Moldova, învinsă de natură

429-drumPloile şi grindina de la sfârşitul săptămânii trecute au provocat pagube de sute de milioane de lei. În unele localităţi, terenurile agricole au fost compromise în totalitate din cauza grindinei. În capitală, circa 200 de apartamente au fost inundate.

În seara zilei de duminică, 30 iunie, salvatorii au fost alertaţi de peste 100 de persoane să intervină la mai multe adrese din mun. Chişinău. După ce ploaia a pus stăpânire pe capitală, locuitorii municipiului au solicitat echipele speciale pentru a le pompa apa din subsoluri şi gospodării.

Salvatorii au consolidat digurile

Totodată, salvatorii au participat la lucrări de deblocare a autoturismelor în mai multe raioane din ţară. Din cauza condiţiilor meteo, fără energie electrică au rămas 43 de localităţi din 14 raioane ale ţării. Totodată, angajaţii Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE) au intervenit pentru a înlătura pericolul inundaţiilor în localitatea Cigârleni, din r-nul Ialoveni.

Miercuri, 3 iulie, conform informaţiilor operative ale SPCSE, mai multe gospodării din r-nul Străşeni au fost afectate în urma revărsării râului Bâc. În urma ridicării nivelului apei au fost inundate mai multe grădini particulare. Tot miercuri, peste 20 de salvatori au efectuat lucrări de consolidare a unui dig de protectie pe râul Bâc din Străşeni pentru a impiedica pericolul de inundare a altor 20 de gospodării şi 10 agenţi economici.

Cele mai afectate raioane

Luni-dimineaţă, la Guvern a avut loc şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. La şedinţă s-a luat decizia de a aloca foi de ardezie celor mai afectate clădiri. În cadrul şedinţei s-a anunţat că cele mai afectate raioane în urma ploilor de duminică sunt Căuşeni, Ştefan-Vodă, Edineţ, Râşcani, Soroca, Sângerei, Ungheni, Nisporeni şi Călăraşi.

Totodată, la Ministerul Agriculturii a fost creată o comisie care urmează până la sfârşitul săptămânii să evalueze pagubele agricultorilor. Liliana Viţu, purtătoarea de cuvânt a premierului Iurie Leancă, a anunţat că “în unele localităţi terenurile agricole sunt sută la sută compromise, iar în altele în proporţie de 40 la sută. Va fi utilizat Fondul de Rezervă al Guvernului pentru lichidarea consecinţelor”. Ministerul Agriculturii a anunţat că a făcut o comandă de 500 rachete antigrindină, după ce stocul anterior s-a terminat.

“Lacul Valea Morilor a salvat Chişinăul”

Nici Chişinăul nu a făcut faţă ploilor abundente. Au fost inundate circa 200 de apartamente, 9 staţii de pompare şi 13 obiective au fost deconectate de la curentul electric şi inundate, 30 de curţi de bloc au fost înnămolite, peste 20 mii metri pătraţi de carosabil înnămolit şi 50 de arbori s-au prăbuşit. Din localităţile suburbane, cel mai mult au fost afectate Durleştiul şi Truşeniul. “Ca şi concluzie, afirm că lacul “Valea Morilor” a salvat de inundaţii de proporţii sectorul Buiucani, str. Ion Creangă, str. Vasile Lupu şi, respectiv, – sectorul Râşcani, zona Albişoara”, a precizat Dorin Chirtoacă, primarul capitalei.

Lacul “Valea Morilor” s-a umplut şi s-a revărsat, cantitatea de apă ridicându-se cu circa 2 metri. În prezent, volumul de apă din bazin depăşeşte cu 1 metru norma prevăzută. Apele care s-au scurs de pe versanţi au inundat plaja, iar cele 2 decantoare care asigură filtrarea apei s-au umplut. Conform estimărilor date iniţial de către specialişti, nivelul apei din lac urma să atingă cota maximă abia peste 2 ani. De asemenea, în zona Circului, s-a prăbuşit un perete de sprijin al bd. Renaşterii. Totodată, str. Albişoara a fost blocată pentru o perioadă mai mare de timp.

Pagube de milioane

În total, au anunţat autorităţile municipale, pagubele produse de ploile torenţiale doar în capitală se estimează la 5-10 mln. de lei. Lucrările de lichidare a consecinţelor intemperiei vor fi executate de servicii, din contul bugetelor acestora, au mai anunţat autorităţile.

La nivel de ţară, informaţiile preliminare arată că ploile şi grindina din ultima perioadă au provocat pagube de aproximativ 300 mln. de lei, fiind afectate peste 38 mii ha de teren agricol.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Crudu

    Şi nu numai de natură, dar şi de o proastă guvernare, de hoţi, mafioţi, corupţi, ocupanţi şi de toţi acei, cărora nu le-a fost lene s-o pună în genunchi…

  2. Deportatul

    Aşa, de jurnaliştii “cumpăraţi şi răscumpăraţi” este atăcat Chirtoacă pentru situaţia de la ploaia care a căzut într-o sutcă cu norma de 2 luni (“Lacul «Valea Morilor» s-a umplut şi s-a revărsat, cantitatea de apă ridicându-se cu circa 2 metri. În prezent, volumul de apă din bazin depăşeşte cu 1 metru norma prevăzută. …nivelul apei din lac urma să atingă cota maximă abia peste 2 ani. “) şi este lăudat Leancă că a fost în afară Chişinăului să vadă ce s-a întîmplat dupa ploaie şi satele cu sutcile stau şi fără lumină

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *