Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Dosarul fostului președinte al Judecătoriei…

Dosarul fostului președinte al Judecătoriei Glodeni, trimis de CSJ la rejudecare

Curtea Supremă de Justiție a respins achitarea judecătorului Ion Cazacu, ex-președintele Judecătoriei Glodeni și a trimis dosarul acestuia la reexaminare, la Curtea de Apel Chișinău. Magistrații instanței supreme au constatat că cei care au examinat dosarul au comis mai multe erori de drept.

Ion Cazacu a fost reţinut în flagrant de procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pe 16 aprilie 2014, în incinta Judecătoriei Glodeni, instanță pe care acesta o conducea, imediat după ce ar fi primit 10 mii de lei de la inculpatul Petru Tincu, prin intermediul procurorului din Glodeni, Liviu Velişco. În schimbul acestei sume, inculpatul urma, potrivit procurorilor, să fie absolvit de pedeapsă pentru accidentul rutier comis, fiind în stare de ebrietate. Atunci a fost reţinut şi judecătorul Ion Cazacu, dar şi Petru Tincu, care ar fi dat banii. La scurt timp, ambii au fost trimişi în judecată.

Achitat de primele două instanțe pe motiv de provocare

În 2016, şi Judecătoria Chişinău şi CA Chişinău i-au achitat însă pe inculpaţi, motivând cu faptul că „nu rezultă să fi fost prezentate de acuzarea de stat probe ce ar demonstra că în lipsa implicării colaboratorilor CNA ar fi fost comise infracţiunile incriminate”, magistraţii ajungând la concluzia că la mijloc ar fi o provocare, motiv pentru care, recent, CSJ l-a achitat, definitiv, pe judecătorul Gheorghe Popa, de la Telenești. Dosarul lui Cazacu a avut însă o altă soartă.

Procurorii nu au fost de acord cu deciziile luate de judecătorii de la Judecătoria Chișinău și CA și s-au adresat la CSJ. Pe 11 iulie 2017, un complet format din judecătoriii Nicolae Gordilă, Iurie Diaconu, Elena Covalenco, Liliana Catan și Ion Guzun au admis recursul ordinar al procurorilor Djulieta Devder și Victor Muntean, a casat decizia Colegiului penal al CA Chișinău din 9 decembrie 2016 şi a dispus rejudecarea cauzei în aceeaşi instanţă de apel, dar în alt complet de judecată.

CSJ: Instanțele nu au indicat motivele pentru care au respins probele aduse în sprijinul învinuirii

Colegiul penal al CSJ a ajuns la concluzia că cei care anterior au examinat dosarul „nu au judecat cauza în limitele învinuirii formulate în rechizitoriu și au conchis confuz că contradicţiile şi divergenţele nu au fost înlăturate la urmărirea penală, or, această chestiune, potrivit Codului de procedură penală, urma să o soluţioneze însăşi instanţa în cadrul aprecierii probelor administrate pe caz, inclusiv declaraţiile inculpatului. Totodată, judecătorii nu au apreciat fiecare probă separat, din punct de vedere al pertinenței, concludenţei, utilității şi veridicității ei, iar toate probele în ansamblu – din punct de vedere al coroborării lor, inclusiv cu circumstanţele concrete, de fapt şi de drept, indicate în rechizitoriu diferenţiat pentru fiecare inculpat, şi nu a indicat motivele pentru care a respins toate probele aduse în sprijinul învinuirii”, se precizează în decizia motivată a CSJ.

Prima instanţă nu a judecat fondul cauzei conform rigorilor prevăzute de lege şi a adoptat o hotărâre care nu cuprinde motive legale pe care se întemeiază soluţia, motivarea soluţiei contrazicând dispozitivul hotărârii”, susțin judecătorii de la CSJ. CA Chișinău nu a stabilit încă data la care ar urma să înceapă reexaminarea dosarului. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, Ion Cazacu e suspendat din funcție printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii din 29 aprilie 2014. Magistratul conducea Judecătoria Glodeni din noiembrie 2012.

În 2015, şi procurorul Liviu Velişco, care iniţial a colaborat cu ancheta la reţinerea lui Ion Cazacu, a fost urmărit penal. La scurt timp, acesta însă şi-a dat demisia, iar ulterior, a plecat din R. Moldova, evitând să depună mărturii în acest dosar.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.