Karamalak, SPONSORUL cu două DOSARE penale

Grigore Karamalak, zis “Bulgaru”, asociaţia căruia susţine financiar sportul din R. Moldova, este învinuit în două cauze penale de tentativă de omor, banditism şi şantaj. Deşi oficiali din R. Moldova apar în compania lui Karamalak şi a oamenilor săi, iar fundaţia acestuia are statut de sponsor oficial al unor întreceri organizate sub egida Guvernului, atunci când sunt întrebaţi, reprezentanţii statului neagă o colaborare ce pare evidentă. Meritele însă îi sunt recunoscute. Anul trecut, de exemplu, asociaţia lui Karamalak a primit o diplomă din partea Centrului pentru Drepturile Omului din R. Moldova.

Vineri, 17 august, Fondul internaţional pentru ajutorarea veteranilor şi invalizilor din sport (IFAVIS), înfiinţat, condus şi finanţat de controversatul Grigore Karamalak, a acordat celor doi medaliaţi ai R. Moldova la Olimpiadă, Cristina Iovu şi Anatol Cîrîcu, automobilele promise înaintea competiţiei. Prezent la eveniment, Octavian Bodişteanu, viceministrul Tineretului şi Sportului, a mulţumit Asociaţiei pentru sprijinul acordat sportivilor. Imediat, opinia publică a luat foc, condamnând gestul sportivilor de a accepta maşinile şi pe cel al autorităţilor de a colabora cu o asociaţie condusă de un om cu o reputaţie mai mult decât dubioasă.

IFAVIS sponsor, mulţumiri lui “Bulgaru”

Cele două maşini acordate de IFAVIS medaliaţilor olimpici ai R. Moldova nu sunt însă nici pe departe singurul suport oferit de oamenii lui “Bulgaru” sportivilor noştri. Gesturile lui Karamalak la adresa sportivilor sunt legate de trecutul său. Fost sportiv, maestru al sportului la lupte libere, “cunoaşte cât de greu le este sportivilor să obţină rezultate fără o finanţare adecvată”. IFAVIS este reprezentată în R. Moldova de Valeriu Zabolotnîi, fost luptător, vicepreşedinte IFAVIS.

Pe site-ul oficial IFAVIS sunt înregistrate numeroase competiţii finanţate de ei şi organizate în R. Moldova. O simplă incursiune în trecutul nu prea îndepărtat, dezvăluie o colaborare mai mult decât strânsă între autorităţile R. Moldova şi asociaţia celui dat în căutare internaţională.

În 2010, asociaţia lui Karamalak ar fi sponsorizat participarea luptătorilor noştri la campionatul mondial. În 2011, Karamalak a sprijinit echipa naţională de judo şi de sambo pentru participarea la un turneu internaţional din Kiev. Totodată, IFAVIS anunţa că a finanţat mai multe turnee de juniori şi seniori din R. Moldova la lupte. În aproape toate interviurile de după competiţii, Zabolotnîi nu uita să pomenească numele lui Karamalak. Totodată, însemnele IFAVIS erau postate pe pereţii sălilor în care se desfăşurau campionatele.

Cadouri de UN MILION pentru luptători

În 2011, Fundaţia a oferit Federaţiei de Lupte din R. Moldova, în persoana preşedintelui Victor Peicov, daruri în sumă de un milion de lei. Acestea au fost acordate în cadrul campionatului naţional la lupte libere, organizat sub egida Ministerului Tineretului şi Sportului. Atunci, Zabolotnîi declara: “Până acum nu ne afişam acţiunile. Dar de ce să tăcem? Vrem să avem mai multe posibilităţi ca să susţinem sportul din R. Moldova, iar oamenii să ştie ce facem noi. Facem asta din suflet”.

La aniversarea a 20 de ani de la fondarea Comitetului Naţional Olimpic (CNO), IFAVIS a fost printre invitaţii speciali ai evenimentului. În 2011, la Gala sportului moldovenesc, unde au fost desemnaţi cei mai buni sportivi şi antrenori ai anului, IFAVIS a acordat premii băneşti.

Recent, fundaţia a dăruit echipament tinerilor jucători de tenis de la şcoala Olimpia. Pe site se anunţa, indirect, şi motivul pentru care fundaţia ajută tenisul. Se pare că, în viitorul apropiat, echipa naţională a R. Moldova ar putea fi reprezentată de către Ivanka Karamalak, fiica lui Grigore Karamalak. Tânăra, născută în R. Moldova, a reprezentat până acum Rusia. Anume ea a fost cea care a venit cu daruri la Chişinău.

Anul trecut, Centrul pentru Drepturile Omului l-a premiat pe Valeriu Zabolotnîi pentru “merite deosebite în susţinerea cauzei nobile de apărare şi promovare a drepturilor omului, în special pentru susţinerea persoanelor cu dizabilităţi”. Chiar dacă în diplomă nu se menţionează nimic despre Karamalak, pe site-ul IFAVIS se precizează că diploma este acordată anume Fondului condus de acesta. Autorităţile de la noi nu par să ţină în secret colaborarea cu asociaţia lui Karamalak. Premierul Filat, viceministrul Tineretului şi Sportului, Bodişteanu, sau deputatul PLDM Juravschi apar adesea în poze împreună cu membri IFAVIS.

Autorităţile se fac că plouă

Cei care conduc sportul din R. Moldova devin nervoşi sau încep să nege lucruri evidente atunci când sunt întrebaţi despre legăturile lor cu Fondul lui “Bulgaru”. Octavian Bodişteanu, viceministrul Tineretului şi Sportului, ne-a spus iniţial că instituţia pe care o reprezintă nu are vreo legătură cu IFAVIS şi că respectiva asociaţie ajută sportivii, nu ministerul, care nu poate interzice cuiva să ajute pe altcineva. Ulterior, Bodişteanu, iritat de întrebări, ne-a spus că nu doreşte să ofere nicio declaraţie, că l-am întrerupt de la lucru şi că, dacă vrem să discutăm, să-l căutăm a doua zi.

Ion Ceban, ministrul Tineretului şi Sportului, ne-a întrebat: “Da’ cum colaborăm noi cu dânşii?(cu IFAVIS – n.r.) Noi nu colaborăm. Ştiu că au dat un premiu la campionatul naţional de lupte. Atât. Nu ştiu că au finanţat deplasarea sportivilor la campionate mondiale. Ei nu au coordonat cu noi. Poate au făcut-o cu federaţia de lupte. Ea, însă, are statut de ONG şi e independentă. Ministerul nu are autoritate asupra ei”, se scuză Ceban. Referitor la apariţiile viceministrului în compania reprezentanţilor IFAVIS, Ceban a spus că “poţi nici să nu ştii când ei vin”. Victor Peicov, preşedintele Federaţiei de Lupte, nu a răspuns la apelurile ZdG.

La rândul său, Nicolae Juravschi, deputat PLDM şi preşedinte CNO, afirmă că “am fost invitat la acest eveniment (când au fost acordate maşini medaliaţilor olimpici – n.r.), dar am refuzat să particip. Nu poate un deputat, membru al CNO, să participe la aşa eveniment. Sportivii însă nu au nicio vină că acceptă. Dacă Grigore Karamalak este dat în căutare, prin Interpol, este clar că nu ar fi bine ca sportul să fie implicat în aşa activităţi”, a menţionat Juravschi, care, în 2010, apare şi el într-o poză cu Karamalak, la Sankt Petersburg.

Referitor la faptul că cei de la IFAVIS s-au aflat printre invitaţii speciali la aniversarea a 20 de ani de activitate a CNO, Juravschi a menţionat că a fost prezent doar reprezentantul din R. Moldova al asociaţiei. Nesigur pe el, fostul campion olimpic ne-a zis că “nu am recunoscut niciun merit, nimănui. În principiu, ştiam despre asta, dar nu le acordam mare atenţie, iar acum, îmi dau seama că cele două nu pot fi împreună cu mişcarea olimpică. Vom încerca să ne delimităm de acţiunile acestei asociaţii”, a promis Juravschi.

Banditism, tentativă de omor şi şantaj

Anatolie Munteanu, preşedintele Centrului pentru Drepturile Omului, spune că “atunci când cauţi parteneri pentru a face ceva pentru persoanele cu dizabilităţi, e cam greu. Noi am dat diplomă Asociaţiei reieşind din lucrurile pe care le-a realizat, fără a lua în considerare faptul că e condusă de un om dat în urmărire. Nu am cunoscut fondatorul, nici că e dat în căutare”, s-a apărat Munteanu.

“Pe numele lui Grigore Karamalak există două cauze penale principale”, ne-a spus procurorul Valeriu Bodean. “O cauză se referă la infracţiunile de banditism şi la trei tentative de omor. A doua cauză penală conţine mai multe episoade de şantaj. În ambele dosare, Karamalak are statut de învinuit, fiind dat în căutare, inclusiv internaţională. Urmărirea penală pe aceste cauze a fost suspendată, pe motiv că el este dat în căutare, iar extrădarea sa a fost refuzată de Rusia”, a mai spus Bodean.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. chioke

    la cat a furat, la cat a omorat, la cat nu a platit impozite…..nici daca il coboara pe Isus nu are iertare… guvernantii, care majoritatea sunt tot ca karamalak evident nu au nici o remuscare, ei considera deajuns, ca l-au dat in cautare prin interpol,,,iar putin in acest timp ii acorda cetatenie, interesany ministerul lui leanca nu are nimic de comentat?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *