Gaze ruseşti: Vlad Filat a cedat sau nu a avansat?

Rusia cere Moldovei să aleagă între gazele ruseşti şi pachetul energetic al UE. Filat a declarat că acceptă propunerea Rusiei. UE a lansat investigaţii împotriva acţiunilor de monopol ale Gazprom, dar acceptă decizia Moldovei. Experţii susţin că Moldova, oricum, nu e gata de a îndeplini angajamentele faţă de UE, iar cetăţenii moldoveni din străinătate cer, prin proteste, reducerea influenţei ruse în Moldova.

Zilele trecute, Alexandr Novac, ministrul rus al Energeticii, a declarat pentru presă că “Moldova trebuie să renunţe la protocolul de aderare la comunitatea Energetică europeană, ca o precondiţie pentru lansarea discuţiilor cu privire la reducerea preţurilor la gaze şi la amânarea datoriilor de 4 miliarde de dolari a Moldovei”. Declaraţia a fost făcută înainte ca Vlad Filat să se întâlnească cu preşedintele F. Ruse, Vladimir Putin, la Soci, în cadrul summitului CSI.

Datoriile R. Moldova s-au format fără voinţa autorităţilor actuale. Acestea sunt, în fond, datoriile acumulate de autorităţile autoproclamate de la Tiraspol, care au beneficiat de susţinerea deschisă a Rusiei în ultimii 20 de ani, fapt confirmat chiar de deciziile CEDO cu privire la cazurile de încălcare a drepturilor omului în zonă. Discuţiile cu privire la datoriile R. Moldova pentru gazele consumate în regiunea transnistreană nu au avansat niciodată. Săptămâna trecută, în cadrul ultimei întrevederi dintre premierul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, acesta de la urmă a declarat franc că “datoriile le plătesc doar laşii”. Totodată, pe pagina oficială a autorităţilor de la Tiraspol, Novostipmr.com problema gazelor pentru Moldova, care vin prin aceeaşi ţeavă şi pentru regiunea transnistreană, nu este tratată decât într-un comentariu tăios, în care neşansele Moldovei de a obţine gaze mai ieftine sunt lăsate pe seama “coaliţiei forţelor proromâneşti”.

Gazprom – vinovat pentru baltici, minunat pentru Moldova

Rusia transportă anual prin Moldova peste 20 de miliarde de metri cubi de gaz spre Europa. Statele membre UE percep taxe pentru tranzitul gazelor, nu şi R. Moldova, deoarece reţelele de gaze nu aparţin statului, ci aceluiaşi Gazprom, prin societatea moldo-rusă MoldovaGaz. Astfel, Moldova are doar plăţi şi datorii faţă de gigantul rus. Potrivit presei ruse, în anul trecut, R. Moldova, supranumită cea mai săracă ţară din Europa, a plătit către Gazprom 1 miliard de dolari pentru 1,3 miliarde de metri cubi de gaze consumate.

În prezent, UE a lansat câteva investigaţii în urma unor acuzaţii de monopol la livrările de gaze ruseşti către statele comunitare. Comisia Europeană desfăşoară investigaţii în Polonia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia, dar şi în statele baltice. Lituania a şi înaintat pretenţii Gazprom în valoare de circa 2 miliarde de dolari. Gazoductul Cazprom către statele baltice trece prin Moldova. Nu şi verticalitatea baltică, căci în timp ce statele europene susţin investigarea şi amendarea gigantului rus, R. Moldova a decis să renunţe la pachetul energetic al UE în favoarea unui monopolist ca Gazprom.

Pachetul energetic 3 al UE, de fapt, tocmai prevede diversificarea surselor energetice pentru acest stat, care ar fi o tentativă susţinută de ieşire din zona de dependenţă totală de gazele ruseşti.

“Pachetul 3 e un instrument foarte puternic de asigurare a securităţii energetice europene şi de impunere a unor limite comportamentului cu tendinţe monopoliste şi anticompetitive ale Gazpromului pe pieţele europene. Indirect, este şi un instrument foarte bun de limitare a utilizării “pârghiilor energetice” în scopuri politice de către Rusia în UE”, explică Nicu Popescu, cercetător la Consiliul European pentru Relaţii Externe din Londra. Totuşi, el consideră că Moldova încă nu a pierdut nimic, renunţând la pachetul energetic (al treilea) al UE, care urma să fie realizat în Moldova din 2016. “Spre deosebire de statele UE, Moldova are o poziţie de start mult mai proastă pentru implementarea pachetului 3. În fiecare stat UE există mai multe companii energetice care produc, transportă şi livrează gaz şi electricitate consumatorilor de rând.(…) În cazul Moldovei, pe piaţa gazului există un singur jucător monopolist – MoldovaGaz. Deci, în Moldova pachetul 3 nu ar fi trebuit sa perfecţioneze funcţionarea unei pieţe energetice, ci practic să o creeze de la zero”, explică Popescu.

Cedări Rusiei sau staţionări pe loc?

Astfel, Moldova rămâne exact acolo unde era: în cooperare strânsă cu monopolistul rus pentru procurarea gazelor şi cu un plan, irealizabil pentru moment, care ar prevedea ieşirea R. Moldova din acest cerc vicios. Totuşi, mulţi cetăţeni consideră că premierul Filat a făcut un pas înapoi, acceptând  condiţia Rusiei, acum, când dialogul cu UE este în ascensiune.

Marţi, 2 octombrie, în faţa Consiliului Europei la Strasbourg, a avut loc un protest organizat de către moldovenii din Franţa în contextul sesiunii APCE, la care participă atât delegaţia din Federaţia Rusă, cât şi cea din Moldova.

“Această acţiune a fost motivată de necesitatea monitorizării Rusiei în ceea ce priveşte retragerea armatei sale din regiunea de est a Republicii Moldova (Transnistria). Un alt motiv al manifestării a fost cererea către Consiliul Europei să condamne utilizarea de către Federaţia Rusă a şantajului politic în relaţiile cu ţările din Europa Centrală prin utilizarea armei energetice (livrările de gaze prin Gazprom)”, se spune în comunicatul de presă al manifestanţilor.

Nicolae Dragomir, unul dintre manifestanţi, a menţionat: “e bine că Consiliul Europei cere retragerea armatei ruse, acum oficialii moldoveni vor fi obligați și ei să ceară deschis acest lucru. În același timp, e păcat că prim-ministrul Filat face cedări către Rusia anume acum, când Europa condamnă șantajul energetic”.

UE ştie că Moldova încă nu poate

În timp ce cetăţenii R. Moldova aflaţi în UE consideră că R. Moldova trebuie să renunţe la condiţionările impuse de către Federaţia Rusă şi să facă uz de susţinerea UE pentru o dezvoltare democratică şi o posibilă aderare ulterioară la comunitatea europeană, Nicu Popescu opinează că structurile europene ar fi acceptat aceste cedări ale actualului Guvern.

“Pentru mine e oarecum evident că propunerea guvernului e coordonată cu UE. După vizita lui Filat în Rusia acum câteva săptămâni, a urmat o vizită la Bruxelles şi o întâlnire cu comisarul pentru energie Gunther Oettinger. Dirk Schuebel zice şi el că toţi paşii R. Moldova au fost coordonaţi cu Bruxellesul”.

În acest context, şi Vladimir Putin dă nişte semne că ar auzi criticile Bruxellesului. Marţi, 2 octombrie, el a lansat critici la adresa unor funcţionari Gazprom, declarând că “corupţia trebuie eliminată din cadrul acestei întreprinderi de stat”, dar a criticat prevederile pachetului 3 energetic al UE.

Tot zilele trecute, Gazprom şi-a făcut cunoscute intenţiile pe termen lung, care prevăd noi planuri pentru “Severnyi Potok”, o reţea de gaze care uneşte Rusia cu Germania.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. vlad

  Frumoase declaratii ,drastice atitudeni : asta ca si cum cineva ti-ar AISTA sotia si in final iti mai inainteaza si niste conditii…

 2. vera

  MONOPOLISTIi ROSII

  Ne conduc ca pe-acei prosti
  Rusii ce-au despartit tara,
  Stam pe ganduri,fara rost,
  Cat ne permite rabdarea..!

  Unde dai,si unde crapa,
  De rusi, Moldova, nu scapa;
  Si in lat,si-n curmezis,
  Moldova-i plina de intrusi,

  Care limba ne mai strimba;
  Pe a lor o pretuiesc,
  Pe a noastra o tot “scuipa”,
  De parca ar fi o cirpa.

  Armata-si retine-aici,
  Monopolisti – fara bici,
  Doar cu avize de plata,
  Care moldoveanu’ ataca…

  Hai, ca-i bine pin’aici,
  Vom trai ca in “covrig”;
  Mereu, piscati, de urzici,
  Indurind:nevoi si frig…

  Cand oare scapam de chin?
  Zilele, se scurg, pe rind,
  Frunza toamnei, iarasi cade,
  Plata la gaze,nu scade..!

 3. stefan

  Deja Romania incepe sa scape de Gazprom si Rusia pentru ca are resurse proprii de gaze si energie pe care noi nu le avem dar le putem cumpara din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *