Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Trandafirul de bronz a ajuns…

Trandafirul de bronz a ajuns în R. Moldova

441-trandafir1Trandafirul din “Povestea slavonă” a devenit realitate în mâinile tinerilor regizori din R. Moldova. Şase filme ale regizorilor moldoveni au fost premiate la Festivalul Internaţional din Bulgaria. China este decisă să pună pe post aceste filme şi la ea acasă.

În perioada 12—14 septembrie, la Sofia, Bulgaria, s-a desfăşurat a doua etapă a primului Festivalul Internaţional de Film “Sloveanskaya scazka”. Aici şi-au prezentat lucrările nu doar regizori de talie naţională sau mondială, ci şi tineri începători. R. Moldova a prezentat 13 filme, iar şase dintre acestea au ajuns în finală.

Când se naşte o idee, te îndrăgosteşti de ea

Irina Lencauţan şi Alexandru Statnîi au reprezentat R. Moldova la acest eveniment. Printre filmele care au concurat în cadrul acestui festival se regăsesc şi peliculele acestor tineri talentaţi, care vorbesc cu modestie despre munca depusă. Ambii au un serviciu de bază care, de fapt, nu are nicio legătură cu cinematografia, iar Alexandru mai e şi student la AMTAP, specialitatea Teatrologie. Reprezentanţii R. Moldova au fost cei mai tineri dintre participanţii festivalului, ceea ce, mărturisesc ei, le-a inspirat încredere în munca lor. “Am primit un premiu de încurajare din partea organizatorilor şi a sponsorilor, care ne-a oferit posibilitatea de a sta două zile gratuit în hotel”, spune Irina.

De fapt, toate cheltuielile au fost suportate de ei. Deşi au apelat la Ministerul Culturii, în speranţa că vor fi ajutaţi, ţinând cont de faptul că reprezentau R. Moldova la un festival internaţional, nu au primit niciun răspuns. Aşa cum nimeni nu le-a achitat cheltuielile pentru participarea la acest festival, nimeni nu le-a finanţat nici filmele, aceştia fiind nevoiţi să scoată ultimii bani din buzunar, ajutaţi de părinţi, dar şi împrumutând de la prieteni. Actorii, la rândul lor, deseori acceptă să joace gratuit. “Filmele le-am făcut fiind entuziasmaţi de o idee. Când se naşte o idee, te îndrăgosteşti de ea şi insişti să o realizezi. Nu ne prea gândim la partea financiară, la investiţii”, mărturiseşte Alexandru Statnîi.

441-trandafir2Pe de altă parte, Irina Lencauţan remarcă faptul că “cinematografia ar avea un viitor dacă societatea ar fi deschisă să contribuie, în special companiile mari şi autorităţile: Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului. Atunci când ei vor fi deschişi să ne susţină, vom creşte şi vom crea un produs mai bun decât cel pe care îl creăm acum”. Deocamdată, Irina şi Alexandru sunt şi scenarişti, şi regizori, şi producători, iar, la nevoie, şi actori. Totodată, ei susţin că tinerii actori rămân în umbră. În cadrul festivalului, reprezentanţii altor ţări şi-au amintit numele unor actori moldoveni, precum Gheorghe Grâu sau Svetlana Toma, dar niciun nume mai nou. “De ce să nu venim cu nume noi?”, se întreabă Irina.

China va difuza filme din Moldova

Iniţial, la Festivalul “Sloveanskaya skazka” au fot înregistrate peste 300 de filme din diferite ţări, pentru ca, în final, să ajungă 250. Dintre acestea, juriul a selectat 50 de filme care au fost premiate. Tematica filmelor participante a fost promovarea culturii ţării respective sau a culturii în ansamblu. “Filmele pe care le-am expediat erau în limba română, dar cu subtitrări. Astfel am încercat să păstrăm identitatea noastră”, ne spune Irina Lencauţan. R. Moldova s-a ales cu Trandafirul de Bronz, premiul de debut, şase lucrări intrând în categoria celor 50 de filme. Irina subliniază, totuşi, că acest premiu aparţine tuturor celor 13 participanţi la festival: “5 lei”, reg. Irinei Lencauţan; “Pe urmă” reg. Alexandru Statnîi; “Stay Way”, Valeriu Şova; “Momentul”, Igor şi Dorin Cartinescu; “Casa”, Stas Ciorescu; “Fat”, Ivan Naniev; “Cutia”, Serge Zănoagă; “Roşu ghem scurt”, Liviu Vicol; “Iluzia în Belgia”, Ion Botnaru şi Nastea Pascari; “Plictis şi Inspiraţie”, Igor Cobâleanschi; “Din noiembrie până…”, Dorian Boguţa; “Medalionul”, Igor Sadovschi; “Între ziduri”, Anna- Felicia Scutelnicu.

Irina şi Alexandru şi-ar dori să poată organiza mai multe festivaluri de film în R. Moldova, fiind siguri că străinii nu ar pierde ocazia să ne viziteze în acest scop. “Am rămas stânjeniţi atunci când ne-au întrebat la ce festivaluri pot să vină la noi. În afară de “Cronograf”, nu am putut spune nimic”, îşi aminteşte tânăra regizoare. “Am fost invitaţi de personalităţi din mai multe ţări la festivalurile de la ei, la rândul lor, cerându-se invitaţi la noi”, remarcă Alexandru Statnîi. Reprezentanţii Chinei s-au arătat interesaţi de lucrările regizorilor moldoveni, dorindu-şi să le difuzeze şi în ţara lor. Filmele care au ajuns în finală vor fi promovate pe parcursul întregului an, până la cea de-a II-a ediţie a festivalului, de către Centrul Informaţional Cultural Rusesc, pe ecranele cinematografice din Sofia şi Veliko Tîrnova!

zp8497586rq