Trupa „Benji”: „Piesele noastre conţin ironie, pentru că şi noi suntem consumatori de umor”

Sunt tineri, energici şi au ce să spună… sau, mai bine-zis, ce să cânte. Sunt autodidacţi, iar o critică constructivă, în concepţia lor, poate fi doar benefică. Abia şi-au lansat primele piese pe internet, că au şi apărut mii de ascultători, aprecieri, dar şi polemici despre cine sunt aceşti tineri.

Cei doi se cunosc de câţiva ani. Ambii, originari din R. Moldova, studiază dreptul la Bucureşti. S-au împrietenit, iar în scurt timp au descoperit că au aceeaşi pasiune – muzica.

Muzica – un ansamblu de sunete care trebuie aranjat pe policioare

Cristi Brînca şi Veniamin Roşca sunt tinerii care stau în spatele celor două piese ce au făcut vâlvă pe internet: „Iacătă-mă-s” şi „Ieri au fost banii”. Scriu împreună versurile şi muzica, iar Veniamin interpretează produsul final. Nu visaseră să fie ascultaţi de o ţară întreagă, însă întâlnirea cu trupa „Carla’s Dreams” i-a făcut să-şi privească pasiunea din alt unghi. „Mai în glumă, mai în serios, făcusem câte ceva împreună. Scriam pentru noi şi nu credeam să ajungem să fim apreciaţi de oameni. Mai mult, nu doar ne ascultă şi trec pe alături, dar îşi expun gândurile, ceea ce e foarte important, şi ne motivează să ne mişcăm mai departe”, relatează Cristi Brînca.

Cei doi susţin că sunt pe aceeaşi undă şi nu au divergenţe la tema creaţiei, iar cheia pentru o bună colaborare este sinceritatea şi deschiderea spre noi orizonturi. „Nu ţinem supărări unul pe altul dacă celălalt nu acceptă ideea primului. Dacă unul dintre noi spune că nu e bine, că nu-i place, înseamnă că, într-adevăr, nu merge”, remarcă tinerii. Momentul de creaţie, pentru ei, însă, presupune nu doar muncă, dar şi un mod de relaxare. „Vii acasă după o zi dificilă, iei chitara şi uiţi de toate celelalte. Acum, însă, au apărut alte responsabilităţi, pentru că scriem nu doar pentru noi”, remarcă Veniamin Roşca.

Pe de altă parte, nu orice efort se încununează, în mod obligatoriu, cu ceva pozitiv. „Uneori, un text poate fi scris dintr-o suflare. Dacă suntem ambii pe aceeaşi undă, scriem foarte repede. Alteori, chiar şi la o strofă putem munci foarte mult, făcând o mulţime de modificări, ca, până la urmă, să se ajungă la zero”, descrie „Benji” procesul de creaţie. „Mereu am văzut muzica nu doar ca un sunet general, dar şi ca un ansamblu de sunete, pe care îmi plăcea să le aranjez pe policioare. Totodată, am o pasiune şi pentru text, pentru felul în care este aranjat, cum sună”, mărturiseşte Cristi. Însă, dacă primul este mereu în căutarea perfecţiunii, atât pe linia muzicală, cât şi în arta cuvântului, Veniamin este adeptul improvizaţiei, iar împreună cei doi se completează perfect. Temele pentru piese le identifică în mediul înconjurător, iar viaţa cotidiană cu oamenii întâlniţi pe stradă devin o sursă sigură de inspiraţie.

„Arta necesită timp”

Denumirea trupei „Benji” vine de la prenumele Benjamin, aşa sună Veniamin în engleză. „Am avut mai multe variante de denumiri, printre care era şi „Venia”, dar suna prea personal, iar noi suntem doi membri în proiect. În plus, această denumire ar limita accesul nostru spre mai multe stiluri”, explică Veniamin Roşca. „Chiar dacă, iniţial, nu se observă prea multă extindere spre interpretare, spre stilistică, pe viitor ar putea să apară ideea de a face şi alte genuri de piese şi nu ne-am dori ca denumirea trupei să sune prea constrâns”, remarcă acesta.

Tinerii au fost descoperiţi de trupa „Carla’s Dreams”, membrii căreia le-au devenit mentori. „Ei sunt cei care ne ajută cu un sfat şi cu tehnică, fără de care nu ne-am descurca”, ne spune „Benji”. Totuşi, pe reţelele de socializare au apărut polemici referitoare la faptul că vocile soliştilor din ambele trupe ar fi identice, precum şi stilul muzical. „Nu ne deranjează apariţia acestor polemici. Trăim într-o ţară. Ne-am găsit şi ne-am plăcut inclusiv pentru că avem o gândire similară. Dacă oamenii ne asociază cu ei, acesta e un compliment pentru noi”, remarcă Cristi Brînca. „O să încercăm, pe cât e posibil, să ne individualizăm, ca şi trupă sau, să zicem, ca şi prezenţă. Dacă acest proiect va rezista în timp, o să încercăm să-l facem cât mai diferenţiat de CSD, dar să rămânem cumva împreună”, adaugă Veniamin Roşca.

O parte componentă a lucrărilor lor este ironia, membrii formaţiei susţinând că asta place şi ajută. „Piesele noastre conţin ironie, pentru că şi noi suntem consumatori sănătoşi de umor”, zâmbesc cei doi. Iar prima lecţie pe care au însuşit-o este „să fii răbdător, pentru că arta necesită timp”, conchid tinerii din trupa „Benji”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *