Doi ani de zile n-am mai călcat în ogradă

Mai mult de jumătate dintre persoanele în etate din R. Moldova sunt femei. Au ochi, dar nu văd, au picioare, dar nu pot merge. Aşa îşi descriu ele problemele vârstei. Pe lângă dificultăţile specifice senectuţii, femeile în etate sunt supuse violenţei economice, psihologice, dar şi fizice.

Odată cu înaintarea în vârstă, aceste persoane devin tot mai vulnerabile, o mare parte dintre ele fiind supuse violenţei economice, dar şi fizice atât din partea familiei, cât şi din partea străinilor, iar vârsta, starea de sănătate şi accesul limitat la resurse face ca acestea să sufere în tăcere. În lipsa copiilor, aceste persoane riscă să devină victime ale unor escroci, care le deposedează chiar şi de propriile locuinţe.

Noii găzdaşi

Anastasia Postoroncă are 83 de ani. A locuit şi a muncit toată viaţa în satul Hârtopul Mare, raionul Criuleni. Deşi s-a ciocnit de multe greutăţi, a ştiut că trebuie să muncească, pentru a avea o casă şi tot ce e necesar în gospodărie. Ea nu a avut copii. De aceea, a decis împreună cu soţul să lase ceea ce au agonisit de-a lungul vieţii nepoţilor, pentru a se ajuta reciproc şi a trăi o bătrâneţe fericită. Acum doi ani, însă, toate speranţele sale la o bătrâneţe liniştită s-au spulberat. După ce a primit în casă o familie din sat, aceasta a alungat-o din propria locuinţă, mătuşa Anastasia fiind nevoită să trăiască din mila oamenilor.

Totul a început când femeia l-a rugat pe unul dintre săteni să-i repare uşorul, ca să poată încuia uşa cum se cuvine, până atunci fiind nevoită să o lege cu o sârmă. Bărbatul, după ce a măsurat uşa, i-a propus femeii să i-l trimită în ajutor pe fiul său, Igor Cazacu, care însă să rămână să trăiască la ea împreună cu soţia sa, Diana, şi copiii, până îşi vor construi propria locuinţă. Femeia a fost de acord, cu condiţia ca aceasta să nu dureze prea mult. “Am mai mulţi nepoţi şi casa e dată unuia ca moştenire”, explică mătuşa Anastasia.

Şi-a vândut casa fără să obţină banii

Tinerii au venit şi, în scurt timp, au început să se folosească de lucrurile femeii. Ea spune că au ajuns şi la cele păstrate de ea “pentru zile negre”. Bătrâna susţine că a încercat să discute cu ei, dar fără succes. “După aceea, au căutat maşină, m-au luat de la poartă şi m-au dus la Criuleni, la notar”, îşi aminteşte bătrâna. Mătuşa Anastasia spune că nu ştia scopul real pentru care o duc la notar, iar găzdaşii săi ar fi minţit-o că vor să facă “o hârtie, ca să nu vină neamurile, că-s multe, şi să nu ne dea afară”, relatează bătrâna. Femeia le-a amintit atunci că s-au înţeles să-i găzduiască temporar, însă n-a obţinut niciun răspuns de la ei.

Când au ajuns la notar, mătuşa n-a putut urca treptele. Astfel, acesta ar fi ieşit afară ca să-i dea să semneze nişte acte, iar ea nu ştia ce semnează şi care vor fi urmările acţiunilor sale. “Eu şi şoferul am stat în maşină şi-mi spune notarul: iscăleşte aici. După ce am iscălit, nu prea pot, carte nu prea ştiu, îmi spune: mata ştii c-ai vândut casa? Da’ eu am zis: da’ ce vânzare? Păi, băiatul mi-a spus că ai vândut casa, şi o preţuit-o cu 30 de mii de lei casa mea”, ne spune bătrâna. Femeia n-a conştientizat în totalitate fapta sa.

M-au scăldat cu o cană de compot fierbinte

Deşi, conform actelor, ea i-ar fi vândut casa tânărului, bătrâna spune că acesta nu i-a plătit niciun bănuţ pentru casă. “Ce bani să-mi dea? Când au venit la mine n-aveau o copeică. La vreo trei-patru zile au cerut de ţigări”, îşi aminteşte ea. Alexandru Plămădeală, şoferul maşinii care i-a dus în raion, confirmă că notarul ar fi coborât şi i-ar fi dat femeii să semneze actele. Pe de altă parte, însă, spune că notarul i-ar fi relatat mătuşii ce fel de document îi dă să semneze. “Nu-mi amintesc tot ce era acolo. Era scris contract de vânzare-cumpărare a casei. Tiotea Nastea a spus că e de acord şi s-a iscălit”, spune bărbatul.

Totodată, el susţine că n-a văzut ca Igor Cazacu să-i plătească femeii, iar ea, cu lacrimi în ochi, spune că nu s-ar fi gândit să i se întâmple ceva de acest gen la anii ei. Tinerii care s-au stabilit cu traiul în casa bătrânei au făcut tot posibilul să-i transforme viaţa într-un calvar. Potrivit ei, aceştia i-au interzis accesul chiar şi în propria grădină, neavând posibilitate să se folosească de roadele celor sădite de ea însăşi. Astfel, când se ducea la sora medicală să-i pună injecţii, trecea pe la vecini sau pe la rude, care îi mai dădeau câte ceva de mâncare.

Îmi pute a hlorofos

Bătrâna susţine că, în scurt timp, tinerii au devenit agresivi, aplicând chiar şi forţa fizică. În timp ce-şi aminteşte suferinţele trăite, se apucă de inimă şi abia se reţine să nu izbucnească în plâns: “M-o scăldat cu o cană de compot fierbinte. Cum turna în bănci din căldare, o dat şi m-o ajuns aici oleacă (arată spre zona capului, n.r.), dar şi aici, bucata asta de trup, şi m-o fript tare şi eu am ieşit în drum şi am prins a plânge, da’ Diana (soţia lui Igor Cazacu, n.r.) zice: ce te duci să răcneşti? Şezi aici şi răcneşte”. Mai mult, mătuşa Anastasia susţine că soţii au încercat chiar să-i pună capăt zilelor.

Într-o seară, când a intrat în bucătărie să se culce (acolo şi-a mutat patul, după ce găzdaşii i-au ocupat locuinţa), a simţit un miros straniu. “Eu zic: îmi pute a hlorofos, şi ea (Diana, n.r.) a luat şipul cela şi l-o dat tot, şi închide uşa şi o leagă cu hlanţugul. M-am dat jos şi m-am pus cu gura între uşă şi cât am tras toată noaptea oleacă de aer”, îşi aminteşte bătrâna. Spre dimineaţă, tânăra i-a deschis doar după ce soţul i-a cerut să descuie uşa. Bătrâna abia s-a târât până la fântână să se spele şi să bea puţină apă. Până la urmă, a fost nevoită să ia drumul pribegiei. “Doi ani de zile n-am călcat în ogradă. Am ieşit numai cu băsmăluţa şi cu tapucii”, remarcă femeia.

A înnoptat în stradă

Plecând din gospodăria sa, a înnoptat de multe ori în plină stradă, uneori se mai furişa pe la nişte vecini, dar nimeni nu o putea găzdui pe mult timp, fiindu-le frică de cei doi. A locuit şi la azil, după care a ajuns în casa unei femei, unde de ceva timp nu mai locuieşte nimeni. Reporterii de Gardă au insistat să discute cu persoanele acuzate de bătrână. Cei care sunt stăpâni acum în gospodăria clădită de Anastasia Postoroncă nu au fost foarte deschişi cu echipa noastră. Igor Cazacu, actualul stăpân al gospodăriei bătrânei, susţine că “mătuşa spune multe, dar totul e confirmat în judecată”. La întrebarea dacă au agresat bătrâna, acesta n-a dat niciun răspuns, închizând poarta în faţa reporterilor.

Statisticile arată că fiecare a patra persoană din R. Moldova are vârsta cuprinsă între 60 şi 64 de ani, majoritatea fiind femei. Experţii susţin că sunt frecvente cazurile când femeile în vârstă sunt supuse violenţei fizice, verbale şi psihologice, anume din cauza că nu deţin pârghii pentru a se apăra. Valentina Bodrug-Lungu, preşedintă Gender Centru, susţine că “o problemă socială importantă cu care se confruntă persoanele în etate, dintre care aproape 60% sunt femei, este violenţa faţă de bătrâni, care se manifestă în diferite modalităţi”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. eu

    tara se transfroma incet intr-un azil de batrani, deoarece toti cei apti de munca pleaca peste hotare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *