MARATON DE 235 KM PE NISTRU: Ideea i-a venit când era cu capul în apă

427-ion-lazarencoDupă trei ani de antrenamente, basarabeanul stabilit în Irlanda a decis să organizeze un Maraton la Înot pentru ajutorarea copiilor nevoiaşi din R. Moldova. Sportivul însuşi va monitoriza cum vor fi gestionaţi banii colectaţi.

Ion Lazarenco s-a stabilit cu traiul în Irlanda cu mulţi ani în urmă. Şi-a întemeiat şi o familie, însă dorul de ţară şi grija pentru poporul său nu l-au părăsit nicicând. În dorinţa de a ajuta copiii aflaţi în dificultate, sportivul s-a gândit la mai multe opţiuni, pentru ca, în final, să ajungă la ideea organizării unui Maraton la Înot „Nistrul uneşte Moldova”.

Are dublă cetăţenie, dar se mândreşte că provine din R. Moldova

I-a plăcut sportul de mic copil. Fiind de la ţară, n-a avut posibilitatea să facă sport profesionist, dar practica genurile de sport care existau în localitate. „Ocupam locuri de frunte pe raion la diverse competiţii: judo, trântă liberă etc.”, relatează Ion Lazarenco. În 1997, a plecat la muncă în Irlanda. A avut nevoie de circa doi ani ca să se adapteze. În tot acest timp, a fost nevoit să renunţe la sport, pentru ca, ulterior, să revină şi, în scurt timp, să participe la competiţii locale, unde iarăşi a ocupat locuri de frunte. Cât timp se află peste hotare, bărbatul spune că a întâlnit mulţi concetăţeni care, atunci când erau întrebaţi, susţineau că ar fi ruşi, asta în timp ce abia de puteau lega două cuvinte în rusă. „Nu înţeleg de unde această ruşine de propriul neam”, spune cu regret Ion Lazarenco.

El recunoaşte că a fost nevoit de nenumărate ori să explice unde se află Moldova şi ce reprezintă, însă susţine că niciodată nu s-a ruşinat de patria sa. „Deşi am dublă cetăţenie, mă mândresc că vin din Moldova. De aici se trage neamul meu şi de aici mă trag şi eu”, afirmă sportivul. Mai mult, Ion Lazarenco spune că respectă şi tradiţiile transmise din strămoşi, sărbătorind Paştile odată cu cei de acasă, iar de Paştile Blajinilor vine să sfinţească locul unde se odihnesc cei plecaţi în lumea de apoi. Mai mult, cei doi copii ai săi, născuţi în Irlanda, cunosc limba română, aceasta fiind limba în care se vorbeşte şi în casa lor. „Vorbesc cu un puternic accent, dar cunosc româna. Fetiţa e mai mică (şapte ani) şi nu înţelege chiar totul. Atunci îi explicăm în engleză, dar prinde foarte repede”, relatează Ion.

Bani pentru copiii nevoiaşi

Ca să-şi poată întreţine familia, sportivul s-a angajat în calitate de şofer, însă n-a renunţat la sport. În timpul antrenamentelor, totuşi, a suferit mai multe leziuni, în urma cărora a avut nevoie de două intervenţii chirurgicale la genunchi. Trebuia să urmeze un tratament lung şi costisitor. Bani însă nu erau. „Am decis c-o să mă ajute marea şi am început să înot. Marea Irlandeză este foarte rece. Asta însă m-a şi ajutat. Mi-a luat durerile. Mi-a vindecat inflamaţiile. În plus, înotul pune în mişcare toţi muşchii şi asta mă ţinea în formă”, îşi aminteşte sportivul. Tot în mare i-a venit ideea organizării unui maraton la înot. Când a aflat despre situaţia copiilor orfani din ţară, a rămas şocat. Decisese să se cufunde în mare, ca să-şi limpezească gândurile.

Acolo, cu capul în apă, i-a venit ideea maratonului, în cadrul căruia să se colecteze bani pentru copiii orfani sau pentru cei care necesită intervenţii chirurgicale costisitoare, pentru sportivii care practică înotul şi nu au suport din partea familiei. În limita posibilităţilor, banii se vor aloca pentru proiectarea unui bazin olimpic în R. Moldova. Ion Lazarenco susţine că el însuşi va monitoriza ca banii să ajungă la destinaţie. Această intenţie însă a fost amânată pentru ceva timp, pentru ca sportivul să încheie tratamentul. În prezent, spune că se simte mai bine şi a decis să-şi realizeze visul.

Maratonul la Înot se va desfăşura în perioada 20–30 iunie. Astfel, timp de 11 zile, Ion Lazarenco va parcurge 235 km înot.

Beneficiarul mijloacelor financiare colectate în timpul maratonului „Nistrul uneşte Moldova” este
„ARTIC NOVA SRL”, R. Moldova, s. Molovata, r-l Dubăsari, MD-4537
c/f 1011600000195
c/c 2251317116
cod bancar MOLDMD2X317,
BC „Moldindconbank” SA, fil. REMIZ.

Rubrică susţinută de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. DACUL CELT UNIONIST

    NUMAI RE-UNIREA NOASTRA CU PATRIA-MAMA
    ROMANIA MARE EUROPEANA
    NE ESTE SALVAREA DE OCUPATIA MOSCALEASCA
    SI CEA HOHOLEASCA !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *