Alegeri la Moldova 1: Cu scandal, dar fără director

Membrii Consiliului de Observatori (CO) nu au reuşit să aleagă directorul TRM. Într-o şedinţă care a durat mai mult de 8 ore, cei 5 membri cu drept de vot, deşi şi-au exprimat opţiunile, nu au reuşit să aleagă un director. Aurelia Peru-Josan, unul dintre cei 12 candidaţi care s-au aflat iniţial în cursă, l-a acuzat pe Eugen Râbca, preşedintele CO, că a influenţat votul, după ce acesta şi-a îndemnat colegii să nu o voteze.

Dintre cei 5 membri ai CO al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania “Teleradio-Moldova”, 3 l-au votat pentru această funcţie pe Efim Josanu, directorul adjunct al Moldova 1 în perioada când televiziunea era condusă de Angela Sârbu. Ceilalţi 2 membri au optat pentru candidatura lui Vitalie Cojocari, reporter PRO TV Bucureşti.

Doi concurenţi s-au retras

Şedinţa de concurs a CO al IPNA “Teleradio-Moldova”, pentru suplinirea funcţiei de director al TRM, a început marţi, 8 mai, la ora 10.00. Iniţial, la funcţia de director aspirau 12 concurenţi: Alexandru Grosu, Ghenadie Vasilache, Vitalie Cojocari, Nicu Scorpan, Dumitru Mămăligă, Efim Josanu, Vasile Grozavu, Angela Aramă, Ghenadie Brega, Violeta Epureanu, Ana Bradu şi Aurelia Peru-Balan.

Doi dintre aceştia, însă, s-au retras din cursă. Ghenadie Vasilache nu s-a prezentat la dezbateri, iar după mai bine de 6 ore de concurs, şi Nicu Scorpan a decis să se retragă, nemulţumit de faptul că ar fi fost comise mai multe încălcări în organizarea concursului, şi că “atmosfera a fost politizată prin apariţia unor persoane favorizate”.

Eugeniu Râbca, preşedintele CO, a menţionat la începerea procedurii de vot că nu-şi va da votul pentru Aurelia Peru-Balan, membru al CO, îndemnând şi colegii din CO să nu o voteze, pentru că “trebuie să asigurăm continuitate în cadrul CO. Eu voi încerca să vă păstrez alături de noi. Fac apel şi la colegi să facă asta”, a menţionat Râbca, care şi-a făcut publică opţiunea. Acesta a precizat că-l va vota pe Efim Josanu.

Râbca, acuzat că a influenţat votul

Reacţia acestuia, însă, nu a fost pe placul Aureliei Peru-Balan, care a ţinut să-i dea o replică tăioasă lui Râbca: “Consider că aţi influenţat votul. Astfel, mă lipsiţi de o şansă egală cu a celorlalţi. Decât un consiliu fragil, poate mai bine un director bun”, a menţionat supărată Peru-Balan.

Viorica Cucereanu, secretara CO, după mai multe clipe de ezitare, şi după ce a menţionat că se află în dificultate, a spus că nu va vota pentru Aurelia Peru-Balan, deşi ar fi fost o candidatură foarte bună. “Îmi dau votul pentru Vitalie Cojocari, care sper să confere ceva nou şi proaspăt televiziunii”, a argumentat Cucereanu. Pentru Vitalie Cojocari a votat şi Raisa Lozinschi. Ca şi Râbca, pentru Efim Josanu au votat Vitalie Ţapeş şi Viorica Prodan-Meşină.

Josanu – Cojocari, un 3-2 insuficient pentru victorie

În a doua rundă, membrii CO nu şi-au schimbat opţiunile. Astfel, deşi a acumulat mai multe voturi decât Vitalie Cojocari, Efim Josanu nu a devenit directorul postului public de televiziune. Conform regulamentului, câştigătorul putea fi desemnat doar prin votul a minimum 5 membri ai CO. La procesul de votare, însă, au participat doar 5 membri ai CO, deoarece Aurelia Peru-Balan, membru al CO, şi-a înaintat candidatura la funcţia de director şi a fost în imposibilitatea de a vota. Deşi, oficial, CO ar trebui să aibă 9 membri, 3 dintre aceştia încă nu au fost numiţi în funcţii.
Lucrurile rămân neclare în continuare. Contactat de ZdG, Eugeniu Râbca a spus că “legislaţia în vigoare nu prevede termene concrete pentru convocarea de noi şedinţe. Nu prevede nimic. Regulamentul e făcut pentru o ţară normală, noi trăim în R. Moldova”, a precizat acesta. Râbca ne-a mai spus că “totul se va începe de la 0 şi oricine se poate înscrie pentru a ocupa această funcţie”. Preşedintele CO nu a dorit să vorbească despre acuzaţiile aduse de către Peru-Balan, precum că ar fi influenţat votul: “E părerea doamnei Aurelia Peru. Eu consider că am procedat în limitele legii”. Râbca nu a putut să ne spună cum vor evolua lucrurile, menţionând doar că “e nevoie de seriozitate, iar eu aştept propunerile colegilor”.

Funcţia de director al postului public de televiziune a devenit vacantă după plecarea Angelei Sârbu, în martie curent. Aceasta fusese aleasă în această funcţie în februarie 2010.

V.M.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. OANA

  Un Mars de doliu la Chisinau:
  200 de ani de OCUPATIE ruseasca !
  —————————————————
  Acţiunea tuturor românilor va începe
  duminică, 13 mai 2012, ora 13.00,
  în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău,
  va continua prin faţa Ambasadelor Federaţiei Ruse
  şi a Turciei, după care se va îndrepta
  spre Teatrul de Vară,
  unde va avea loc o amplă manifestare
  naţional-patriotică, la care,
  alături de marile personalităţi ale neamului,
  vor participa Regele Naiului – Gheorghe Zamfir
  şi Regele Taragotului – Dumitru Fărcaşu.
  —————————————————
  În ziua de miercuri, 16 mai, la ora 19.00,
  Consiliul Unirii vă invită
  la Drumul Luminii şi al Memoriei –
  care va include o retragere cu torţe şi aprindere
  de lumânări în cinstea înaintaşilor neamului,
  a deputaţilor Sfatului Ţării care, la 27 martie 1918,
  au votat Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă România
  şi în memoria victimelor celor două sute de ani de ocupaţie ruso-sovietică din Basarabia.

  Manifestaţia va începe la fostul sediu al Sfatului Ţării de pe strada Alexei Mateevici,
  va continua prin faţa Ambasadei României,
  după care marea de lumini va intra
  în altarul Pieţii Marii Adunări Naţionale din Chişinău, unde, în anii 1989-1991,
  am obţinut cele mai mari victorii naţionale.
  —————————————————
  NU MAI STATI ADORMITI PRIN CASE ! DESTEPTATI-VA !
  IESITI AFARA LA LUMINA, ADEVAR SI TRICOLOR !
  JOS OCUPATIA RUSEASCA CRIMINALA !
  TRAIASCA RE-UNIREA MOLDOVEI DE EST CU ROMâNIA !

 2. vlad

  Daca Arama , si altlii ca dansa , va deveni director la TVR ,automobilul ZAPOROJET inseamna ca e BMV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *