Un magistrat şi un executor judecătoresc, implicaţi în “atacul raider” de la MAIB

424-grafic-maibAproape 5% din acţiunile deţinute de un investitor olandez la Moldova Agroindbank (MAIB) au fost vândute în urma unui proces de judecată mai mult decât dubios, demn de un “atac raider”, în care au fost implicaţi un executor judecătoresc şi un magistrat controversat de la Judecătoria Râşcani din capitală. Una dintre firmele implicate în afacere deţine o parte din acţiunile Victoriabank şi este din Căuşeni, având adresa în aceeaşi clădire cu Partidul Popular din R. Moldova (PPRM) şi Partidul Acţiunea Democratică (PAD).

Încă în aprilie 2013, Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) atenţiona conducerea R. Moldova despre lucrurile dubioase care se întâmplă la MAIB. La câteva zile, şi banca vizată a reacţionat printr-un comunicat de presă prin care a anunţat că a devenit ţinta unor noi acţiuni frauduloase din partea unui grup de persoane care acţionează concertat, fiind susţinut şi de persoane cu funcţii de răspundere din organele de stat (administrative şi judiciare), precum şi de Registratorul independent “Registru-Corect”.

SIS: Off-shore-uri din UE

A doua zi, marţi, 28 mai, instituţiile statului au reacţionat la “îngrijorarea” băncii, anunţând că, în ultimele luni, au fost efectuate mai multe tranzacţii dubioase cu acţiunile MAIB, astfel că acum, aproape 30% din acţiunile băncii au proprietari necunoscuţi. Într-o intervenţie pentru un post TV, Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM, îşi exprima temerea că aceste aproximativ 30% din acţiuni ar putea fi deţinute de una şi aceeaşi persoană. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, în următoarele luni, este posibilă chiar schimbarea conducerii băncii, pentru că noul acţionar ar putea solicita convocarea adunării acţionarilor.

424-vrabie-maib-unimediaUlterior, responsabili din cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) au precizat pentru ZdG că “au fost obţinute informaţii potrivit cărora, în luna mai, curent, prin intermediul pieţei bursiere şi a registratorului independent “Registru – Corect” au fost înregistrate cinci tranzacţii cu acţiunile MAIB, care au fost transmise către patru companii off-shore, înregistrate în unul din statele UE”.

Reprezentanţii SIS ne-au comunicat că, în prezent, continuă să investigheze tranzacţiile din aprilie cu pachetele minoritate de acţiuni, unde erau implicate alte firme off-shore. “S-a constatat o continuitate a tranzacţiilor cu acţiunile în favoarea companiilor off-shore, unde verificarea bonităţii financiare a acestora, precum şi a beneficiarilor efectivi, crează dificultăţi în investigaţii, ceea ce permite eventualelor grupuri de persoane ce stau în umbră să-şi realizeze scopurile de acaparare a acţiunilor. Până în prezent, tranzacţiile cu acţiunile MAIB au concentrat pachetele minoritare de acţiuni în proprietatea firmelor off-shore. În consecinţă, a fost iniţiat un dosar de urmărire penală, instrumentat de Procuratura Generală (PG)”, ne-au spus reprezentanţii SIS.

Proces pentru mai puţin de 5% din acţiuni

Totuşi, deşi instituţiile statului s-au referit la situaţia de la cea mai mare bancă privată din R. Moldova, nimeni nu a făcut vreo referire la un proces de judecată mai mult decât dubios, din aprilie 2013, în urma căruia, unui acţionar olandez de la MAIB i-au fost luate 4,99% din acţiunile sale.

Mai exact, încă la 29 mai 2007, între banca slovenă Faktor Banka, care în decembrie 2012 figura în calitate de acţionar la MAIB, şi societatea olandeză Activa Holdings, care ulterior a fost redenumită în Venture Holding B.V. (un alt acţionar), a fost semnat un contract de împrumut pe termen scurt, de 21,3 mln. de euro. Potrivit unei clauze din acel contract, eventualele litigii urmau să fie soluţionate de către instanţele de judecată din Slovenia, în baza legislaţiei slovene.

Doar că, la 4 aprilie 2013, Faktor Banka, prin contractul de cesiune de creanţă, a cesionat creanţele sale rezultate din contractul de împrumut către o firmă din R. Moldova, SC Savilux Impex SRL. La 9 aprilie 2013, aceasta a depus, la Judecătoria Râşcani, o cerere prin care cerea eliberarea unei ordonanţe judecătoreşti prin care să-i fie plătită datoria de aproximativ 3,5 mln. de lei., invocând că, până la 9 aprilie 2013, CG Venture B.V. nu a făcut-o.

424-riscaniOrdonanţă şi executare în timp record

Din câte se pare, la cerere nu a fost anexată dovada achitării taxei de stat, iar dosarul nu a fost supus procedurii de distribuire aleatorie, ajungând direct în gestiunea judecătorului Gheorghe Gorun. Totodată, reprezentanţii CG Venture B.V. nu au primit nicio citaţie oficială pentru a participa la procesul de judecată. A doua zi, la 10 aprilie 2013, în regim de urgenţă, Gorun a emis ordonanţa prin care a dispus încasarea din contul CG Venture B.V. a datoriei în mărime de 3,5 mln. de euro, dar şi a taxei de stat de 25 mii de lei.

La 15 aprilie, Maxim Romaliischi, executorul judecătoresc mandatat să execute ordonanţa, a deschis dosarul de executare, iar peste o săptămână, pe 23 aprilie, până la expirarea termenului de achitare benevolă, de cel puţin 15 zile, care urma să fie acordat celor de la CG Venture B.V., conform legii, a emis încheierea de obligare a Depozitarului Naţional de Valori Mobiliare să transmită în deţinere reală acţiunile deţinute de Venture B.V. la MAIB. În aceeaşi zi, încheierea a fost executată. Ulterior, s-a anunţat că, pe 24 aprilie, la Bursa de Valori a R. Moldova au fost înregistrate două tranzacţii având ca obiect vânzarea a 4.99% din acţiunile MAIB, adică exact cât deţinea Venture B.V. Noii proprietari nu au fost însă anunţaţi.

La 25 aprilie 2013, acţionarii originali ai 4,99% din acţiunile MAIB, Venture B.V., au fost informaţi de către SVM Iuventus–DS SA, una din primele societăţi de valori mobiliare din R. Moldova, că, la 24 aprilie, Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare, în temeiul unei ordonanţe judiciare, a transferat 51880 din acţiunile deţinute de Venture B.V., către un registrator independent, cel mai probabil, către “Registru – Corect”, la care face referire şi MAIB în comunicatul său de presă.

De altfel, la 4 aprilie, în acest litigiu a intervenit şi firma ÎCS GSER Group SRL, şi asta pentru că între SC Savilux Impex SRL şi ÎCS GSER Group SRL, în acea zi, a fost semnat un contract de fidejusiune (fidejusiunea este un contract prin care o persoană numită fidejusor se obligă să execute obligaţia asumată de o altă persoană (debitorul principal) faţă de creditorul acesteia. Fidejusiunea ia naştere prin încheierea unui contract între fidejusor şi creditor, chiar şi fără acordul sau ştiinţa debitorului – n.r.) conform căruia, ÎSC GSER Group SRL se obliga să răspundă solidar împreună cu CG Venture B.V. faţă de Savilux Impex SRL pentru datoria scadentă, conform contractului de împrumut şi contractului de cesiune a creanţelor.

Firma implicată, acţionară la Victoriabank

Nu am reuşit să aflăm dacă Venture B.V. are sau nu vreo legătură cu ÎCS GSER Group SRL şi dacă contractul de fidejusiune a fost semnat cu acordul acesteia. Cel mai probabil, o asemenea legătură nu există, iar ÎCS GSER Group a intervenit în litigiu doar pentru a favoriza pe Savilux Impex SRL.

Ipoteza pare să aibă acoperire şi pentru că ÎCS Gser Group SRL are mai multe tangenţe cu Savilux Impex decât cu Venture B.V. Conform datelor de la Camera Înregistrătii de Stat (CIS), aceasta a fost fondată la 9 martie 2011, are sediul la Căuşeni, pe str. Păcii, 31, iar în calitate de unic fondator, un cetăţean ucrainean, pe nume Serghii Griazin. Capitalul social este unul standard, de 5400 lei. În 2012, presa a scris că ÎCS GSER Group împreună cu ÎCS “Stock Trading” SRL ar deţine, sub formă de gaj pentru un credit de 208 milioane de lei, 32,44% din acţiunile Victoriabank.

Firmă din Căuşeni, cu vecini din politică

Pe str. Păcii, 31, din Căuşeni, este amplasată o clădire cu două nivele, în care mai mulţi agenţi economici închiriază spaţii. Printre altele, în această clădire se află sediile a două partide politice, PAD, al lui Mihai Godea, şi PPR, condus de fostul AMN-ist, Alexandru Oleinic. Conform datelor de la Cadastru, clădirea aparţine firmei Modern – Service S.A., care are 459 de acţionari şi este administrată de Nicolae Ceapă, fost şef al Inspectoratului Fiscal Ştefan Vodă şi Tighina. Acesta, însă, nu este adevăratul proprietar al clădirii, ci un “magnat local”, ne-au spus oameni din Căuşeni, fără a preciza dacă ar fi vorba despre Veaceslav Platon, născut chiar în Căuşeni.

SC Savilux Impex SRL, firma care a luat în prima instanţă acţiunile de la MAIB, este fondată pe 19 decembrie 2012, adică cu doar 3,5 luni înainte de semnarea contractului de cesiune de creanţă cu Faktor Banka. Conform datelor de la CIS, SRL-ul îşi are sediul la Chişinău, pe str. Uzinelor, 64. Această firmă, ca şi ÎCS GSER Grup, are un capital social standard, de 5400 lei, iar în calitate de unic fondator este tot un cetăţean al Ucrainei, Vadym Sapozhnik. Nici la CIS, nici în baza de date a Moldtelecom nu am găsit un număr de telefon la care să discutăm cu vreun reprezentant al acestei firme. Pe adresa respectivă figurează doar numărul de telefon al companiei Moldelectromontaj. Reprezentanţii ei însă nu au răspuns la apelurile ZdG.

Gorun şi MAIB

Gheorghe Gorun, judecătorul care a emis acea ordonanţă, a plecat în concediu şi va reveni după 3 iunie, ne-a spus grefiera acestuia. Se pare, însă, că legăturile judecătorului Gorun cu MAIB sunt mai vechi. În iunie 2008, Vladimir Voronin, pe atunci preşedinte al R. Moldova, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Suprem de Securitate făcea referire, printre altele, şi la numele judecătorului Gheorghe Gorun, pe care-l acuza că făcea parte dintr-o “grupare criminală”, formată din “judecători, avocaţi, feciori de judecători, colaboratori ai BNM” care, prin aplicarea unor scheme frauduloase, au deposedat ilegal opt acţionari ai MAIB de acţiuni în valoare totală de 8 milioane de lei.
Tot Gheorghe Gorun, pe 10 august 2011, a dispus încasarea de la Sergiu Mocanu în folosul lui Vladimir Plahotniuc a sumei de 50 mii de lei cu titlu de prejudiciu moral şi 120 mii USD cu titlu de prejudiciu material, 70 mii de lei – onorariul avocatului şi 25 mii de lei – taxa de stat.

“Am procedat conform legislaţiei”

Contactat de ZdG, Maxim Romaliischi, executorul judiciar implicat în acest caz, puţin nervos, ne-a spus că a procedat legal. “A fost hotărâre de judecată. Dar dvs. cine sunteţi? Adresaţi-vă la părţile de pe procedura de executare să vă explice totul. Eu, pur şi simplu, după lege, după statut… conform legislaţiei”, ne-a declarat, încurcat, el. Întrebat de ce nu a aşteptat cele 15 zile acordate conform legii pentru ca cei de la Venture B.V. să poată executa benevol hotărârea, Romaliischi ne-a spus că “judecătorul a dispus ca acea ordonanţă să fie executată imediat, fără acordarea termenului de executare benevolă”.

Natalia Vrabie, preşedinta MAIB, deşi iniţial se arătase dispusă să discute cu ZdG, ulterior, prin intermediul serviciului de presă, ne-a spus “să nu o deranjăm”.

MAIB este considerată cea mai mare bancă privată din R. Moldova. În 2012, banca a avut un profit de peste 300 mln. de lei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. act

  Majoritatea dintre noii actionari sunt companii infiintate in luna aprilie 2013, dintre care NUTZEN LIMITED are capital de £1.00 ceea ce nu-i suficient, banuiesc, pentru achizitionarea a 4.69% din actiunile MAIB.

 2. alex

  Sunt sigura, daca splati firmele astea bine, mai ales cele din off-shore, dati de “moldoveni”…
  Si cand se va interzice tranzactiile in off-shore???!!!

 3. maria

  trebuie să recunoaştem,că nu toţi judecătorii procedează atît de josnic.Dar sunt si din cei,care emit Titluri executorii ilegale(fără dată,în care fac intenţionat menţiunea “irevocabil”,cu toate că orice decizie ilegală a CAC are termen de atac).Aceste T/executorii sunt executate imediat la comandă fără înştiinţare.Caz real:jud.V.Orîndaş(doctor în atacuri raider) emite T/e ilegal,iar Boţan George intentează procedura de executare şi chiar a doua zi emite ordin incaso,încasează banii din cont,tot ilegal-nu? Pe Min.fin.D-nul V.Negruţi îl cercetează penal pentru executarea T/E în cazul P.Sandulachi.De ce nu-l cercetează nimeni penal pe jud.V.Orîndaş şi pe ex.Boţan G.pentru că atacă micile întreprinderi la comandă,falimentîndu-le? Ăştea trag economia ţării în jos .Ca să nu le facă concurenţă amicilor săi mafioţi ,atacă ,preiau.Ei şi ce dacă CSJ le anulează hot.judecătoreşti ilegale?Răul este deja făcut.Întoarcerea executării este o metodă de a te mai plimba prin sălile de judecată,oricum nu mai recuperezi ceea ce ţi s-a luat abuziv şi ilegal.Asta-i din păcate realitatea în ţara noastră,dar poate asta şi merităm.Dacă nimeni nu-i pedepseşte pentru ce au făcut odată,de ce să nu o mai facă?Dacă nu este pedepsit unul,de ce să nu o facă şi altul?Cel ce trece cu vederea aceste ilegalităţi nu se ghîndeşte,că poate să-i vină şi lui rîndul să fie atacat ,dar poate în alt mod.Dacă există un Dumnezeu(ce încearcă omenirea de secole să dovedească)sau nu ,nu ştiu.Dar cred în MAMA NATURĂ,care într-un mod ciudat uneori le pune pe toate la locul lor.Nu degeaba se spune de pe timpuri,că vine în viaţa fiecăruia un moment,chînd pentru tot trebiue să plăteşti(nu mă refer la bani desigur).Şi plătim cu toţii,fiecare cum îi dictează MAMA NATURĂ în felul său.Aşa că trebuie toţi să ne dhîndim bine la ceea ce facem şi cum facem,în viaţa asta vine momentul să dăm socoteala …

 4. Valentina Cușnir

  Judecători și executori de serviciu. Așa judecătorul Oleg Sternioală, președintele jud.Buiucani a eliberat titluri executorii false unei persoane juridice lichidate doar pentru că avea în denumirea sa cuvântul Parlament, apoi emite încheiere de înlocuire a creditorului în titlul executoriu cu partea pe dosar intervenient accesoriu, care nu are dreptul să ceară executare silită… Cu 5 luni înainte de emiterea încheierii judecătorului Sternioală, executorul judecătoresc Iacob Miron a emis încheieri de inițiere a procedurii de executare în ziua cînd creditorul-persoană juridică lichidată a depus o cerere fără a indica, cel puțin adresa sa, nemaivorbind de adresa mea. Mai grav, că nu mi le aduce la cunoștință încheierile și emite încheiere de executare silită, îmi blochează integral contul pe care primesc unica sursă de existență-pensia și mă lasă fără 1 leu …

 5. dacul

  Este cazul de a cere tragerea la raspundere penala a Ministrului justitiei si a presedintelui Uniunii Nationale a EXECUTORILOR JUDECATORESTI PENTRU ACEST DEZMAT DIN SFERA EXECUTARII SI DIN MOTIVUL CA NIMENI NU GESTIONEAZAACEST SISTEM IN RM SI NU ARATA SITUATI TOTAL DEPLORABILA DIN ACEST SISTEM, CA EXISTA SUTE DE MII DE DOCUMENTE EXECUTORII IN RESTANTA ,DARE EXECUTORII JUDECATORESTI EXECUTA DOAR NUMAI ACESLE TITKURI EXECUTOII CARE SUNT AVANSATE CHELTUIELILE ORI NUMAI ACELE ,CA IN CAZURILE DESCRISE , LA COMANDA ORI DIN INTERES MATERIAL . SI NIMENI DIN ACESTI RESPONSABILI NU INTREPRIND NIMIC , CI DOAR SUSTIN EXECUTORII CORUPTI SI SITUATIA ACEASTA TOTAL DEZASTRUOASA DIN SFERA DE EXECUTAREA DECIZIILOR JUDECATORESTI.Cereti tragerea la raspundere a acestor impostori de la conducerea ineficienta a ministerului justitiei si a acelui incompetent din fruntea UNIUNII NATIONALE A EXECUTORILOR JUDECATORESTI .

 6. vera

  ILEGALITATI si FARADELEGI

  In tara noastra – minunata
  Minciuna-i mai sus cocotata;
  In slava, cu recorduri mari,
  Deaceea-acei corupti is tari,

  Ocupa posturi mari in stat
  Au rude – gata de salvat,
  Pentru ei, legea-i jucarica,
  Statul Moldova – o gustarica,

  Unde se-nfrupta din ce-i bun,
  Poporu-i privit ca ‘ nebun
  Si fac ce vor in acest stat;
  De multe ori care-i pradat,

  Unde Justitia-i bolnava
  Si guvernarea – baba oarba;
  Moldova-i ca intr-o pirloaga
  Pe unde mai rasar din iarba:

  Bujori si trandafiri frumosi,
  Dar sunt distrusi de ticalosi,
  Care pastreaza buruianul,
  Neghina sa-mpanzeasca plaiul,

  Venitul lor sa fie-n plus,
  Poporul monoton – distrus,
  Acei de sus – de necupus:
  LEGEA…de mult,sub fund,au pus!

 7. Raspuns lui Dacu

  Pina a vorbi citeste.
  Legea 113 privind executorii judecatoresti prevede- art.40 scopul constituirii UNEJ
  – art. 41 competenta Congresului (organul suprem UNEJ),
  – art. 42 Consiliul (organ executiv UNEJ),
  – art.43 Presedintele UNEJ (atributiile)
  – art.44,45,46,47,48

 8. maria

  celui ce a dat sfaturi privind citirea legilor si articolelor: cu asta noi si ne alegem-cu cititul!Acei,care ar trebui sa-si faca bine meseria(executorii)se aleg cu beneficii executind la comanda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *