Nu trebuie să invităm jurnalişti din afară, ci să-i facem pe ai noştri mai buni

Visează să ajungă la CNN şi, pentru aceasta, este pregătită să muncească atât cât va fi nevoie. Deşi a decis să facă studii peste hotare, consideră că jurnalismul autohton, de asemenea, a avansat, cu toate că mai e mult de lucru. Accentuează că jurnaliştii buni trebuie formaţi, şi nu împrumutaţi din afară.

Tatiana Darie are doar 22 de ani, dar a reuşit deja să facă reportaje şi live-uri la unul dintre posturile de televiziune locale din SUA. Acum câţiva ani, în timpul unui training, pentru prima oară a luat în mâini camera de filmat şi a înţeles imediat că vrea să facă televiziune. Mai târziu, după ce a început să activeze deja în domeniu, a devenit pasionată de jurnalism.

Trebuia să lucrez de două ori mai mult decât colegii mei

Tatiana Darie a ales să-şi facă studiile în Marea Britanie (Universitatea Westminster, Londra), pentru că “este a doua cea mai mare piaţă mass-media din lume (după Statele Unite)”, explică tânăra. A reuşit, totuşi, să înveţe şi la cea mai bună facultate de jurnalism din SUA, la Universitatea din Missouri. Deşi recunoaşte că-i era frică să se ducă de una singură într-o ţară străină, a reuşit să depăşească frica şi spune că “aceasta a fost cea mai mare provocare pe care am avut-o până acum”. Mărturiseşte că nu este uşor să ajungi la studii peste hotare, dar nici foarte dificil: “Am aplicat, am fost solicitată pentru un interviu, m-am prezentat şi am fost acceptată”. Alegerea se face în bază de concurs, unde se ţine cont nu doar de succesele academice, dar şi de alte reuşite, în special de cele extraşcolare/universitare.

Tatiana spune că nu a întâmpinat probleme de comunicare, având colegi din toate colţurile lumii, iar profesorii sunt deschişi pentru toţi, mai ales pentru cei care nu sunt din ţară. Tânăra jurnalistă mărturiseşte că “mereu am fost conştientă că trebuia să lucrez de două ori mai mult decât colegii mei, ca să pot face faţă concurenţei”. Lucru care i-a reuşit. Totuşi, iniţial a fost destul de dificil, deoarece, fiind străină, nu cunoştea chestiuni generale, pe care le cunosc localnicii, cum ar fi tradiţii, locuri, evenimente naţionale etc. “Nu prea aveam contactele necesare, dar, cu timpul, mi le-am făcut. Oamenii erau mereu deschişi pentru interviuri şi asta am apreciat întotdeauna foarte mult”, mărturiseşte Tatiana.

Visează să ajungă la CNN

În străinătate, a învăţat să conteze doar pe sine şi să muncească independent. “Se pune mai mult accent pe studiu de sine stătător. Eşti responsabil să-ţi organizezi timpul singur. Acasă cred că totul e mai strict. Judec mai mult după experienţa mea şcolară. Parcă ţi se impune să le faci pe toate, fără să ai o alegere sau preferinţe, pe când aici poţi să alegi subiectele pe care vrei să le studiezi şi, astfel, eşti mai motivat”. Tatiana îşi doreşte să ajungă reporter la CNN. Există însă nişte criterii stricte în ceea ce priveşte angajarea, inclusiv vârsta. Reporterul trebuie să aibă cel puţin 25-26 de ani şi o experienţă de minimum patru-cinci ani de meserie. Totodată, fiind o televiziune cu o reputaţie internaţionala şi, de fapt, prima televiziune din lume care a inventat serviciul de ştiri 24/7, standardele şi cerinţele sunt, de asemenea, foarte înalte.

Jurnalismului autohton îi lipseşte “atitudine…”

Tânăra jurnalistă însă este decisă să-şi urmeze visul, mai ales că are tot timpul la dispoziţie. Deşi mărturiseşte că jurnalismului autohton îi lipseşte “atitudine, curiozitate şi, în unele cazuri, profesionalism”, susţine că acesta “a avansat datorită apariţiei mai multor posturi de televiziune, adică a competiţiei”. Pe de altă parte, Tatiana Darie consideră că jurnaliştii buni trebuie formaţi, şi nu împrumutaţi. “Aş încuraja mai multe training-uri acasă, schimb de experienţă, organizarea mai multor evenimente. Avem jurnalişti profesionişti şi nu cred că trebuie să-i invităm pe cei din România, dar să-i facem pe ai noştri mai buni”. În prezent, studenta este la un pas de a absolvi Universitatea. Urmează să facă practica la BBC. În paralel, este freelancer pentru o publicaţie bilingvă română-engleză.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Deportatul

  Bine că se scrie în ZDG despre persoane de succes.
  Succese Tatiana Darie!
  Din articol: – “mărturiseşte că jurnalismului autohton îi lipseşte «atitudine»”
  Sunt, cunosc, în RM jurnalişti cu «atitudine».
  Dar cum să procedeze jurnalistul care lucrează la mass-media oligarhului-politician? Dacă jurnalistul arată “atitudenea” sa, şi nu “atitudenea” a patronului el îşi pierde locul de muncă şi devine ŞOMER (cu “atitudene”)?
  O bună parte a jurnaliştilor din RM, care lucrează la oligarhul-politician, oare pot să-şi promoveze “atitudenea” lor!? Eu înţeleg prin ce chin sufletesc aceşti jurnalişti

 2. romanu

  deportatule, vezi ca ai ajuns sa/mi preiai mesajul cu care nu erai de acord. Bravo, progresezi.

 3. Deportatul

  Romanu, n-am înţeles la ce te referi.
  În primul rînd deportaţii au progreasat în urma acţiunilor politicenilor SISTEMULUI TECĂLOŞIT condus din Moscova şi “cozelor de topor” din Moldova.
  Cînd ai trece prin chinurile deportărilor, atunci ai fi puţin mai educat ca să apreciezi “progresile” deportaţilor.
  Cu părere de rău avem mai multe “cozi de topor” decît topoare.

 4. romanu

  Draga deportat, nu am nimic cu cei care au fost deportati, ba dimpotriva, ii respect foarte mult. Tu pana acum vorbeai jurnalistii de rau, iar eu am spus ca multi jurnalisti depind foarte mult de patronii lor. Acum, tu mi.ai preluat ideea. 🙂

 5. Deportatul

  Romanu; hai las-o mai moale.
  Poate vei cere să-ţi înregistreze ca “invenţie” şi să primeşti şi premiu pentru ideia că sunt jurnalişti cu “atitudene” şi jutnalişti “CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI”, care AU MANIPULAT şi MANIPULEAZĂ cetăţenii RM pentru a fi votaţi masiv politicienii SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova şi a atăca PL cu Ghimpu, Chirtoacă, deputata A. Guţu, Ministru Apărării Marinuţa.
  Oare prin ce se lămureşte, dacă nu MANIPULAREA cetăţenilor de către jurnaliştii CUMPĂRAŢI şi RĂSCUMPĂRAŢI, că avem din 101 deputaţi, 89 deputaţi sunt în PCRM+PLDM+PD cu oligarhii-multmilionari în Euro Voronin+Filat+Plahatniuc din cel mai sărac stat din Europa; PCRM+PLDM+PD au fost şi împotriva Decretelor Dlui Ghimpu pentru condamnarea comunismului şi a retragerii Armatei Ruse de pe teritoriul RM.
  Romanu! N-ai deschis America.
  Dar acei care “ii respect foarte mult.” se adresează cu respect. Nu-i vorbă doar de mine, dar de cîteva mii de cetăţeni deportaţi. care mai sunt încă vii.
  Să ne auzim de bine!

 6. Deportatul

  Tatiana Daria şi JURNALIŞTILOR
  1.AVEM MULŢI jurnalişti autohtoni cu “«atitudine, curiozitate şi, în unele cazuri, profesionalism»,” care scriu la comanda politicienilor (“Trbuna” din 25.02.2013 – http://tribuna.md/2013/02/25/venitul-unui-blogger-care-scrie-la-comanda-politica-poate-depasi-1000-de-dolari-lunar/)
  2. Avem puţini JURNALIŞTI CU CARACTER şi DEMNITATE NAŢIONALĂ.
  3. Nu-i de mirare că cetăţenii însărăciţi de oligarhi, dar fiind MANIPULAŢI de jurnalişti votează masiv PCRM+PLDM+PD cu olirhii lor; voteză pe cei PCRM+PLDM+PD care sunt pentru ca OCUPANTUL RUSIA să nu-şi scoată Armata Rusiei de pe teritoriul RM
  4.Jurnaliştilor, care sunteţi impuşi să MANIPULAŢI în folosul SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova – V-AŢI GÎNDIT LA VIITORUL COPIILOR, NEPOŢILOR VOŞTRI!? Copii politicienilor SISTEMULUI TICĂLOŞIT trăesc bine, cu viitor bun
  5. Tatiana Darie şi JURNALIŞTI – aveţi CARACTER şi DEMNITATE NAŢIONALĂ pentru a scoate RM din SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova?
  6. Ce a spune Tatiana Darie la întrebarea pusă aici? Cîn vor fi “ai noştri mai buni”? Cînd vom ieşi din SĂRĂCIE şi OCUPAŢIA RUSEASCĂ?

 7. anatolie

  interesant, cum ar proceda cei din cnn, știind că zeci de mii de pensioneri riscă să fie dați afară din propria locuință pentru datorii pe care nu le pot achita din pensie? mă refer la termocom.

 8. Deportatul

  Anatolie
  1. Jurnaliştii CNN doar informează, ai “noştri” MANIPULEAZĂ
  2. Chiar “zeci de mii”de pensionari?
  3. Dar ştii că pensionarii de la sate primesc pensiile mai puţini lei, şi n-au privelegile pensionarilor din Chişinău?
  4. Dar ştii că pensionarii din Chişinău primesc dotaţii 40% pentru căldură şi 70 lei pentru transport, ceia ce pensionarii de la sate nu primesc nimica
  5. Dar ştii că pensionarii masiv votează timp de peste 20 ani politicienii SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova?
  6. Repet: – noi, cetăţenii, suntem de vină că votăm masiv politicienii RM a SISTEMULUI TICĂLOŞIT condus din Moscova, oligarhii ce şi-au făcut averi de sute de milioane de Euro însărăcind cetăţenii, inclusiv şi pensionarii
  7. Trebuie să avem jurnalişti nu profesionişti în MANIPULARE, dar profesionişti în lucuri bune şi cu DEMNITATE NAŢIONALĂ

 9. Vanea Tăutu

  Mai avem o televiziune (ku kappa), care se laudă că e AFILIATĂ CNN, dar “uită” să spună că e ŞI “înfiată” de cineva, în trecutul apropiat mare şef pe la Parlament…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *