Mita din capcană: O familie din Criuleni a momit o judecătoare şi o avocată cu 2 mii de euro

445-filimancovJoia trecută, magistrata Elena Roibu, de la Judecătoria Criuleni, i-a judecat pe Vasile Pogriban şi pe Andrian Chetruşca, doi tineri acuzaţi de “vătămare intenţionată medie a sănătăţii”. Magistrata a fost foarte aproape de a-şi îmbogăţi contul cu o parte din cei două mii de euro pe care Tatiana Mostovoi-Filimancov, avocata celor doi tineri, îi ceruse de la ei, pentru a fi declaraţi nevinovaţi în instanţă.

Planurile de acasă, însă, nu se potrivesc întotdeauna cu cele de la locul de muncă, în acest caz. Asta pentru că despre presupusa înţelegere dintre judecătoare şi avocată au aflat ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), care au reuşit să le reţină în flagrant pe cele două. Era practic pentru pentru prima dată în istoria modernă a R. Moldova când mita de pe filiera avocat-judecător era găsită. Anterior, oamenii legii se opreau atunci când banii ajungeau la avocat, fără a avansa mai departe.

Flagrant şi suspendare din funcţie

Informaţia despre reţinerea celor două justiţiare a fost imediat mediatizată de CNA şi de Procuratura Anticorupţie (PA). Într-un comunicat de presă remis joi, 24 octombrie, se anunţa că cele două instituţii, în comun, au percheziţionat şi au prins în flagrant, pentru corupere pasivă, o judecătoare de la Judecătoria Criuleni. Potrivit procurorilor, magistrata, acţionând în cârdăşie cu o avocată, au estorcat şi primit două mii de euro pentru a-i achita pe doi inculpaţi. Tot în acea zi, procurorii, împreună cu ofiţerii anticorupţie, au efectuat percheziţii în birourile şi la domiciliile magistratei şi avocatei, unde au depistat şi au ridicat banii marcaţi.

Sâmbătă, 26 octombrie, Judecătoria Buiucani a eliberat un mandat de arest pentru 15 zile pe numele magistratei. Tot atunci s-a decis ca avocata să fie cercetată în stare de libertate. Marţi, 29 octombrie, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la solicitarea procurorului general, Corneliu Gurin, a decis să o suspende pe judecătoare din funcţie, până la pronunţarea unei hotărâri definitive pe marginea cazului. Avocata continuă, însă, să-şi exercite meseria, nefiind suspendată din funcţie, lucru confirmat şi de către Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Uniunii Avocaţilor (UA), care a precizat că instituţia nu poate face asta fără solicitarea organului de urmărire penală.

Avocata a depus mărturii împotriva judecătoarei

Am încercat, pe tot parcursul săptămânii, să aflăm mai multe detalii despre această “premieră” penală. Victor Muntean, procurorul anticorupţie care conduce urmărirea penală în acest caz, ne-a spus doar că dosarul penal a fost deschis încă pe 30 septembrie, pe faptul traficului de influenţă comis de avocată, şi că, în urma documentării cazului, s-a stabilit şi implicarea judecătoarei. “Pe 20 octombrie, de către procurorul general a fost dispusă începerea urmăririi penale pe faptul coruperii pasive comise de judecător, iar pe 24 octombrie a avut loc predarea banilor. 1050 de euro au fost găsiţi la domiciliul judecătoarei, iar alţi 950 de euro, în maşina avocatei”, ne-a spus Muntean, care nu a dorit să ofere alte detalii, pentru a nu prejudicia ancheta.

Persoane care au legătură cu acest dosar ne-au declarat că avocata Tatiana Mostovoi-Filimancov a acceptat să colaboreze cu ofiţerii CNA şi cu procurorii anticorupţie. Aceasta şi-a recunoscut vina şi chiar a depus mărturii împotriva magistratei. În schimb, s-a ales cercetată în libertate, având şi mai multe promisiuni din partea oamenilor legii.

Sursa mitei: vătămare corporală medie

Cazul pentru care s-a cerut şi s-a plătit mita de două mii de euro îi are în prim-plan pe Vasile Pogriban şi pe Andrian Chetruşca, învinuiţi de procurori de “vătămare intenţionată medie a sănătăţii” pentru că, în primăvara acestui an, cei doi, originari din Dubăsarii Vechi, Criuleni, l-au bătut pe consăteanul lor, Gheorghe Coliba. “I-au cauzat fracturi de coaste, luxaţii”, spune Ivan Rapeşco, procurorul care s-a prezentat în instanţă cu acest caz. “Nu, de mine nimeni nu s-a apropiat să-mi propună ceva. Erau suficiente probe pentru a demonstra vinovăţia persoanelor”, afirmă acesta.

“Ştiu ce s-a întâmplat doar din informaţiile publice. Joi, 24 octombrie, a avut loc procesul. A fost finalizată cercetarea judecătorească. Urmau expunerile verbale. S-a făcut o pauză. N-aş spune că, în timpul examinării dosarului, s-a simţit vreo legătură între avocată şi judecătoare. Judecătorul are rol pasiv, stă şi ascultă… Eu încă nu ştiu ce pedeapsă aveam să solicit. Urma să mă gândesc, să mă consult cu şeful”, zice Rapeşco. “Nu e un caz aşa mare. Poate-s şocat şi eu de unele chestii. Bine, nu-s şocat, dar am rămas surprins de cele întâmplate”, zice procurorul, care a fost coleg, “vreo jumătate de an”, cu avocata inculpaţilor, Tatiana Mostovoi-Filimancov, care este fostă angajată a Procuraturii Criuleni.

Avocata, o fostă procuroră, demisă

Aceasta şi-a început activitatea în cadrul PG în 2003, fiind numită procuror la Procuratura Leova. În 2010, motivând că nu are un loc de trai la Leova, a solicitat transferul la Procuratura Criuleni, cererea fiind acceptată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Transferată la Criuleni, în aprilie 2011, Tatiana Mostovoi-Filimancov a fost atestată înainte de termen, iar cu opt voturi pro şi zero împotrivă, membrii Colegiului de Calificare au decis aplicarea în privinţa sa a calificativului NEATESTAT, recomandând procurorului general eliberarea ei din funcţie. Acest lucru s-a şi întâmplat, doar că, într-un final, aceasta şi-a recâştigat în instanţă dreptul de a reveni în Procuratură, primind şi salariu pentru perioada în care a fost demisă. Doar că, odată revenită în structura PG, pe 29 august 2012, solicită eliberarea din proprie iniţiativă, fapt acceptat de către CSP şi Valeriu Zubco.

Experienţa în PG este împărtăşită de avocată pe site-ul său personal, www.avocatesa.md, acolo unde pot fi găsite mai multe informaţii despre activitatea sa, dar şi onorariile pe care aceasta le percepe de la clienţi: 150 de lei – o consultaţie verbală de 15 minute, 500 de lei – vizitarea clientului în izolator, 600 de lei – taxa de participare pentru o şedinţă, 1200 de lei – o zi de muncă cu ieşire în afara razei, 5000—150000 – participare pe cauze penale.

Magistrata din Criuleni aspira la un loc în Chişinău

Judecătoarea Elena Roibu, care, spun surse din cadrul anchetei, se cunoştea cu avocata Tatiana Mostovoi-Filimancov din afara procesului penal în care cele două participau, urma, în scurt timp, să fie transferată la o instanţă din Chişinău. În această vară, după ce a solicitat acest lucru, magistrata a fost verificată de Colegiul de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor de pe lângă CSM, primind calificativul suficient. Din informaţiile publice de pe site-ul CSM aflăm că, în ultimii patru ani, pe numele ei au fost depuse 15 petiţii, dintre care una întemeiată, că unele hotărâri/sentinţe ale sale nu sunt motivate, că “persistă reclamaţii negative din partea societăţii şi printre judecători la adresa sa”, dar şi că numele ei figurează într-un dosar pierdut de R. Moldova la CtEDO.

Din declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi constatăm că judecătoarea trăieşte extrem de modest. Ea nu are nici casă, nici maşină, ci doar un teren pentru construcţii în satul Boşcana, declarând pentru anul trecut un venit de 57 mii de lei, dar şi o datorie, din 2011, de 30 mii de lei.

Adevăraţii eroi: Familia Chetruşca

Deşi, în acest caz, CNA şi PA au cules laude, inclusiv din partea premierului Iurie Leancă, eroii sunt cu totul alţii. Mai exact, familia Chetruşca, unul dintre inculpaţi, din Dubăsarii Vechi, Criuleni. Aceştia au fost cei care au alertat CNA privind solicitarea mitei, colaborând până la final cu instituţiile statului pentru ca avocata şi judecătoarea să fie reţinute. “Da, noi i-am dat banii. Eu i-am dat, împreună cu Andrian (una dintre persoanele judecate, n.r.)”, ne-a spus Margareta Chetruşca, mama lui Andrian Chetruşca.

“Am mers mai întâi la CNA şi ne-am consultat cu ei. I-am întrebat ce să facem, pentru că avocata ne cere două mii de euro, ca să-i dea judecătoarei, să-i scoată pe băieţi de pe dosar, să nu aibă nimic. Să fie achitaţi, ca să se poată duce la lucru peste hotare. Am colaborat cu CNA până la sfârşit. Ei ne-au dat banii (cei două mii de euro, n.r.). Noi cu judecătoarea nu am vorbit, doar prin avocată. Ea decidea tot. Avocata ne-a spus că, dacă vom da banii ăştia, băieţii vor fi achitaţi şi nu vor avea probleme, iar la ultima şedinţă se va rezolva tot”, povesteşte Margareta Chetruşca.

“De ce să ne pară rău pentru ce am făcut? Ele au cerut bani. Noi i-am spus că nu avem, dar avocata a spus că trebuie să facem aşa, că ea ştie că băieţii nu-s vinovaţi, dar trebuie să-i scoatem, pentru că ea nu are probe. I-am zis că am adus patru martori, dar ea a zis: “Vedeţi că nu ne iau în considerare martorii noştri. Trebuie să facem ceva să scoatem băieţii”. Am întrebat cât o să vrea judecătoarea. M-am gândit că poate o mie – două de lei. Ea i-a sunat fratelui şi i-a spus că trebuie două mii de verzi. La urmă, însă, a spus că nu vrea dolari, ci euro. Ea mai întâi i-a sunat tatălui lui Vasile (Pogriban, minor, celălalt inculpat – n.r.), din Piter (Sankt Petersburg, n.r.). “Ohoo, dar de unde aşa sumă, i-am zis noi”, continuă femeia, care spune că aşteaptă acum ajutorul CNA pe mai departe în dosar. “Ne-au spus că o să ne sune, o să ne dea avocat de la Criuleni şi că totul va fi bine”, punctează aceasta.

Judecătoarea nu recunoaşte, avocata – în şedinţă

Alexandru Ursachi, avocatul, Elenei Roibu, judecătoarea suspendată, ne-a spus că aceasta se consideră nevinovată, dar a precizat că nu ne poate oferi mai multe detalii, pentru că multe lucruri nici nu le cunoaşte, dar şi pentru a nu prejudicia ancheta. “Eu nu ştiu circumstanţele în care avocata a primit banii şi pentru ce. Nu ştiu nici ce bani au găsit la dna Roibu în casă”, ne-a zis apărătorul.

De partea cealaltă, avocata Tatiana Mostovoi-Filimancov ne-a spus iniţial că nu poate vorbi cu noi la subiect pentru că “intru în şedinţa de judecată. Reveniţi mai târziu”. Ulterior, aceasta nu a mai răspuns.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

10 comentarii

 1. Vlad Drakpula

  Pai,cine inventeaza bicicleta in RM? E veche istoria cu coruptia ca si vechea Europa! As pofti inspectorii CNA si la Comisia Medico Militara a MAI de pe Eminescu 1.Aici se invartesc sume fabuloase de euro!!! candidatii ce vor sa fie angajati in MAI,viitorii politisti de frontiera,politisti de patrulare,salvatori,pompieri,anchetatori,inspectori operativi s-au cei ce doresc sa avanseze in functii in MAI sunt OBLIGATI de presedintele CMM sa scoata din buzunare sume intre 600 si 1500 de euro,in diferenta de maladiile care chipurile sunt depistate la candidati. Oare ministrul MAI Recean,s-au seful serviciului de securitate interna a MAI Maiduc nu cunosc asa date??? Da CNA tot n-a auzit de coruptia in sistemul MAI??? Straniu!!!!

 2. Vlad Drakpula

  Stimati reporteri ZdG,da de ce tot de magistrati,avocati si procurori scriti??? Da de ce nu scriti despre palatele,averile,apartamentele,vilele,castelele,limuzinele,conturile bancare ale angajatilor lui Balitchi/Filat/Barbaneagra de la VAMA RM??? Iata aici DA,de lucru are CNA pe 50 de ani inainte!!! Zilele acestea am fost la resurse umane la vama sa ma angajez ca colaborator al echipelor mobile la vama,un oarecare “rege” cenisiu din cladirea de pe Columna Vladlen Stadler,un apriopiat la lui Balitchi mi-a spus: ori trebuie sa am pe cineva in PLDM cu spete late,s-au sa gasesc o persoana de incredere din cadrul vamei cui pot sa-i transmit o suma de *000 euro pentru angajare…Apoi stimati reporteri ZdG,este coruptie in VAMA RM,s-au nu???

 3. ahil

  pVlad-in primul rind-daca avemi probleme mergem la judecata-dar acolo dam de limbrici,paduki ca ion druta,boris druta cu haremu, cu mafia lui ect.noi nu mergem dupa dreptate- nu avem nevoe de-Balitchi/Filat/Barbaneagra…

 4. Valeriu

  Vlad cei cu numele tau? Nu poti lasa un nume normal? Sunt din Boscana si sunt Bucuros că Elena Roibu a fost prinsă cu mită, sunt sigur că ea nu prima dată a luat EURAȘI , Functia pe cARE O are, PURSISIMPLU NU O MERITĂ, asa judecători trebuiesc inchiși pe minim pe 20 de ani.. Statul nu are nevoie de asa judecători corupti.

 5. Decebal

  Bravo.
  Dar cazuri de astea sunt cu miile.
  Daca va uitati la contractele avocatilor… apoi aceastea sunt mizere… Daca va uitati la averile lor apoi va dati seama ca tot e bazat pe coruptie si imparteala cu judecatorii.
  Probabil; avocatii se inteleg cu judecatorii, sperie clientul ca va avea o pedeapsa mare si dupa asta cer bani pentru a influienta schimbarea pedepsei.

 6. linda

  va fi putin gilcava si tot.Da E.Roibu pe multi ia calicit!Ar fi bine sa se preia dosarele care au trecut prin ea!Hoata multe le-a facut…Jos Roibu.la puscarie Roibu!!!Nu uita sa ei si avocatele tale Mostovoi.Crismari!!!La dracu idioatelor!!!Puneti oamenii in mare saracie!!!

 7. Radul

  E dezastru in justitie! Se formeza gasti de interese avocat+judecator+executor si fac din justitie caracatite de facut bani. Chit face fosta secretara (avocata)Silvestru si executorul judecatoresc fratioru in cuplu cu G.Muntenu si altii. Probabil multi judecatori au trecut pe la secretata nu numai Sefu! Acuma avocata si-a facut afacere de familie. Muntenu a semnat o hotarire prin care a lichidat reclamantul di gresala. Se zice ca opera e a lui Vladut Gribincea reformatorul. Autorul asa a rasucit motivatia ca s-au incurcat piritul cu reclamantul. Pihut cu punga si cu garaje din infarct nu mai ese! Mosule – secretarele sint bune de altceva!!!!

 8. ina

  saraca femeie .a facut bine .si a gasit rau .nu trebuie sa faci bine nimanui in ziua de azi .acel care a facut sa fie ea dupa gratii e foarte ni educat a trebuit sa sada ca un mizerabil inpuscarie cum statea idiotu .

 9. adevar

  Oleg COjocari un judecator din cadru juxecatoriei criuleni acest magar ests corupt, judecator de instructie adica de astoarce tot cit este posibil din oameni aceasta persoana nu lucreaza pentru salariu ci pentru dvijenii, .C
  um de CSM inca inchide ochii sau sunt rude si pe acolo sa opreasca taunul sa numai suga singele oamenilor sa practice alta meserie sa suga si p…..la binear fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *