Mărfurile din R. Moldova, tot mai căutate în România

Categoriile de mărfuri şi produse din R. Moldova comercializate în România sunt în continuă creştere. Cel puţin aceasta arată datele statistice mediatizate de Ambasada României la Chişinău. Conform acestor date, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu R. Moldova a fost, în primele trei trimestre ale anului 2015, de 1039,12 mil. USD, din care exportul a fost de 644,07 mil. USD şi importul de 395,06 mil. USD, soldul fiind de 249,01 mil. USD în favoarea României.

Totodată, în primele zece luni ale anului 2015, volumul mărfurilor exportate din regiunea transnistreană către România a fost de peste 82 mil. USD, dublu faţă de volumul mărfurilor exportate către următoarele două destinaţii, Ucraina (aprox. 42 mil. USD) şi Federaţia Rusă (aprox. 39 mil. USD).

Biroul Naţional de Statistică indică faptul că, şi în perioada ianuarie-iunie 2015 (adică primele două trimestre ale anului curent), România se situa pe locul I în topul ţărilor partenere ale R. Moldova în derularea exporturilor cu o pondere de 22,6% din totalul exporturilor moldoveneşti. În perioada respectivă, volumul schimburilor comerciale dintre R. Moldova şi România a constituit suma de 594,9 mil. USD, fiind în creştere cu aproape 6% faţă de perioada similară a anului precedent, dintre care exporturile au constituit 262,1 mil. USD (în creştere cu 8,6% faţă de perioada similară a anului 2014).

Principalele grupuri de mărfuri exportate de R. Moldova în România în perioada ianuarie-iunie 2015 au fost fire, cabluri (inclusiv cabluri coaxiale) şi alte conductoare electrice izolate, cu sau fără conectori; cabluri din fibre optice, constituite din fibre izolate individual sau echipate cu conductoare electrice, seminţe de floarea-soarelui, porumb.

În raport cu primele trei trimestre ale anului 2014, se remarcă o creştere a importului de produse din R. Moldova, cu 7,51%.

În perioada ianuarie-iunie a anului 2015, importurile au înregistrat 332,8 mil. USD (în scădere cu 14,1% faţă de perioada similară a anului precedent). Astfel, România se poziţionează, de asemenea, pe locul I cu referire la importurile R. Moldova privind aceeaşi perioadă, cu o pondere de 14,3% din totalul importurilor moldoveneşti.

Principalele grupuri de mărfuri ale importului R. Moldova din România pentru perioada ianuarie—iunie 2015 sunt: uleiuri din petrol sau uleiuri din minerale bituminoase, altele decât uleiurile brute; fire, cabluri (inclusiv cabluri coaxiale) şi alte conductoare electrice izolate, cu sau fără conectori; cabluri din fibre optice, constituite din fibre izolate individual, echipate cu conductoare electrice; preparate pentru îngrijirea părului.

La 30 septembrie 2015, în comerţul României cu ţările necomunitare, R. Moldova ocupa locul 4 la export, cu o pondere de 5,31%, şi locul 8 la import, cu o pondere de 3,28%.

În primele trei trimestre ale anului 2015, în România era înregistrat un număr de 4575 de societăţi mixte cu participare de capital din R. Moldova, cu un capital de 47,04 mil. USD.

Stocul total al investiţiilor româneşti atrase în R. Moldova până în 2014 a constituit circa 180 mil. USD. Principalele investiţii româneşti au fost realizate în următoarele domenii: activităţi financiare, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, industria prelucrătoare, tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţi de servicii prestate întreprinderilor, anunţă Ambasada R. Moldova în România.

La 4 ianuarie 2013 a intrat în vigoare Protocolul între Guvernul R. Moldova şi Guvernul României cu privire la cooperarea economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică, prin care a fost creată Comisia pentru cooperare economică şi Comisia pentru integrare europeană. Până în prezent, între R. Moldova şi România au fost semnate mai multe Acorduri cu caracter economic. Cel mai important fiind Acordul între Guvernul R. Moldova şi Guvernul României privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, care a intrat în vigoare în 1997.

Proiectul este finanţat de către Programul de Cooperare pentru Dezvoltare şi Promovarea Democraţiei al Lituaniei.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. tarasov ion

    Eu zic ca este bine ca avem relatii comerciale stranse cu Romania,dar la procent din exporturi suntem batuti de dusmanii romanilor-Transnistria,care exporta maimult in Romania decat in Rusia sau Ukraina, nu-i interesant nu? Sa vedem ce va face zona Transnistriei supa 1 ianuarie 2016,cand vexpira termenul pt,liberul schimb cu UE,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *