Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Lozinca fermierilor: „Muncim mult şi…

Lozinca fermierilor: „Muncim mult şi mergem mai departe…”

Au planificat să deschidă o afacere de creştere a puilor, dar au ales să îngrijească mai întâi de porci, ca să se familiarizeze cu un astfel de business, dar şi să creeze condiţii potrivite pentru creşterea puilor.

Familia Dolineanschi din satul Fundurii Vechi, Glodeni, a cumpărat o fermă părăsită şi au decis să o reconstruiască. Pentru amenajarea locului a fost cheltuiţi mulţi bani, dar şi mai mulţi urmează să fie investiţi. Ferma urmează să fie împărţită în două părţi: una pentru porci şi alta pentru pui.

516-fermie2Creşterea animalelor – o afacere anevoioasă

„Iniţial am vrut să creştem doar puişori, dar ştiţi vorba ceea: unde dai şi unde crapă. Am văzut că nu avem bani suficienţi pentru procurarea tuturor aparatelor necesare pentru o fermă de pui şi de aceea am decis să creştem purcei, care pot fi mai uşor îngrijiţi”, ne spune Gheorghe Dolineanschi, tânărul care a absolvit Facultatea Relaţii Economice Internaţionale la ASEM. Gheorghe a decis să revină acasă, în satul natal, unde, din banii trimişi de mama sa, care lucrează de mai mulţi ani în Italia, a reuşit să deschidă o afacere. „E greu să-ţi găseşti un loc de muncă bine plătit, care să-ţi asigure chiria şi mâncarea. M-am tot întrebat: de ce să caut un loc de muncă în altă localitate, când sunt multe lucruri de făcut şi în sate, care au nevoie de tineri, de iniţiativă şi de multă muncă”, spune Gheorghe.

Mica afacere a fost lansată în 2014, când fermierii au cumpărat nouă porci, iar acum au şapte porci şi 29 de purceluşi. Porcii au nevoie de vreo şase luni pentru a ajunge la o masă totală de cel puţin 100 de kilograme. „Carnea de porc este solicitată pe piaţă. De aceea, am ales să creştem anume aceste animale. Din banii acumulaţi, vom cumpăra tehnica necesară pentru creşterea puilor”, nu renunţă la visul său tânărul om de afaceri. „Puii au nevoie de foarte multă pregătire şi de condiţii speciale, cărora e mai greu să le faci faţă, iar purceii sunt mai puţin pretenţioşi”, spune tânărul fermier.

„Ce-i uşor în ziua de azi?!”

Membrii familiei Dolineanschi planifică să deschidă şi magazine de carne, mai întâi la Glodeni şi Bălţi. „Până atunci, însă, mai avem mult de muncit”, ne spune tânărul. Acesta are grijă de lucrările de reparaţie ale fermei, în timp ce tatăl său, tot Gheorghe, îngrijeşte animalele. „Este greu să începi totul de la zero, dar acesta nu e un motiv de a renunţa la visul de a iniţia o afacere. Trebuie să muncim mult ca să avem succes, mai ales acum, când situaţia economică din lumea întreagă este foarte rea”, ne explică bărbatul, aranjându-şi cu dosul palmei fesul şi continuând să facă amestecul de cereale pentru porci.
„La fermă vine veterinarul din sat, care verifică dacă animalele sunt bine şi ne spune ce nu le ajunge”, adaugă nea Gheorghe, arătând spre pungile cu făină din os de peşte, care provoacă pofta de mâncare a animalelor şi le oferă cantitatea necesară de calciu. „Sunt pensionar, dar m-am bucurat atunci când am avut posibilitatea să-mi ajut copiii. Lucrez în rând cu ei. Eu nu mai am nevoie de prea multe, important ca ei să reuşească în viaţă. Apoi, dacă stai şi nu faci nimic, vremea trece greu. În astfel de condiţii, mulţi se apucă de băut şi nu-i deloc bine, mai ales atunci când vezi cum tinerii îşi beau viaţa”, explică nea Gheorghe, amestecând cerealele într-o găleată de fier.

„Mulţi tineri care au văzut că în Moldova nu prea e de lucru au plecat în Rusia, dar s-au întors fără parale (bani, n.r.). De aceea, au rămas în sat şi au început să-şi lucreze pământul ca să aibă ce mânca. Au început să dea din coate şi să nu mai lenevească. Nu trebuie să uităm că nimic nu se dă uşor. E greu să mănânci, dar e şi mai greu să câştigi mâncarea. Nu trebuie să aşteptăm să ne cadă totul din cer, Dumnezeu ne dă ploi, soare, dar nu ne pune mâncarea în faţă, pe masă. Vrem rezultate bune, trebuie să lucrăm mult şi să dăm o mâncare bună animalelor pe care le creştem, pentru că ele au nevoie de îngrijire şi atenţie. E greu, dar începutul nici nu poate fi uşor… Ce-i uşor în ziua de azi?! Muncim mult şi mergem mai departe… Trebuie să fim puternici, să mergem doar înainte şi să nu cedăm”, ne încurajează nea Gheorghe.