[GALERIE FOTO] Viorel Chetraru şi-a cumpărat casă de milioane de la… soacră

Viorel Chetraru, directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), locuieşte într-un imobil de lux al cărui cost de piaţă poate ajunge, în funcţie de parametrii reali, până la 5 mil. de lei. Oficial, Chetraru a devenit posesorul acestei case la doar două zile după ce a fost selectat de către membrii Comisiei parlamentare Juridice, Numiri şi Imunităţi pentru a ocupa fotoliul de director al instituţiei create după reformarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), al cărui şef fusese tot el. Casa lui Viorel Chetraru e construită pe un teren pe care, în 2004, CCCEC punea sechestru. Cu o lună înainte, acesta intră în posesia soacrei sale, care construieşte acolo un imobil cu două nivele, pe care-l vinde, în 2012, familiei Chetraru.

În noiembrie 2010, Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Antimafie, în cadrul unei conferinţe de presă, prezenta mai multe imobile de lux, despre care afirma că ar aparţine unor conducători din CCCEC. Un imobil cu trei nivele, de pe str. Natalia Gheorghiu, era prezentat ca fiind al directorului de atunci al CCCEC, Viorel Chetraru. Acesta nega informaţiile prezentate de Mocanu. Totuşi, deoarece nimeni nu verificase veridicitatea lor, de obicei, atunci când se vorbea despre averea lui Chetraru, se făcea referire anume la acea casă.

Casă cu două nivele, la Mălina Mică

Într-adevăr, pe adresa prezentată atunci de Mocanu se înalţă un imobil luxos, doar că, altul decât cel prezentat de acesta. Casa nu este înscrisă pe numele lui Viorel Chetraru şi nici nu figurează în datele de la Cadastru. Mocanu, însă, nu a greşit zona în care locuieşte actualul şef al CNA. Adevărata casă a lui Viorel Chetraru se află tot la Mălina Mică, în apropierea Spitalului Clinic Republican, chiar în spatele Centrului Republican de Diagnosticare Medicală. Ai două posibilităţi să ajungi la ea. Păşeşti la stânga, dacă urci la deal pe str. Mălina Mică, sau mergi la dreapta, dacă eşti pe str. Testemiţanu, neajungând la cele două instituţii medicale. Acolo descoperi str. Acad. Ilie Untilă, unde se află casa lui Chetraru.

Am ajuns acolo de pe str. Testemiţanu, pe un drum pavat. În spatele unui gard solid, se înalţă o clădire cu două nivele, construită cu gust, deşi nu este foarte mare, cel puţin în raport cu imobilele vecine.

Casa, cumpărată în 2012

Imobilul de pe Ilie Untilă este înregistrat în baza de date a Întreprinderii de Stat „Cadastru” pe numele ambilor soţi Chetraru, Viorel şi Loreta. Oficial, Viorel Chetraru a intrat în posesia acestei case în baza contractului de vânzare/cumpărare nr.3348 din 28 septembrie 2012, adică la doar două zile după ce membrii Comisiei Juridice, Numiri şi Imunităţi l-au selectat pentru funcţia de director al CNA, în urma unui concurs la care participaseră 18 persoane. Contractul a fost înregistrat la „Cadastru” pe 30 octombrie 2012, la cinci zile după ce deputaţii au acceptat candidatura lui Chetraru pentru şefia CNA.

Din datele de la „Cadastru” observăm că doar Loreta Chetraru şi-a schimbat viza de reşedinţă pe str. Acad. Ilie Untilă. Oficial, Viorel Chetraru are adresa de domiciliu într-un apartament de pe str. Andrei Doga, din sectorul Râşcani. Tot din datele de la „Cadastru” aflăm că, oficial, casa cu două nivele în care locuieşte familia Chetraru s-ar întinde pe o suprafaţă de 95,8 m.p., în timp ce terenul pe care aceasta se înalţă are o suprafaţă de 630 m.p.

Valoarea? 100-300 mii euro

Am solicitat opinia unui expert imobiliar, pe care l-am rugat să evalueze valoarea unei case cu parametrii celei care aparţine familiei Chetraru, în zona respectivă. Expertul s-a arătat nedumerit de suprafaţa casei, spunându-ne că, din cunoştinţele sale, o casă cu două nivele, în regiunea Mălina Mică, nu are cum să aibă o suprafaţă de doar 95 m.p.. Acesta ne-a explicat că, deseori, proprietarii unor asemenea case se înţeleg cu cei de la „Cadastru” să nu indice întreaga suprafaţă, ci doar un etaj. Totuşi, expertul ne-a comunicat că, chiar dacă imobilul respectiv ar avea doar 100 m.p., costul său ar varia între 100 şi 140 mii euro, echivalentul a 1,6 – 2,2 mil. de lei. „Dacă, însă, casa are în total, aşa cum se pare, vreo 200 m.p., atunci valoarea ei variază între 200 şi 300 mii de euro (3,9 – 4,9 mil. de lei)”, spune expertul.

Burdujan, posesoarea terenului, arestată

Istoria publică a terenului pe care este construită casa lui Viorel Chetraru începe în 2001. Atunci, Primăria Chişinău a atribuit în folosinţă ÎI „Burdujan – GAM” un lot de pământ cu suprafaţa de 2,9 ha, situat pe str. N. Testemiţanu (ulterior, o parte a devenit Ilie Untilă), pentru proiectarea şi construirea unui cartier locativ. ÎI „Burdujan – GAM” urma să finanţeze, din surse proprii, construcţia cartierului locativ pe acest teren.

Doar că, în această perioadă, Maria Burdujan, fondatoarea ÎI „Burdujan – GAM”, este arestată, fiind acuzată că, gestionând o organizaţie nestatală, a folosit intenţionat şi abuziv situaţia sa de serviciu în interes material, nu a finanţat construcţia cartierului locativ, a divizat lotul în 40 de terenuri cu suprafaţa de 0,06 ha, pe care le-a comercializat la preţ de piaţă, persoanelor particulare, semnând cu fiecare contracte de investiţii în construcţii în valoare de 219180 USD şi 309195 lei.

„S-a interesat şi Chetraru despre un loc acolo”

Maria Burdujan s-a aflat în arest timp de opt luni. Aceasta susţine că, anume în acea perioadă, cât era arestată, „au făcut ce au vrut cu acele terenuri”. Burdujan şi-a amintit că, pentru a procura teren în acea regiune, i s-au adresat în acea perioadă mai multe persoane, inclusiv actuali deputaţi şi funcţionari de stat. „Îmi amintesc că s-a interesat şi Viorel Chetraru despre un loc acolo. Atunci el lucra la poliţie. Până la urmă, îmi amintesc că el nu a cumpărat terenul, pentru că spunea că nu are suma de bani necesară. L-am dat altei persoane”, afirmă Maria Burdujan, care, însă, ne-a spus că nu-şi aminteşte numele exact al acelei persoane.

Între timp, în 2010, Burdujan s-a ales cu o amendă pentru faptele de care era acuzată. În noiembrie 2012, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) i-a respins cererea prin care solicita de la Primăria Chişinău alocarea unui alt teren, în schimbul celui de pe str. Testemiţanu, după ce, anterior, Curtea de Apel Chişinău îi satisfăcuse doleanţa.

Pus sub sechestru şi luat de Vera Corcimaru

Conform datelor oficiale de la „Cadastru”, pe terenul de pe str. Acad. Ilie Untilă (fostă Testemiţanu), acolo unde se află casa lui Viorel Chetraru, la demersul lui Valentin Mejinschi, ex-director CCCEC, după ordonanţa unui ofiţer de urmărire penală, printr-o încheiere a instanţei de judecată, pe 19 noiembrie 2004, era pus sechestru, probabil, în legătură cu dosarul în care era implicată Maria Burdujan. Sechestrul era ridicat jumătate de an mai târziu, pe 12 mai 2005.

Cu o lună mai devreme de punerea sub sechestru a acestui teren, conform datelor de la „Cadastru”, proprietară devenise o oarecare Vera Corcimaru Tudor, născută în 1948. Pe 20 iulie 2006, casa este dată în exploatare. Pe 26 februarie 2008, prin decizia Consiliului Municipal Chişinău, Verei Corcimaru i s-a acordat „în proprietate privată, ca urmare a vânzării/cumpărării la preţ normativ, lotul de pământ cu suprafaţa de 630 m.p. din str. Acad. Ilie Untilă, pentru exploatarea casei de locuit particulare, din contul sechestrării parţiale a lotului de pământ atribuit ÎI Burdujan – G.A.M”.

Pe 23 aprilie 2008, în datele de la „Cadastru”, acest teren, deja împreună cu imobilul construit, devine obiectul unui alt contract de vânzare-cumpărare, însă cumpărătorii nu mai sunt anunţaţi. Doar pe 28 septembrie 2012, aşa cum s-a specificat anterior, soţii Chetraru devin proprietari cu acte în regulă ai imobilului. Oamenii din zonă afirmă că Viorel Chetraru locuia în această casă cu mult înainte de luna septembrie 2012.

Vera Corcimaru, soacra lui Chetraru

Am încercat să aflăm cine este Vera Corcimaru şi din ce mijloace, la vârsta sa de peste 60 de ani, a construit un imobil de milioane, după care l-a vândut familiei Chetraru. Am telefonat-o pe Vera Corcimaru, care locuieşte la Chişinău, într-un apartament de pe str. Gh. Asachi. „Mă scuzaţi, nu pot să vă dau nicio informaţie. Nu vă cunosc. Nu pot să vă spun nimic. Nu pot să vă spun când am vândut terenul”, ne-a spus femeia, evident emoţionată. Am insistat, iar într-un final am aflat că Vera Corcimaru nu este nimeni alta decât mama Loretei Chetraru. Numele de domnişoară al soţiei şefului CNA este Corcimaru, născută în oraşul Cimişlia, în familia Verei Corcimaru.

Interesant este că, în 2009, o persoană pe nume Vera Corcimaru a mai primit de la Primărie un teren, pe str. Bulgară din capitală.

Chetraru: „Cumnata mea a finisat casa”

Viorel Chetraru, directorul CNA, a recunoscut că Vera Corcimaru este soacra sa şi că, în 2012, a cumpărat casa de la ea. „Păi ce, vreţi să-mi dea casa pe degeaba? D-stră aveţi o soacră atât de bună?”, ne-a întrebat Chetraru. „Prin 2007 sau 2008, am trecut cu traiul în această casă, iar în 2012 am achitat şi am legalizat totul”, continuă directorul CNA.

„Nu ştiam că, pe acest teren, în 2004, CCCEC pusese sechestru. Eu, în 2004, lucram la Ministerul de Interne. Terenul a fost procurat de către cumnata mea, prin 2001. eu am primit un teren, în pagişte, prin 1998. Apoi l-am vândut…, a fost o istorie întreagă cu terenurile. Prin 2003-2004, cumnata mea a finisat casa. Ulterior, terenul a fost cumpărat de la primărie, prin 2008. Când am cumpărat terenul de la primărie, atunci am trecut şi eu în casă. Atunci cumnata mea s-a stabilit în România”, ne-a mai spus Chetraru. Întrebat de ce şi-a legalizat şederea în acest imobil la două zile după ce fusese ales şef la CNA, Viorel Chetraru a precizat că se simţise obligat să facă asta, pentru că trăia în casă din 2008 şi ocupa o funcţie importantă.

Cât despre apartamentul de pe str. Andrei Doga, Chetraru afirmă că l-a vândut. „Am vândut apartamentul în octombrie, iar banii i-am băgat în casă”, a precizat şeful CNA.

Averea bugetarului Chetraru

Viorel Chetraru nu a depus încă declaraţia de avere pentru 2012. În cea din 2011, care, atenţie, nu este depusă conform legii, pe o foaie specială, în format electronic, acesta, împreună cu soţia sa, a obţinut un venit de 188 995 lei de la locul de muncă, 149 239 lei din depuneri la instituţii financiare. Soţia sa, Loreta Chetraru, este angajată la „Chişinău-Gaz” cu un salariu de 5580 de lei. În declaraţia de interese, depusă în 2011, Chetraru preciza că are un salariu de 5800 de lei. Totodată, în declaraţia de avere din 2009, el sublinia că deţine un imobil în Chişinău, estimat la 669 326 lei (40 mii euro). Conform aceleiaşi declaraţii, Viorel Chetraru are şi o cumnată, Luminiţa Gruia, fondatoare a două firme în România, SRL Naturino şi SRL Linca IG, specializate în producerea încălţămintei pentru copii şi în producerea şi comercializarea echipamentului.

Conform CV-ului său, Viorel Chetraru a activat toată viaţa doar în instituţii cu finanţare bugetară. În perioada 1996-2001, la Comisariatul de Poliţie Centru, în 2001-2003, la CCCEC, în 2003-2009, la MAI, iar din 2009, la CCCEC, devenit anul trecut CNA. Chetraru este cel mai tânăr general-maior din R. Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

51 comentarii

 1. Vlad Drakpula

  Acest “kinder” general si in MAI nu era curat la maini.Imbla cu stele de aur la epoleti pentru ca Politia economica condusa de el proteja comerciantele stradale cu aur de contrabanda.Dar cand a plecat Mejinschi de la CCCEC,acest “kinder” si-a cumparat functie si fotoliu la CCCEC! Iata asa ISTORIE DE SUCCES AVEM IN MOLDOVA!!!!! Avem pensionari care toata viata au muncit pentru Molodva dar n-au agonisist nimic!!! Iar Chetraru,la 35 de ani devenit “kinder” GENERALISIMUS de unde a devenit milionar? In MAI??? La CCCEC? De unde a furat sumele???Din salariu??? Ce,Chetraru e fiul lui Soros,Gates,Morgan,Goldberg s-au alti oligarhi mondiali??? Sigur ca e CRIMINAL!!!!!

 2. Dumitru

  D-le Victor MOŞNEAG nu vreti sa faceti o vizita….. faceti reportaje si despre averea altor procurori si ve-ti vedea ca Chetraru nu-i chiar cel mai bogat dintre ei)))

 3. vasile

  Iata cine combate coruptia la noi in tara, cred ca nu are nici un drept moral sa se mai afle in functia pe care o detine.

 4. Victor

  La inchisoare pe viata toata mafia lui Plahotniuc, care a furat Basarabia de miliarde de Euro si continua sa o faca si astazi! Moldovenii, care muncesc peste hotare si aduc bani in tara nu realizeaza ca sunt sclavi si imbogatesc mafia de la guvernare.

 5. ruslan

  im-i vine sa iau o sabie si sa tai in stinga si in dreapta. trebuie la putere de pus oameni indrazneti,patioti,onesti,cinstiti ,din rindurile fostilor militari,si o sa vedeti rezultatul in timp de 1 an. veteranii 92

 6. Olga

  Casa e frumusisca si e cu bun gust! Eu una nu intlege, voi toti care criticati aici, ce vreti de fapt? are omul sub 40 ani, a muncit si el si sotia, au mai primit cev ade la parinti, ca pe toti ne ajuta parintii, nu? Eu nu am nici o treaba cu el, dar dupa cum e pozitionat articolul- vreti sa il murdariti pe om, dar nu luati in calcul ca comparativ cu altii- asta nu e lux, e o casa normala, pentru o familie ce a muncit vreo 15-20 ani.

 7. matasaru2004

  voi cu campania contra averilor demnitarilor de stat puteti afecta piata imobiliara….Acum multi demnitari o sa doreasca sa scape de imobile si asta poate duce la influentarea negativa si scaderea preturilor imobiliare.
  Doar de alde Chetraru sunt prea multi,mai mult de jumatate de RM!

 8. Oana

  ma bucur nespus de mult ca locuiesc intr-o tara nordica al europei unde soferul de auto este oprit la urmatoarea intersectie de catre politia daca nu a permis pietonului sa treaca strada la trecatoare indicata unde chiar si primarul general al capitalei este amendata de incalcare de lege, si in general totul e ok in sistemul anticoruptie si desciplinar. tara- ESTONIA

 9. Oana

  iar in Moldova pana nu se vor termina chestiile cu cumatru soacra nevasta nanshelu etc si eu ma am de ghine cu dansu nu se va termina cu coruptia, nu cum sa nu fashi un ghine cand te roaga un neam …. kapets

 10. Vlad

  ZDG sa aveti sanatate sa continuati !!!
  Bravo !!!
  Continuati sa scoateti tentaculele acestei “elite” putrede la iveala.
  De judecata nu va scapa nimeni, Dumnezeu vede pe toti.

 11. FFF

  Pai ce vreti ca inalti demnitari de stat, sefi de pirghii esentiale, cei care decid destine, traiectorii profesionale si financiare ale reprezentantilor “prostimii”, sa aiba un nivel de trai obisnuit?
  Mai puneti-va pofta in cui !
  De asta si tinde lumea spre sefie – ca sa traisca mult mai bine si sa savureze placerea bogatiei!
  Cine ar dori sa “CONDUCA TARA” si sa existe… din salariu ? Asa a fost si asa va fi !

 12. victor

  acum eu ma intreb una, oare noi toti, suntem lipsiti la dreptul de aiti construi o casa, sau de a tio cumpara ? Am impresia ca daca CNA a inceput goana dupa ministri corupti cinva deja trebuie frumusel sa-l arunce cu rahat pe Chetraru, care foarte lega si-a cumparat aceasta locuinta.

 13. Natalia

  Criminal fara scrupule, si ma mira ca unii il mai apara aici – cica a cumparat casa legal. Pai, da, noi muncim toata viata si nu avem de unde cumpara asa case, desi salariu tot cam asa ca “domnul” le avem – insa banii se duc pe comunale, pe mincare, pe copii, pe imbracaminte. Sau Chetraru a stat gol, flamind si in drum toti anii acestia de nu s-a cheltuit deloc si i-a “agonisit” legal? In plus, a mai devenit si doctor de curind – tot gratuit, fara cheltuiala? Eu inteleg ca membrii partidului care l-a promovat acolo in sefie, sunt gata si orbi sa se faca, numai sa nu vada, ca Chetraru e un nemernic, care nu poate sa se numeasca ANTICORUPT / CINSTIT – el nu stie ce-i asta. Si asta pune sub semnul intrebarii toate dosarele deschise de el, dar activitatea lui trebuie sa fie IN AFARA ORICAROR DUBII in privinta cistigurilor sale. Detector de minciuni cum l-a trecut, cu brio, cred ca? Asa il trec si restul colaboratorilor? Atunci vai de capul tuturor reformelor din aceasta tara, daca sefii a unor astfel de structuri devin asa criminali, trecind prin asa-zisul “concurs”, unde se stie de la bun inceput cine va cistiga! Oare stiind cine e seful lor, subalternii vor lucra cinstit? La Sfintu-asteapta! Tara de nanasi/fini/rude/cumatri corupti! Va multumesc, Ziarul de Garda, ca mai aveti curajul si puterea sa luptati si sa cercetati mai departe! Numai pe voi, presa intr-adevar independenta, putem sa va mai credem!

 14. Ilarion

  Acest metraj mic la asa casa se datoreaza extrasului din cadastru ,care duce evidenta casei numai pe un nivel.Sa aiba ea 3 sau 4 nivele,in extras e stepulat metrajul unui nivel.Daca in extras e scris 95 m.p,si casa are 2 nivele inseamna ca ea are 190 de metri patrati.O asa casa valoreaza de la 150 pina la 300 mii euro ,in dependenta ce materiale au fist folosite la finisaj.

 15. Radu

  DE confiscat averile ilecite. Trezeste- popor furat si alungati-i de la guvernare .PD, pldm, pcrm ,PL ,FOSTII GUVERNANTI SI ACTUALII AU ALUNGAT POPORUL PRIN STRAINI PENTRU CA SA LE FIE MAI USOR SA IMPARTA PATRIMONIUL TARII,CREAT DE PARINTII SI BUNEII NOSTRI. demisia TUTUROR CIT MAI URGENT.

 16. Di

  si eu inca mai cred… caut solutia conceptelor precum si fenomenelor: tax compliance, enhanced relationship, joint tax audit…Olanda, SUA, Austria. Pacat.. M-am dezamagit in sistema dupa ce am devenit dr. si conf.univ. dar oricum revenind in tara…de fiecare data…sper…

 17. Di

  pacat ca atentie deosebita se acorda unor maruntisuri. Sorry dar ce ati dorit ca un director CCCEC sa fie un boschetar?…Цель оправдывает средство.
  avoidance, evasion sau unacceptable tax planning …ce este mai important si cine are de cistigat?

 18. ionel1950

  aesti asa ushor nu pleake singuri.kum o spus Mokanu.e pria dulce viata la ei ka sa pleci binevol,linistit nu.

 19. Anton

  Avem nevoie de un meteorit ca in or. Celeabinsk, care sa aterizeze direct in Palatul Republicii. O atunci totul va fi OK!

 20. Natalia

  Cei din URSS tot au crezut ca daca impusca toti aristocratii si “culacii”, totul va fi ok. Insa n-a fost sa fie. Invers, s-a creat un sistem de care nu putem scapa pina-n ziua de azi – eu iti fac o favoare, fa-mi si tu alta inapoi. Eu te iau de cumatru, ia seama sa vii sa-mi controlezi afacerea, nanasii duc finii la vinatoare sa le faca cunostinta cu “oameni importanti”, la care sa se adreseze la nevoie, etc. O mina o spala pe cealalta, hotii din sistem apara alti hoti din acelasi sistem. Caracatita e asa de imprastiata, aisbergul are asa de mult dedesubtul apei, ca noi cind asistam la ce vedem azi, raminem socati, dar ce am spune sa se faca radiografierea intregii tumori, sa vedem cite zone cuprinde si cite persoane include?

 21. ion

  Daca va amintiti tot o ruda – “matusa Tamara” – i-a daruit lui Adrian Nastase un milion…Si unde sta acum pentru acel “cadou” fostul premier roman?

 22. Domnica

  File din “Scriptura” noastra stramoseasca:
  ——————————————–
  Atunci când majoritatea populatiei va intelege
  cu toate firele fiintei importanta si valoarea
  Re-Unirii noastre cu Patria-mama România,
  si dorinta ferma de a scapa de rusificare
  si de neo-colonialismul moscalesc imperial,

  atunci si doar atunci se va realiza Marea Re-Unire !
  ——————————————————–————————
  Suntem noi oare la inaltimea inaintasilor nostri
  din “Sfatul Tarii” de la 27 martie 1918
  care au votat “Actul Unirii”
  si avem noi oare sentimentul responsabilitatii
  fata de copiii nostri din generatiile care vin ?

 23. nicolae

  Chiar imi place de ingeniozitatea functionarilor moldoveni de asi freca propriul popor.
  Stimati ziaristi faceti un site spceial cu casele functionarilor si explicatiile cum ei sau trudit la construc’tia casei lor. Cum ei si/au trimis toate rudele in Italia, Grecia si Portugalia pentru ai scoate pe ei din saracie. Cum ei au strins petricica cu petricica pentru fundament, caramida cu caramida pentru pereti oala cu oala (ungureasca) pentru acoperisi, etc. Cum ei mincau doar fasole si slanina ca sa economiseasca etc. Poate sa fie de invatatura pentru tot poporul cum trebuie sa/si faca casa si sa nu locuiasca pe la gazde. Asta ar fi o adevarata scoala nu doar pentru moldoveni dar si pentru intreaga Europa.

 24. nicolae

  Da domnul General a trecut “detectorul de minciuni”. Si cind a fost intrebat daca a spus minciuni el a confirmat, si detectorul a retinut ca Generalul recunoscind ca spune minciuni totusi spune adevarul. Altul mai cinstit om de a se lupta cu coruptia nu exista. Dle Presedinte al tarii prea mult se tine Chetraru in acelasi grad, datii va rog gradul de Maresal el iti va freca poporul si mai clasic ca sa nu/l detecteze nici un aparat.

 25. cristi

  Straniu ca jurnalistul,mergind pe str.Malina Mica,n-a observat barierile de pe str.V.Gutu(linga Donciu)si inca una mai la deal.

 26. Andrei

  Olga (14 February 2013) :
  Casa e frumusisca si e cu bun gust! Eu una nu intlege, voi toti care criticati aici, ce vreti de fapt? are omul sub 40 ani, a muncit si el si sotia, au mai primit cev ade la parinti, ca pe toti ne ajuta parintii, nu? Eu nu am nici o treaba cu el, dar dupa cum e pozitionat articolul- vreti sa il murdariti pe om, dar nu luati in calcul ca comparativ cu altii- asta nu e lux, e o casa normala, pentru o familie ce a muncit vreo 15-20 ani.

  date-n poale!ia n-auzi vreo 15-20 de ani de munca(cu venitul 11380=5580+5800 familiei pe luna)!ori esti proasta,ori iti place xxx sa maninci!

 27. FFF

  Natalia, m-a impresionat (nitel) link-ul tau. Dar cum crezi, de ce fenomenul evocat in stire uimeste lumea? Iti spun eu ! Deoarece e ceva anormal ! Un presedinte normal, un om normal nu doneaza 90 % din salariu. Sper ca esti nomala…

  In alta ordine de idei> dar poate orice comunitate isi creaza, evolutiv, propriile valori si sistem de relatii? Din ce cauza sistemul nostru de valori si relatii e bazat pe coruptie? Iti spun! Deoarece este comod ! Ok, relativ comod pentru toata lumea. Acest sistem de relatii incepe din frageda copilarie – respecta-ti rudele, nu supara neamurile – cumatrii, verisori, membrii clanului trebuie sa se ajute reciproc, totul cu oameni se face, fă bine şi vei ajunge bine etc. Oare nu sugem aceste valori cu laptele mamei?

 28. Natalia

  FFF/ Este asa o istorie – un barbat sta si prinde peste pe malul riului. Se apropie de el altul, si-l intreaba, daca vinde pestele, ca sa aiba profit din el. Omul raspunde negativ. Atunci omul se mira si-l intreaba, de ce, doar ar putea face mai multi bani, si atunci ai putea face ce vrea. Barbatul ii raspunde – “eu si asa fac ce vreau, prind pestele”. Eu de asta si am scris in dreptul link-ului, ca lumea probabil nu va intelege pozitia acelui presedinte, fiindca intr-adevar aceste legaturi de favoruri unul altuia au acaparat tara noastra inca din epoca sovietica, si nu mai dispar. Si totusi, nu toti sunt de acord cu aceste lucruri si opun rezistenta, la aceste “valori”, fiindca sistemul putrezeste tot mai tare din cauza lor. Nu inteleg, de ce tarile baltice pot dezvolta un sistem, unde toti platesc amenzi in baza legii, nu in baza protectiei sau lipsei acesteia, unde tichetele la autobuz sunt vindute chiar la sofer, si nici de gind nu are vreo unul sa se eschiveze si sa mai faca niste bani “in plus, in propriul buzunar”, unde omul care lucreaza in domeniul public isi face datoria fara sa mai fie platit adaugator ca sa se miste, nu mai continui fiindca se stie cit de ordonati sunt ei, si cum eschivari de la lege si plati legale, nu le par “norma”, cum este la noi. Pacat ca nu putem, sau poate ai dreptate, si majoritatea nu vrem sa ne debarasam de vechiul sistem.

 29. FFF

  Natalia/ Stii care e diferenta dintre noi si alte tari? Noi impartasim alte valori ! Incerc sa-ti explic.

  In alte tari, statul (care este vointa cumulativa, filozofia cetatenilor acestui stat) a impus un sistem functional de impozitare. Impozitele colectate sunt directionate pentru mentinerea organelor statale (inclusiv a sistemului de colectare a impozitelor), dar si a mentinerii infractructurii statului (drumuri, sistemul bancar, politie, justiţie, sanatate publica, invatamint etc), adica a tot ce serveste comunitatea in general. Pentru societatea tarilor baltice (de ex.), bunastarea statului e o chestie de mindrie a cetatenilor. Ei doresc sa se mindreasca cu statul lor.

  Noi mergem pe alta cale. Primatul il detine bunastarea personala. Asta e valoarea noastra suprema. E de inteles – noi practic nici o data nu am avut stat (doar in epoca medievala)! Deci in momentul cind un om “normal” de la noi sta in fata dilemei: beneficiul public in detrimentul celui personal sau beneficiul personal in detrimentul celui public, ia zi (din trei incercari)- ce alegere va face ORICE om normal de la noi? De aici porneste intregul sistem de valori !

  Nu zic – sunt si la noi oameni stranii, care ar alege beneficiul public. Dar cine le va permite sa ajunga la putere si sa distorsioneze actualul sistem de valori, creat cu grija încă din perioada fanarioţilor?

  P.S. Sper sa nu ajungi nici o data in situatia, cind vei cauta cu infrigurare pe “cineva” care sa-ti rezolve o problema personala, chiar daca vei intelege ca solutia va fi nitel… ilegala. Si sa nu ajungi in situatia cind iti vei spune, in gind: “de fapt, acuma fac ceva nu tocmai corect, nu tocmai legal…”.

  Dar daca totusi se va intimpla, atunci – felicitari ! Bine ai venit, esti unul dintre noi !!!

 30. dan

  VREAU SA AFLU VIZIUNEA ACESTUI OM CURAT CA LACRIMA SI NEINFLUENTAT DE NIMENI, CE A AVUT IN VEDERE CIND LA ZIUA ONOMASTICA A LUI FILAT A SPUS CA ARE O ECHIPA DE BAIETI CA DACA VA TREBUI VA DA LA BOT LA TOATA LUMEA. POATE ESTE CEEA CE DEMONSTREAZA EL ACUM, STRANIU CUM A AJUNS IN FRUNTEA UNEI ASTFEL DE INSTITUTII SERIOASE, CE A FOST CU CEI CARE L-AU PROMOVAT, LOCUL LUI AR FI POTRIVIT LA BUIMACIREA RIVALILOR BIZNESULUI LUI PLAHOTNIUC, VORBESTE BINE FARA EMOTII, CU NICI O FATARNICIE PE FATA, ARTIST ADEVARAT, IATA CUM SE PIERDE UN TALENT NU LA LOCUL PE CARE-L DETINE, PACAT DE EL

 31. fufu

  CUM A AJUNS IN FRUNTEA UNEI ASTFEL DE INSTITUTII SERIOASE????
  A DAT LA BOT, LA TOTI CARE II INCURCAU

  VA VENI TIMPUL CHIND VA LUA SI EL LA BOT…CE PRODUCI ,ACEEA CULTIVI

 32. gigi

  In timpul cind TARA e zguduita de faptul cum filat e implicat in fapte de coruptie si abuzuri, voi, ii mirositi fundul celor care au scos la iveala aceste ILEGALITATI.
  Sunteti penibili… Drept a spus Ghimpu – presa cumparata si rascumparata…
  Ia mai face bani presa nopastra pe articole la COMANDA POLITICA… mai ales platita de filat.
  Ma rapanosilor. Voi in loc sa trimbitati ca tara e furata de filat, voi ce faceti? Banii primiti de la filat pentru intimidari va vor servi ca capacul sicriului ziarului vostru cumparat si rascumparat.

 33. Pocemucika

  Stimati ziaresti. Va citesc permanent si va stimez mult pentru pentru curaj prin prezentare articolelor D-stra. Ca un tanar pensionar militar ma intereseaza cum a devenit ex-ministru Gaiciuc stapin la firma de asigurari Acord-grup si a sarbatorit recent 10 ani de activitate, daca el, Gaiciuc, in 2002 a fost in functia de ministru. Gurele rele din M.Ap. spun ca dupa demiterea din fuctia de ministru gaiciuc contra sumei de 18 000 $ puse in caznaua part. comunist a fost numit ambasador in Briuxell. Poate din salariu de ambasador ( sau mai corect din banii furati din M.Ap.) a devenit asigurator? Pe mine ma intereseaza dar pe D-stra – nu?

 34. dan

  TOTUŞI NU AM ÎNŢELES CUM gigi APRECIAZĂ IDEILE LUI CHETRARU DE A DA LA BOT LA TOATĂ LUMEA, AI O APRECIERE LA ACEST PERSONAJ SAU LA ACESTE AFIRMAŢII SE ÎNCHID OCHII CA FIIND NECONVENABILE

 35. vera

  MINUNI cu MINCIUNI

  Prin smecherii planificate
  Si bine azi realizate,
  Alesii nostri au de toate,
  Poporul – haina rupta-n coate;

  De bine votul ce si-a dat,
  Nimic in plus n-a castigat,
  Decat doar o viata de chin –
  Presurata cu venin.

  Nu-i schimbare inspre bine,
  Doar mai multe datorii
  I s-a adunat pe foaie,
  Se le-achite cat e viu…

  Au uitat cu tot de lume,
  Doar la fundul lor gandesc,
  Asemeni ca comunistii
  Care se mai odihnesc,

  Dupa ce-au lasat o criza
  In Moldova cu minuni,
  Unde azi alesii parca
  Nu-s destepti,dar nici nebuni..!

 36. lORI

  CHETRARU SI ZUMBREANU , URGENT BABA LA DOPROS, DE UNDE A AVUT BANI PENTRU PALAT SI DACA A PLATIT IMPOZITU LA VINZARE?

 37. Nicolae

  A vândut Chiloţi si a rascumparat casa de la soacră. Parca văd un domn general vânzând chiloţi.

  Va pleca din CNA peste hotare? Stie el ce stie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *