Stăpânii supermarketurilor

Cele mai mari şase lanţuri de supermarketuri din R. Moldova sunt deţinute de doi milionari ucraineni şi patru familii din R. Moldova. Trei reţele de magazine, inclusiv cele două care aparţin milionarilor ucraineni, sunt fondate de firme din zone off-shore.

537-supermarketuriÎn R. Moldova funcţionează şase reţele mari de supermarketuri. Linella are cele mai multe magazine. Împreună cu Unimarket-ul, pe care firma care deţine brandul Linella l-a preluat în iulie 2014, acestea au nu mai puţin de 66 de magazine, 45 dintre ele în Chişinău, practic triplu faţă de următorul concurent de pe piaţă după numărul de magazine, Fidesco.

537-draganLinella – milionar cu afaceri în Rusia şi Italia

Magazinele Linella sunt deţinute de firma „Linella” SRL, fondată în octombrie 2001. Conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), în prezent ea are un capital social de 22,3 milioane de lei şi trei fondatori: „Ducates Grup” SRL – 64,4%, Daniela Dragan – 30% şi Valeriu Tetelea – 5,5%. În 2012, aceasta a avut un venit din vânzări de 318 milioane de lei. Altă firmă, „Ducates Grup”, e fondată, în august 2006, de Tatiana Dragan. SRL-ul are un capital social de 11,1 milioane de lei şi a raportat, în 2012, un venit din vânzări de 28,3 milioane. Aceasta este înregistrată în satul Budăi, Teleneşti, localitatea de baştină a lui Vasile Dragan, omul care, prin intermediul soţiei (Tatiana) şi fiicei (Daniela), deţine, de fapt, magazinele Linella.

Dragan este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din R. Moldova. El deţine businessuri cu băuturi alcoolice atât în Moldova, unde are câteva fabrici de vinuri, cât şi în Rusia, unde deţine fabrica „Igristîe Vina”, lider al pieţei de vinuri spumante de acolo. În 2013, presa a scris că familia Dragan a preluat şi Vinăria Contarini din Italia. Vasile Dragan, prin intermediul membrilor familiei sale, dar în special prin intermediul „Ducates Grup” SRL, deţine şi Compania Carmez. În iulie 2014, acest SRL a preluat şi reţeaua Unimarket, gestionată acum de „Moldretail Group”, fondată de „Ducates Grup” SRL. Tot în 2014, firmele familiei Dragan au preluat şi spaţiile comerciale ale Companiei Stati-Market, care gestiona magazinele Pyaterochka. Vasile Dragan este naşul deputatului Anghel Agache.

537-aiyinFidesco – Mihail Aizin, zis „Kitaeţ”

Magazinele Fidesco sunt deţinute de „Fidesco” SRL, fondată în 1992. Aceasta are trei proprietari. Cea mai mare parte din capitalul social e deţinută de Mihail Aizin – 73,19%. Alte 23% sunt deţinute de Igor Chinah, iar celelalte 4% aparţin lui Vasili Rîbacov. În 2012, firma a avut, din vânzări, un venit de 187,4 milioane de lei. Ea este administrată acum de Galina Falo.

Mihail Aizin este un om de afaceri stabilit anterior în Germania. În 2004, pe timpul guvernării comuniste, a fost reţinut de poliţie, pe motiv că i s-ar fi găsit în maşină arme, bani şi heroină. Pe atunci, presa scria că Aizin era poreclit „Kitaeţ” şi că ar fi fost a noua autoritate criminală reţinută în acel an de organele de drept din R. Moldova. Până la urmă, însă, vinovăţia sa nu a fost demonstrată, omul de afaceri fiind eliberat şi, ulterior, scos de sub urmărire penală. Unul dintre foştii săi avocaţi ne-a spus că armele şi heroina i-ar fi fost plasate acestuia în maşină chiar de poliţie. Acum, pe numele lui Aizin, în baza de date a CÎS, figurează mai multe firme din domeniul comerţului, construcţiilor sau importului de mărfuri. În majoritatea firmelor, Aizin îl are ca partener pe Chinah, care, la rându-i, este fondator la 10 SRL-uri.

537-balenkoFourchette – oligarhul hipermarketurilor din Ucraina

Oficial, magazinele Fourchette din R. Moldova fac parte din reţeaua Fourchette, deschisă încă în 1992 în Ucraina. În R. Moldova, magazinele au fost lansate în 2006, fiind înregistrate de firma „Fourchette-M” SRL. Ele sunt administrate de Adrian Lazarenco. „Fourchette-M” SRL este, la rându-i, fondată de către un off-shore, Plimsoll Investments Limited din Insulele Virgine Britanice. Firma are un capital social de 1 milion USD. Şi în Ucraina, reţeaua de magazine Fourchette este deţinută de o companie străină, Anthousa Limited din Marea Britanie.

Dar, în Ucraina se cunoaşte că beneficiarul firmei este politicianul şi businessmanul Igor Balenko, supranumit oligarhul hipermarketurilor. Acesta deţine în Ucraina mai multe restaurante şi hoteluri, dar e implicat şi în politică, fiind deputat din partea partidului „УДАР – Солидарность”, condus de fostul boxer Vitali Klichko. La alegerile din 2012, acesta a împărţit pensionarilor cartele de reducere de 7% în magazinele Fourchette. Cartelele aveau poza politicianului şi numărul său de telefon. Comisia Electorală Centrală din Ucraina l-a sancţionat pentru cumpărarea alegătorilor. În 2011, Balenko avea o avere estimată la 150 de milioane USD.

Despre off-shore-ul Plimsoll Investments Limited, care deţine magazinele din R. Moldova, presa ucraineană a scris că aparţine tot lui Balenko. În 2013, în instanţele ucrainene, off-shore-ul a figurat într-un proces de 69 de milioane USD contra unei firme care era afiliată tot lui Igor Balenko.

537-martinovaNr 1 – în off-shore

Reţeaua de magazine Nr1 este gestionată de firma ÎM „47 th Parallel” SRL, fondată în ianuarie 2011, cu un capital social de 3,8 milioane de lei şi administrată acum de Ala Martînova. În 2012, din vânzări, firma a raportat venituri de 696 milioane de lei. ÎM „47 th Parallel”, care deţine reţeaua de supermarketuri Nr 1, are 10 fondatori, dar unul singur deţine practic tot capitalul social: off-shore-ul Berwick International Limited din Liechtenstein – 99,98%. Celelalte cote de participare, infime, sunt împărţite între 9 persoane fizice: Tamara Crudu, Ion Haidarlî, Grigore Moraru, Andrei Sandu, Galina Seinic, Veronica Ganea, Nina Ozimovscaia, Alexandru Nisenboim şi Vladimir Martînov.

Deşi ÎM „47 th Parallel” SRL se prezintă ca o firmă moldo-irlandeză, datele de la CÎS arată că off-shore-ul Berwick International Limited e înregistrat în Liechtenstein. O firmă cu o denumire identică, doar că înregistrată în Irlanda, a fondat, în 1995, Întreprinderea Mixtă Moldo-Irlandeză „Project-Persona” SRL, împreună cu Natalia Martînova şi Olga Nisenboim, având adresa într-o încăpere din str. Sciusev, aflată, anterior, în proprietatea soţilor Vladimir şi Natalia Martînov şi a lui Alexandru şi Olgăi Nisenboim.

Reţeaua Nr1 e axată pe numele acestor două familii. Vladimir Martînov este om de afaceri, fondator la 5 SRL-uri, inclusiv al firmei „Stalma Lux” SRL, care a înregistrat, în Registrul Naţional al Mărcilor al Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală, brandul Nr 1. Natalia Martînova, consultant în business, organizează traininguri pentru cei care vor să însuşească tainele afacerilor. Şi Olga Nisenboim instruieşte oameni de afaceri, fiind considerată de unele reviste drept un „guru al oamenilor de afaceri”. Aceasta este directoarea unei şcoli din sfera afacerilor. Tot ea este fondatoarea a 9 SRL-uri. Alexandru Nisenboim, la rându-i, este fondatorul a 3 firme, în toate având ca parteneri familia Martînov.

La început de 2015, Consiliul Concurenţei (CC) a amendat firma ÎM „47 th Parallel” cu 5 milioane de lei, pentru că ar fi refuzat să permită angajaţilor CC să efectueze un control inopinat. Firma nu a fost de acord cu amenda şi a atacat CC în judecată. În mai 2015, CSJ a dispus să suspende executarea acelei decizii până când dosarul nu va fi examinat în fond, la Curtea de Apel Chişinău. Următoarea şedinţă între cele două părţi va avea loc la sfârşit de octombrie.

537-luninGreen Hills – alt ucrainean milionar

Reţeaua de magazine Green Hills este deţinută acum de firma „Vistarcom” SRL, fondată în noiembrie 2006. SRL-ul este administrat de Igor Penschi şi, în 2012, a avut un venit din vânzări de 830 milioane de lei. Fondatori ai acestei firme sunt alte două firme, înregistrate în Ucraina: „Riteil Invest” SRL (99,98%) şi „Riteil Grup” SA (0,00%). „Riteil Invest” SRL este un fond de investiţii din Ucraina, care avea, conform informaţiilor din presa ucraineană, la 31 decembrie 2014, active de peste 253 de milioane de hrivne, echivalentul a aproape 300 de milioane de lei. „Riteil Grup” SA este o companie din Kiev, fondată în 2005. Conform site-ului delo.ua, la finele anului 2014, compania deţinea în Ucraina 15 hipermarketuri Velmart, 41 supermarketuri „Велика Кишеня”, dar şi alte lanţuri de magazine şi supermarketuri în ţara vecină.

În 2007, potrivit presei ucrainene, anume această companie a preluat magazinele Green Hils din R. Moldova, iar, recent, a deschis şi un hypermarket „Velmart” în Chişinău. Conform presei ucrainene, „Riteil Grup” e fondată de off-shore-uri, însă se ştie că principalul beneficiar al companiei e omul de afaceri ucrainean Roman Lunin. În 2013, Forbes scria că acesta are o avere estimată la 300 de milioane USD. Anterior, magazinele Green Hills aparţineau afaceristului moldovean Mihail Titov, cel care a creat brandul Green Hills în R. Moldova.

537-mihalachiIMC Market – familia Mihalachi

Supermarketurile IMC Market sunt deţinute de firma cu acelaşi nume, „IMC Market” SRL, înregistrată în mai 2005. Ea este administrată de Veaceslav Burduh şi a avut în 2012 un venit de 193 milioane de lei. În calitate de fondatori ai firmei apar două persoane fizice, Iurie Mihalachi (8,25%) şi Antonina Mihalachi (0,15%), dar şi una juridică, firma „Y.M. Capitol” SRL. La rându-i, această firmă este fondată de Iurie (99,73%) şi Antonina (0,26%) Mihalachi încă în 1995. Cei doi sunt soţ şi soţie şi locuiesc într-un imobil de lux de pe str. Dragomirna din Chişinău.

Iurie Mihalachi este businessman şi a reprezentat, anterior, Compania Green Hills. El figurează în calitate de fondator la 7 SRL-uri, cu activităţi în construcţii şi comerţ. Soţii Mihalachi deţin şi firma care gestionează restaurantul „La Botul Calului” din Chişinău.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. VladimirAfanasiev

  Basarabeanul . dacă mai e și român , nu mai are loc la treucă. Locul lui e la sapă ,ori să ”doarmă ” noaptea în cort

  • Anatolie Mereuta

   Asta este sistemul postsovietic de care nu vrem sa ne debarasam si de aceea vrem cu Rusia,acolo asa se face,iar in UE nu merge asa,Si in Ukraina este la fel s-au schimbat unii oligarhi cu altii,chiar Porosenko este oligarh,fiind regele socolatei…

 2. tika

  Toti porcii de mai sus nominati au crescut in timpul CONFLICTELOR

  dar cine a creat conflictele?NATISTII!!!

  in toate timpurile, societatea sa despartit pe natiuni doar din cauza INTERESELOR ECONOMICE

  folosesc IDEEA pentru asi implea buzunarile,pentru a nu plati taxe

  in perioada de haus nu plateste nimeni taxe,toti traesc pe mite si furat

  sint timpurile banditilor si oamenilor mincinosi,fara constiinta

  un capital avut cinstit are si o directie pozitiva,deci in case de batrini,in dezvoltarea conditiilor de trai pentru batrini,copii,dizabili

  capitalul avut ca rezultat speculatiilor sau furturilor are directia hitriei si dorinta de maxim profit…e normal

  oamenii au foame in fiecare zi

  si mai este si MODA deja a te duce in asa supermarketuri

  hai la prosti se numeste!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. natali

  si scatini,da cine odat voe se fache ei asa biznes? dibilu de Voronin che era atuncea la putere, DA lumea avea incredete in el, Asestee si el cu tote familia lui la incheserea xotii si telxarii mi fa greata si citesc in tara asta asa de miche si ce seface, Da lumea ingheate in apartamente , Che nare cu ci pleti ape calde caldura, Pe teti mafiozi in tentru si deinpuscat unu chite unu, Chind asevine la puterea noi guvernatori aseaibe friche de fura tara si omenii simple,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *