Lupta de la Curtea de Apel

Şedinţă cu scântei la Curtea de Apel Chişinău (CAC) în dosarul în care Sergiu Creţu îl acuză pe poliţistul Radu Starinschi de tortură în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Judecătorii au mustrat avocaţii, iar aceştia, la rândul lor, i-au pus deseori în încurcătură pe cei doi «eroi». Igor Volniţchi, consilierul premierului Vlad Filat, i-a dat o mână de ajutor «cunoscutului său din vremea studenţiei», Radu Starinschi, şi a depus mărturii în favoarea acestuia.

Marţi, 24 ianuarie 2012, sala de şedinţe nr. 1 a CAC a găzduit un nou episod din bătălia dintre Sergiu Creţu, un tânăr de 24 de ani, şi poliţistul Radu Starinschi, cel care, în aprilie 2009, deţinea funcţia de şef al Secţiei Poliţie Criminală de la Comisariatul de Poliţie Centru. Este a doua întâlnire din ultima lună a părţilor la CAC, prima, cea din decembrie 2011, fiind amânată. Starinshi şi Creţu se luptă în instanţe de aproape 3 ani, fiecare având versiuna sa vis-a-vis de seara de 8 aprilie 2009, seară în care, nimeni nu pune la îndoială, tânărul a ajuns pe mâna oamenilor legii. Sergiu spune că mai apoi a ajuns şi pe mâna lui Radu Starinschi, care l-ar fi torturat. Poliţistul, la rândul său, spune că nici nu l-a văzut pe Creţu în acea seară, deoarece, afirmă el, nici nu se afla la comisariat.

“…Totul de la început”

Şedinţa Curţii de Apel, programată pentru ora 15.00, a început cu o întârziere de jumătate de oră, pentru că «judecătorii nu au luat azi masa». Pe lângă cei doi oponenţi, avocaţii lor şi acuzatorul de stat, la uşa sălii de şedinţe aştepta şi Igor Volniţchi, purtător de cuvânt al premierului Vlad Filat. «Ce mă vor întreba, aceea voi spune. Nu am venit aici să fac declaraţii, ci să răspund la întrebări. Faceţi abstracţie de funcţia pe care o am. Am venit aici în calitate de cetăţean. În acea perioadă eram ziarist, iar pe 7-8 aprilie 2009 eram în PMAN şi îmi făceam datoria. Dacă cineva m-a văzut acolo şi a considerat necesar să mă invite, e datoria mea de cetăţean să vin aici şi să răspund la întrebări. Să nu credeţi că am avut mare plăcere să las toate lucrurile şi să vin aici», ne-a spus, înainte de şedinţă, Igor Volniţchi.
«Începem totul de la început», a precizat din start, Iurie Melinteanu, preşedintele completului de judecată, «dar vă rog să nu repetaţi ce s-a discutat în instanţa de fond. Aici examinăm doar întrebările care acolo nu au fost examinate în prima instanţă».

După ce au fost puse la punct detaliile, s-a purces la examinarea dosarului. Sergiu Creţu a fost audiat primul, după care a fost luat la întrebări de procurora Djulieta Devder, apoi de către Iurie Paladi, avocatul lui Radu Starinschi.

“Aţi venit nepregătit astăzi, dle avocat”

După întrebările adresate de procuroră, Sergiu a spus că a fost în PMAN şi pe 7 aprilie. Răspunsul acestuia l-a făcut pe Iurie Paladi să sară ca ars de pe scaun. Acesta a declarat că Sergiu se încurcă în declaraţii şi că, în cadrul urmăririi penale şi în prima instanţă, acesta afirmase că, pe 7 aprilie 2009, nu ar fi fost în PMAN. Judecătorii i-au cerut lui Paladi să-şi demonstreze spusele prin prezentarea documentelor în care Creţu afirma că nu ar fi fost pe 7 aprilie în piaţă. Paladi s-a blocat iniţial.

«Aţi venit nepregătit astăzi, dle avocat», i-a spus  unul dintre judecători, care i-a pus la dispoziţie dosarul, pentru a căuta procesul-verbal în care era consemnată declaraţia din prima instanţă a lui Sergiu Creţu. «Nu există aşa ceva», spunea, printre dinţi, Natalia Moloşag, avocata lui Creţu, nedumerită parcă de cererea lui Paladi. «Lăsaţi-l să caute, să se convingă», a comentat unul dintre cei trei magistraţi, zâmbind. După câteva minute de căutări, Iurie Paladi a renunţat, dar a promis că la viitoarea şedinţă va veni pregătit şi-şi va argumenta spusele. «Am fost în instanţă şi ştiu ce vorbesc», a spus acesta.

Sergiu Creţu a declarat ulterior că l-a recunoscut pe Starinschi «după felul cum este el, după cum vorbea, se comporta», iar ulterior, că a făcut-o în baza unei poze. Paladi a reacţionat prompt, sesizând inexactitatea. «L-am văzut la comisariat, apoi l-am recunoscut şi în poză», a completat Creţu.

Radu Starinschi: “Poate m-au confundat”

Şedinţa de judecată a fost deseori sistată deoarece judecătorii erau enervaţi de faptul că avocaţii adresează întrebări considerate de ei neimportante sau care vizau evenimente elucidate deja de instanţa de fond. Grefiera era şi ea iritată de faptul că Starinschi şi Creţu vorbeau prea repede şi nu reuşea să însemne tot.

După ce întrebările pentru Creţu s-au epuizat, în faţa magistraţilor a venit Radu Starinschi, care şi-a argumentat nevinovăţia prin faptul că l-a văzut pentru prima dată pe Sergiu în toamna anului 2009, când acesta venise la comisariat pentru reconstituirea faptelor. «În seara de 8 aprilie 2009, eram în PMAN», a menţionat acesta. Luat la întrebări de către procuroră şi de către avocata lui Creţu, Starinschi a spus că nu ştie de ce, în registrul unităţii de gardă a Comisariatului, se menţionează faptul că anume el l-ar fi preluat pe Creţu, după ce acesta a fost adus la comisariat.

«Nu pot explica asta. Pot doar spune că numele meu a apărut acolo în urma unei corectări», a precizat Starinschi, ajutat de avocat. Poliţistul nu a prea avut răspunsuri clare nici atunci când a fost întrebat de ce există cel puţin doi martori, poliţişti, care spun că l-au văzut în seara zilei de 8 aprilie 2009 la unitatea de gardă şi în preajma Comisariatului, în timp ce el spune că a fost în PMAN. «Nu ştiu de ce ei spun asta. S-ar putea că m-au văzut pe 7 aprilie, dar au încurcat ceva, pentru că ei au fost audiaţi la câteva luni de la acele evenimente. Unul dintre ei lucra de o zi la comisariat şi poate m-a confundat», a menţionat Starinschi. Acesta împreună cu avocatul au încercat să convingă judecătorii că Creţu l-a văzut pe el încă înainte de a-i fi arătat în poze, pentru identificare.

Faptul că l-a văzut înainte a constituit motivul pentru care l-a şi acuzat anume pe Starinschi, cred poliţistul şi avocatul acestuia.

Igor Volniţchi: “Jur că voi spune numai adevărul”

Igor Volniţchi a aşteptat aproape două ore în coridor până a fi chemat să depună depoziţii. Acesta, ca şi fiecare martor angrenat într-un proces judiciar a jurat să spună «numai adevărul şi nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu». Luat la întrebări de judecători, procuroră şi avocată, Igor Volniţchi a spus că îl cunoaşte pe Radu Starinschi «din timpul studenţiei», menţionând că asta ar fi şi relaţia actuală care-l leagă de Starinschi. Volniţchi a fost alibiul lui Starinschi şi a precizat că, fiind jurnalist, în seara zilelor de 7 şi 8 aprilie 2009,  s-a aflat în PMAN. «În seara zilei de 8 aprilie, am fost în piaţă aproximativ între orele 19.00 — 23.00. Acolo l-am văzut pe Radu de mai multe ori. Îl cunosc încă din studenţie şi m-am apropiat să-l salut. Mergeam de multe ori în spatele poliţiştilor, pentru că acolo era linişte şi puteam face notiţe, telefona. Când am plecat, i-am spus în glumă lui Radu «vedeţi ce se întâmplă mai departe, să nu mai ies mâine dimineaţă la lucru». Evident că nu l-am avut în vizor tot timpul pe Radu, dar, periodic, îl vedeam… Cam la 15-20 de minute», a conchis purtătorul de cuvânt al premierului Filat, care, însă, a ţinut să precizeze că în instanţă a venit «cetăţeanul Volniţchi».

Cu mărturiile lui Volniţchi s-a încheiat episodul doi al confruntărilor Creţu – Starinschi de la CAC. Pentru 14 februarie 2012, ora 15.00, a fost programată a treia şedinţă, care poate fi decisivă.

Amintim că, pe 20 iunie 2011, Vladimir Braşoveanu, de la Judecătoria Centru, l-a achitat pe Radu Starinschi. Braşoveanu motiva atunci achitarea poliţistului prin faptul că avocaţii lui Sergiu Creţu nu au adus probe care ar demonstra că anume Starinschi a fost cel care l-a maltratat pe Creţu. “Instanţa nu exclude faptul că Sergiu Creţu a fost maltratat”, a spus atunci magistratul.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Guru

  sa vezi si sa nu crezi, la noi ”tara minunilor” Sergiu pleaca din tara nebunilor si hotilor daca vrei sa te realizi ca om, aici nu gasesti justitie, o mana spala pe alta

 2. Ilarion

  A fi in PMAN nu e dovada ca nu l-a maltratat pe Cretu. Intr-o seara poti dovedi si sa fii in PMAN si sa torturezi in comisariat pe cineva retinut.

 3. Artur

  Eu cred ca nu voi uita niciodata persoana care imi va da la bot pe nedrept.
  Si la ce se gindesc judecatorii cind intind dosarele cu anii?
  SKA

 4. matasaru2004

  ce alibi beton ca, a fost in PMAN sau cum mai invoca alti tip asemenea ca au martori ca au fost in Cur..te si a stat la spatele lui X 4 ore ….E clar ca l-a batut vreo 15-30 min si nu era necesar pentru asta o zi intreaga .Cel m interesant ca esti luat din strada sanatos si peste o ora esti luat cu ambulanta din custodia comisariatului.Responsabili nu sunt in final.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *