Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Tradiția vinului de elită, păstrată…

Tradiția vinului de elită, păstrată de generații

Vinurile din Moldova, care au adunat în ele căldura verii și prospețimea aerului care învăluie cu grijă podgoriile, sunt deliciul din care pot gusta turiștii din întreaga lume.

Pe un vârf de deal, înconjurați de locuri pitorești unde liniștea se așterne cuminte, găsim un complex etno-turistic unde putem gusta din vinurile de elită, produse de familia Cerven din Vulcănești.

Hobby tansformat în afacere

Larisa și Gheorghe Cerven dețin un complex etno-turistic în Vulcănești, specializat în păstrarea tradițiilor de vinificație. În urmă cu câțiva ani, ei au decis să investească în turism, pentru că „este o nișă cu mare potențial, însă total neexplorată în regiune”, susțin aceștia.

Tradiția de a produce vin este păstrată în familia Cerven de-a lungul generațiilor. „Fac vin de când mă țin minte. Bunelul producea vin, apoi tata, iar acum și eu. Este o tradiție pe care o păstrăm și care ne definește”, explică Gheorghe. „Încă din copilărie îmi plăcea să îngrijesc vița de vie și să ajut la strângerea poamei… Inițial, produceam vin de casă, iar treptat am ajuns să facem vin de elită. Astfel, hobby-ul s-a transformat într-o afacere”, povestește producătorul, care susține că visează ca vinurile lor să nu fie doar pe piața R. Moldova, dar și pe cea a UE. De aceea, pentru a produce vin de calitate, conform standardelor europene, producătorul a cumpărat tehnică modernă franceză, iar vinul este păstrat în butoaie din stejar din Franța și SUA.

Beneficiarii unui grant nerambursabil

Afacerea de familie a prins contur și datorită ajutorului oferit de UE. „Acum câțiva ani, am decis să construim un complex etno-turistic, unde oamenii să poată gusta un vin bun și bucate tradiționale. Dar ne-am ciocnit de o mare problemă. Uneori, furnizorul de energie electrică deconecta curentul și eram nevoiți să ne descurcăm cum putem. Cel mai greu a fost anul trecut, când nu am avut curent o zi întreagă, exact atunci când vinul alb era în proces de fermentare. Era să pierdem totul. Bine că aveam tehnică performantă, care ne-a ajutat să evităm pierderile mari. Atunci ne-am gândit că ar fi bine să facem ceva ca să nu mai depindem de nimeni”, explică membrii familiei Cerven, care au solicitat sprijinul UE pentru asigurarea securității energetice a afacerii, prin aplicarea tehnologiilor de energie alternativă. Așa au obținut un grant în valoare de 18.700 de euro. Cu acești bani, familia Cerven a procurat panouri solare policristaline, invertor, generator electric etc. Pe lângă sprijinul financiar nerambursabil, antreprenorii beneficiază de asistență tehnică și consultanță pentru dezvoltarea afacerilor în cadrul programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), finanțat de UE și implementat de PNUD.

„Avem mult de lucru, dar nu stăm pe loc”

Astfel, soţii Cerven au demonstrat că orice vis poate deveni realitate, dacă depui multă muncă şi pasiune. „Avem mult de lucru, dar ne bucurăm că nu stăm pe loc și ne realizăm visul”, spune Larisa Cerven, care planifică să le ofere turiștilor și locuri de cazare, nu doar de degustare. „Vreau ca turiștii să rămână aici peste noapte, să participe la procesele tehnologice, să culeagă struguri, să-i zdrobească, să vadă cum se produce vinul de casă – un fel de eco-turism”, povestește cu entuziasm Larisa, în timpul unei excursii prin muzeul creat de ei, unde sunt păstrate fragmente din viața străbuneilor și buneilor săi.

Familia Cerven are 10 ha de viță de vie, din care, anual, produce peste 30 de tone de vin. „Suntem la început, mai avem multe de făcut, multe lucruri de aranjat. Începutul a fost mai simplu datorită grantului oferit de UE. În zadar vrei să faci multe și frumoase, dacă nu-ți ajung bani”, spune Gheorghe, care se mândrește cu premiile obținute la concursurile și festivalurile de prezentare a vinurilor pe care le produc. „Asta ne-a inspirat să nu ne oprim”, conchide el.