Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Judecătorii din LAUNDROMAT, de trei…

Judecătorii din LAUNDROMAT, de trei ani fără sentințe

La trei ani de la reținerea a 16 judecători, învinuiți de pronunțarea cu bună știință a unor hotărâri contrare legii în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde de USD prin intermediul instanțelor de judecată din R. Moldova, dosarele acestora se perindă de la o instanță la alta, fără să fie emise sentințe. De la sfârșitul anului 2018, dosarele sunt la Curtea Constituțională, care a fost sesizată să se pronunțe vizavi de legalitatea unei sintagme din articolul în baza căruia magistrații sunt judecați. Între timp, în urma unor modificări ale legislației, dosarul în care judecătorii au contestat deciziile Consiliului Superior al Magistraturii prin care procurorilor le-a fost dat acordul de a iniția urmărirea penală, a fost transferat, de la Curtea Supremă de Justiție, la Curtea de Apel Chișinău. Aici, lucrurile s-au împotmolit.

În ianuarie 2019, ZdG scria că dosarele în care 14 foşti sau actuali judecători implicați în Laundromat au ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea Constituţională (CC). Astfel, prin încheieri judecătoreşti, examinarea dosarelor, care se aflau pe rol la Judecătoria Chișinău, a fost suspendată. Sesizările la CC au fost depuse de către avocații judecătorilor pe parcursul lunilor octombrie/noiembrie 2018 și erau trase la indigo: toți invocau constituţionalitatea sintagmei „soldată cu urmări grave” care se conţine în articolul 307 din Codul Penal al R. Moldova, articol în baza căruia sunt judecaţi cei 14 magistraţi. De atunci, deși a trecut aproape un an de zile, CC nu s-a pronunțat pe marginea acestor sesizări.

La CC de aproape un an, în instanță de doi ani și jumătate, fără soluții

Solicitați de ZdG, reprezentanți ai CC ne-au comunicat că, timp de un an, fosta componență a instituției, care și-a dat demisia în iunie 2019, a avut acest subiect pe agendă, dar nu a luat o decizie, ședința fiind amânată. Între timp, potrivit reprezentanților CC, noua componență, aleasă în august, are nevoie de timp pentru a studia și iniția examinarea subiectului. În consecință, dosarele penale rămân suspendate.

La trei ani de la reținerea magistraților, nu are o finalitate și cererea acestora de a anula hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din septembrie 2016, prin care procurorilor le-a fost permisă inițierea urmării penale pe numele judecătorilor și arestarea lor. După ce a examinat cererile timp de doi ani și jumătate, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), bazându-se pe prevederile noului Cod Administrativ, adoptat în iulie 2018, dar care a intrat în vigoare în aprilie 2019, a constatat că cea care soluționează în primă instanţă acţiunile în contencios administrativ împotriva hotărârilor CSM este Curtea de Apel (CA) Chișinău. Astfel, la 22 aprilie 2019, dosarul a fost trimis la CA Chișinău. Recent, pe marginea cazului a avut loc și o primă ședință, doar că a fost amânată, după ce unii judecători și-au declarat abținere de la examinarea cauzei, ne-a informat Gheorghe Ulianovschi, avocat care reprezintă în acest proces doi dintre magistrații judecați. „Probabil, acum, justiția nu știe cum să scape de acest dosar și îl tot tărăgănează”, a precizat un alt avocat implicat în acest proces.

Acum trei ani, 16 foști și actuali judecători primeau mandate de arestare

Pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 foşti şi actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde USD prin intermediul instanțelor de judecată de la noi. Iniţial, în dosar figurau 17 judecători. În martie 2016, a decedat Ion Gancear, cel care semna, în iunie 2013, o ordonanţă care viza 710 milioane USD. La scurt timp după reţinerea în acest dosar, a decedat şi judecătorul Iurie Ţurcan, care emitea o ordonanţă similară, de încasare a 700 de milioane USD. În consecinţă, dosarul pe numele său a fost clasat. Un alt judecător vizat în ancheta procurorilor, în privinţa căruia CSM a acceptat să fie investigat, Victor Orândaş, a reuşit să plece din R. Moldova, nefiind găsit și până astăzi, deși este activ pe rețelele de socializare. Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată la început de februarie 2017 şi de atunci se examinează, fără sentinţe, la Judecătoria Chişinău. Între timp, unii magistrați și-au dat demisia din justiție, iar alții au obținut licențe de avocat.

Lista foştilor şi actualilor magistraţi judecaţi în dosarul „Laundromat”

Serghei Gubenco – judecător, preşedintele Curții de Apel Comrat. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Iurie Hârbu – judecător, Judecătoria Teleneşti. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016. Prin hotărârea CSM din 6 martie 2018, Hârbu este transferat de la sediul Central la sediul Teleneşti al Judecătoriei Orhei.

Garri Bivol – judecător, Judecătoria Chişinău. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Serghei Popovici – judecător, Judecătoria Comrat. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Sergiu Lebediuc – judecător, Judecătoria Chişinău. Este suspendat din funcţie prin hotărârea CSM din 20 septembrie 2016.

Ghenadie Bârnaz – ex-judecător, Judecătoria Râşcani, Chişinău. La 20 martie 2018, în timpul examinării dosarului penal, şi-a dat demisia onorabilă din sistem. Preşedintele Igor Dodon a semnat decretul la început de aprilie.

Ştefan Niţă – ex-judecător, CA Chişinău. Şi-a dat demisia onorabilă din sistem în mai 2018, chiar în timpul examinării dosarului penal.

Valeriu Gâscă – ex-judecător, Judecătoria Râşcani, Chişinău. Şi-a dat demisia onorabilă din sistem în decembrie 2012. Din septembrie 2013, deține licenţă de avocat.

Igor Vornicescu – ex-judecător, Judecătoria Râşcani, Chişinău. Şi-a dat demisia onorabilă din sistem în august 2012. În noiembrie 2012, a obţinut licenţă de avocat.

Gheorghe Gorun – ex-judecător, Judecătoria Râşcani. Şi-a dat demisia în martie 2014.

Aurica Us – ex-judecătoare la Judecătoria Comercială de Circumscripţie. Şi-a dat demisia în iulie 2013.

Liliana Andriaş – ex-judecătoare la Judecătoria Comercială de Circumscripţie. A plecat din sistemul judecătoresc în ianuarie 2014. Astăzi profesează avocatura.

Mihai Moraru – ex-judecător, Judecătoria Ungheni. Şi-a dat demisia în noiembrie 2015.

Gheorghe Marchitan – ex-judecător, Judecătoria Căuşeni. Şi-a dat demisia onorabilă în decembrie 2011.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.