Omul de Gardă: Victor Boian

284-victor-boian-2Victor Boian, pensionar din satul Carahasani,  raionul Ştefan Vodă, a visat toată viaţa să ridice un monument în memoria ostaşilor români omorâţi în satul său natal.

“Eram gata să mor, dar să ridic acest monument cu orice preţ. Şi, când am observat că a cam slăbit puterea comunistă, mi-am zis că acu-i momentul, trebuie să repar o nedreptate istorică. Am făcut multe demersuri, apoi a trebuit să conving sătenii să nu-şi mai aducă vacile să pască iarba din cimitirul satului. Am cumpărat metal pentru porţi şi materiale de construcţie pentru monument. Când l-am înălţat, le-am dat de pomană tuturor celor care m-au ajutat: câte o cămaşă şi ce-am mai putut eu cumpăra, că nu sunt un om înstărit.”

Victor Boian a primit numeroase ameninţări, inclusiv cu moartea, dar a insistat să îşi îndeplinească cerinţa spirituală, în condiţii foarte complicate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. artcre

  servus,

  ati putea sa imi expediati pe mail detaliile persoanei, as dori sa fac o donatie.
  mersi

 2. LILY

  am privit intotdeauna cu mila in suflet la bunelul meu, care a luptat in armata romana si nici nu era invitat de conducerea satului la celebrarea zilei victorie, el insa se mindrea cu asta…BRAVO
  SUNTEM ROMANI SI PUNCTUM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *