Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Raisa Vieru: Grigore Vieru este…

Raisa Vieru: Grigore Vieru este aici

242-vieru2Regretatul poet basarabean Grigore Vieru, care nu s-a dezis niciodată de ţara, neamul şi limba românească, a fost omagiat, miercuri-seară, la Casa de Cultură Suceava, în prezenţa a peste 300 de suceveni.

Iniţiativa organizării unui turneu prin Moldova şi Bucovina, cu un spectacol omagial în memoria poetului basarabean Grigore Vieru, i-a aparţinut artistului Paul Surugiu – Fuego, care, împreună cu îndrăgita interpretă Irina Loghin, a oferit sucevenilor două ore de muzică de calitate, poezie şi multă emoţie. Prezentă la spectacol, soţia regretatului poet, Raisa Vieru, cu greu şi-a ţinut în frâu lacrimile, pe tot parcursul evenimentului, transmite Monitorul de Suceava.
Profund emoţionată, Raisa Vieru le-a mulţumit artiştilor, dar şi publicului care a ales să îl sărbătorească pe poetul tuturor românilor în acest fel, şi a rostit un aforism scris de soţul ei: „Un scriitor poate învia numai în limba sa”. „Grigore este printre noi, poate chiar aici, spiritul lui este în mijlocul nostru”, a spus văduva poetului. La finalul spectacolului, Fuego a propus ca o stradă din municipiul Suceava să poarte numele marelui poet Grigore Vieru, în semn de preţuire.

„Bună seara, dragi români”, aşa a început spectacolul Irina Loghin, vrăjind publicul chiar de la prima melodie. Interpreta şi-a amintit că în perioada când a avut interdicţie de a cânta, înainte de 1989, a lucrat la Ansamblul „Ciprian Porumbescu” Suceava, motiv pentru care se întoarce de fiecare dată în Bucovina cu emoţie. Publicul a fost de partea ei, a aplaudat-o, i-a oferit buchete de flori şi a cântat împreună cu ea. Dacă Irina Loghin le-a adus în memorie sucevenilor piese vechi, foarte îndrăgite, Fuego a interpretat aproape toate cântecele care au avut texte scrise de poetul Grigore Vieru. Artistul a recitat câteva poeme ale poetului basarabean, pe care l-a comparat mereu cu Eminescu. „De câte ori îl comparam cu Eminescu, Grigore Vieru îmi spunea că el este doar o lacrimă a lui Mihai Eminescu… Dar cât de importantă este acum şi o lacrimă!”, le-a destăinuit sucevenilor Fuego.

La spectacolul de miercuri a fost prezent, în semn de omagiu şi apreciere pentru opera marelui poet, dar şi în amintirea unei prietenii adevărate, scriitorul Mihai Sultana Vicol. Cu puţin timp în urmă, scriitorul a lansat volumul „Grigore Vieru, pontiful limbii române”, carte care conturează efigia poetului tribun din Basarabia. O astfel de carte a ajuns şi în mâinile artistului Paul Surugiu, care l-a invitat pe autor pe scenă, pentru a spune câteva cuvinte despre poetul Grigore Vieru. „Neamul românesc a pierdut un reper moral, un român exemplar, o voce profundă a liricii româneşti, apropiată poeziei eminesciene”, a spus Mihai Vicol.

Banii rezultaţi din vânzarea biletelor la spectacolul de la Suceava vor fi folosiţi pentru construirea unui monument comemorativ, dedicat poetului Grigore Vieru, în cimitirul din Chişinău.

Monitorul de Suceava