Falsurile din presă: „Registrul European de adrese IP a recunoscut independenţa RPD şi apartenenţa Doneţkului la Rusia”

Mai multe mijloace de informare în masă ruse (topwar.ru, pravda.ru) şi ucrainene (ain.ua, apostrophe.com.ua, korrespondent.net) au difuzat, pe data de 2 iulie curent, afirmaţii neadevărate, potrivit cărora Registrul Internet Regional pentru Europa ar fi recunoscut independenţa aşa-numitei Republici Populare Doneţk şi apartenenţa acesteia la Federaţia Rusă.

Printre altele, o ştire cu acest conţinut a fost plasată pe pagina web a postului de televiziune RT, controlat de stat. Acesta anunţa că Registrul Regional Internet pentru Europa (RIPE NCC – Réseaux IP Européens – Network Coordination Centre) a înregistrat „Centrul de Servicii Internet al RPD”, fapt care, în opinia autorului ştirii, trebuie interpretat ca o recunoaştere a independenţei aşa-numitei Republici Populare Doneţk de către această organizaţie internaţională.

unnamed (7)Traducerea ştirii RT:
Registrul European de adrese IP a recunoscut RPD, numind-o parte componentă a Rusiei

Lista membrilor Registrului Regional Internet pentru Europa a fost completată cu un nou membru, şi anume „Centrul de Servicii Internet al RPD”.  Adresa centrului este indicată în felul următor: „Doneţk, Federaţia Rusă”.

Astfel, Registrul Regional Internet pentru Europa a recunoscut existenţa Republicii Populare Doneţk, şi chiar a indicat că aceasta se află în componenţa Rusiei, menţionează portalul ucrainean AIN.

Reţelele IP Europene (RIPE) constituie o organizaţie care oferă deţinătorilor de resurse internet din regiune servicii de atribuire şi gestionare a adreselor IP.

După cum s-a adeverit, afirmaţiile în cauză sunt o ficţiune. Directorul administrativ al RIPE NCC, Axel Pawlik, a precizat, la solicitarea site-ului Stopfake.org, că organizaţia pe care o reprezintă nu a recunoscut independenţa RPD şi apartenenţa acesteia la Rusia:
„Organizaţia RIPE NCC nu are autoritatea de a recunoaşte sau de a contesta jurisdicţia statelor asupra unor sau altor teritorii. Suntem o asociaţie independentă, a cărei preocupare este facilitarea activităţii operatorilor de reţea din regiune, şi nu intenţionăm să restricţionăm accesul la serviciile noastre din motive politice. În cazul concret, am solicitat şi am obţinut actele care au făcut posibilă certificarea entitaţii juridice şi a identităţii cetăţeanului cu care organizaţia noastră a semnat acordul-standard de furnizare a serviciilor. Membrii asociaţiei sunt liberi să indice la discreţia lor informaţiile de contact care să ne asigure comunicarea cu ei pentru soluţionarea problemelor de ordin administrativ”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *