Cum dispar dosarele în R. Moldova?

Dosare sau probe din dosar pierdute pe drumul dintre judecătorii sau chiar în incinta instanţei, fapte care mai apoi influenţează hotărârea magistraţilor. Sunt realităţi din activitatea sistemului judiciar din R. Moldova, aflat, în 2012, în plin proces de reformare.

Din anul 2010, Mihai Lungu, în vârstă de 78 de ani, se judecă cu unul dintre fiii săi privind dreptul asupra casei în care locuiesc. Iniţial, în 2008, bătrânul încheiase cu fiul său, Iurie Lungu, contract de înstrăinare a imobilului în care locuia, cu condiţia întreţinerii pe viaţă. Tatăl s-a adresat în instanţă pentru că fiul său nu ar mai avea grijă de el ca la început, cerând anularea contractului.

Cum din trei se face opt

După multe şedinţe de judecată şi răsturnări de situaţie, şi după ce prima instanţă îi dăduse dreptate bătrânului, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor Curţii de Apel Chişinău (CAC). După câteva şedinţe, când se pare că urma să se pronunţe hotărârea, judecătorul Nicolae Craiu a anunţat părţile implicate în dosar că… un volum din dosar a dispărut, procesul fiind suspendat. Părţile au plecat acasă, aşteptând să fie anunţate pentru o nouă şedinţă. Cel mai mult suferea bătrânul, care abia se mişca, dar care trebuia să revină iarăşi în sala de judecată.

“Problema, în asemenea cazuri, e că angajaţii judecătoriilor sunt supraîncărcaţi. Vin câte două-trei sute de dosare pe zi. Poate că dosarul este. Dosarul a fost trimis de la Curtea de Apel Căuşeni la Curtea Supremă de Justiţie, apoi la Curtea de Apel Chişinău. În acest cerc, el s-a pierdut. Nu cred că s-a nimicit dosarul”, susţine Ştefan Demian, avocatul lui Mihai Lungu, care spune însă că astfel de situaţii se mai întâmplă în instanţele noastre.

“De când sunt avocat, am mai întâlnit asemenea cazuri. De obicei, şmecheriile le fac cei care au interes. De exemplu, cei care au acces la dosar transformă cifra trei în opt, iar când se caută dosarul, el se transformă, din 153, de exemplu, în 158. Când te uiţi amănunţit, îţi dai seama că sunt două dosare cu acelaşi număr. Cel care are acces la dosar schimbă cu pixul numărul dosarului, şi pe urmă e greu să-l găseşti. Am întâlnit în vreo trei-patru rânduri asemenea situaţii. Se făcea conştient, dar nu cred că şi în cazul nostru s-a întâmplat asta”, ne-a spus avocatul.

“Singura vină a judecătorului în acest caz e că nu a luat toate măsurile atunci când a primit dosarul. Când l-a primit, trebuia să se uite. Să vadă că lipseşte ceva. El trebuia să depisteze dispariţia volumului cu trei luni în urmă, nu acum, când urma să se pronunţe hotărârea”, afirmă Demian.

“Un inculpat a rupt o foaie din dosar şi a înghiţit-o”

Constantin Moţîpan, avocatul celeilalte părţi din dosar, ne-a spus că nu ştie despre dispariţia acelui  volum din dosar, pentru că nu a fost la ultimele şedinţe de judecată. “Chiar dacă s-a pierdut, el poate fi restabilit. Eu am mai întâlnit asemenea cazuri. Toate astea se întâmplă din neglijenţa lucrătorilor. În acest caz, nu are nimeni niciun interes să-l fure”, afirmă Moţîpan.

“Judecătorii au multe dosare. Eu nu-i invidiez. Pot să-şi iasă din minţi. Eu stăteam la Curtea de Apel şi doar ascultam şi mă durea capul, dar ei, care stau toată ziua şi examinează, cum se simt? Justiţia noastră nu poate fi de calitate, pentru că nu sunt cadre de ajuns”, crede avocatul, care-şi aminteşte cazuri când dispăreau probe sau chiar dosare. “Mai demult, am auzit că un inculpat a rupt o foaie din dosar şi a înghiţit-o. Un alt caz pe care mi-l amintesc îi are ca „eroi” pe un avocat şi un lucrător de poliţie, care, la comanda învinuitului, au furat dosarul din incinta Comisariatului de Poliţie şi i-au dat foc. A doua zi însă s-au descoperit făptaşii”, a conchis Constantin Moţîpan.

Am luat legătura cu reprezentanţii CAC. Într-un final, grefiera judecătorului Nicolae Craiu ne-a informat că dosarul a fost găsit, el fiind expediat greşit, la Judecătoria din Anenii Noi.

Dosar penal pentru pierderea unui dosar

Anterior, pentru pierderea unui dosar penal procurorii din Leova au deschis chiar şi un dosar penal. În iulie 2008, Judecătoria Leova îi condamna pe Efim Tălămbăţ şi pe Nicolae Vicol, fostul primar al satului Hănăşenii Noi, la zece ani de închisoare, găsindu-i vinovaţi pentru faptul că ar fi dobândit ilicit bani de la cinci persoane în schimbul perfectării unor contracte de muncă peste hotare. La Curtea de Apel Cahul, fostul primar a fost condamnat la un an de puşcărie, iar Tălămbăţ a rămas cu aceeaşi sentinţă, făcând recurs la Curtea Supremă de Justiţie. Aici însă, surpriză, dosarul nu mai era. S-a stabilit că acesta fusese expediat către Judecătoria Leova, doar că nu a mai ajuns la destinaţie.

Oleg Cernenchi, procurorul interimar al r-nului Leova, ne-a spus că, la 10 iulie 2009, era iniţiat un dosar penal pe faptul dispariţiei dosarului penal. “Au fost efectuate audieri, dar, în septembrie, dosarul a fost suspendat, pentru că nu a fost indentificată persoana care să fie pusă sub învinuire. Aici, cine a lucrat, a lucrat cu cap”, spune procurorul. Într-un final, a fost dispusă restabilirea dosarului în privinţa lui Tălămbăţ, lucru cu care învinuitul nu a fost de acord. Una peste alta, situaţia pare să-i fi fost favorabilă acestuia, care s-a ales ulterior, după restabilirea dosarului, cu doar trei ani de puşcărie. Dosarul încă se judecă, procurorii făcând apel.

În 2007, un dosar penal iniţiat pe numele unui tânăr pentru un furt minor, se pierduse în timpul transferului de la comisariatul de poliţie spre procuratură/judecătorie. În 2010, procurorii au emis o ordonanţă de restabilire a dosarului pierdut, solicitând de la bănuit să redea declaraţiile date anterior, pentru a putea astfel restabili probele de învinuire pe numele acestuia. “La îndemnul meu, clientul şi-a exercitat dreptul de a nu da declaraţii. Nu era clar cum a fost pierdut acel dosar, cum a fost reîncepută urmărirea penală, iar clientul nu avea de ce sa treacă de două ori prin aceeaşi procedură. Astfel, probele nu au mai putut fi restabilite şi dosarul penal a fost încetat”, ne-a spus avocata Veronica Mihailov-Moraru.

“Să nu credeţi că lucrurile astea sunt întâmplătoare”

Avocatul Gheorghe Amihalachioaie spune că s-a întâlnit şi el cu asemenea cazuri. “Am avut multe asemenea cazuri. Îmi aduc aminte că un procuror venea la Chişinău din Floreşti, şi a pierdut dosarul pe drum. A spus că l-a uitat în autobuz. Dar, ei fac special asta, să nu credeţi că lucrurile astea sunt întâmplătoare. Atunci, într-un final, eu am câştigat acel proces, pentru că luasem cunoştinţă înainte de materialele dosarului şi cunoşteam absolut tot. Când au început procedura de restabilire, şi clientul, şi procurorul şi-au schimbat radical poziţia. Atunci am câştigat”, afirmă Amihalachioaie.

“Cazurile când din dosar dispar probe sunt foarte dese. Luasem cunoştinţă la Procuratura mun. Chişinău de materialele dosarului împreună cu clienta mea. Mi s-a spus că s-au făcut înregistrări audio şi video. Când le-am cerut, nu le-am mai găsit. Ne-au spus că nu mai ştiu unde-s. Asemenea cazuri este clar că sunt frecvente, şi nu sunt pur şi simplu. Totul e prestabilit. Cel mai des, dosarele şi probele dispar în cadrul urmăririi penale”, afirmă avocatul. Dosarul se restabileşte, dar este nevoie de timp.

Cum să sustragi probe din dosar

Şi alţi avocaţi ne-au confirmat faptul că asemenea întâmplări sunt destul de frecvente în R. Moldova. Unul dintre ei ne-a explicat şi modalitatea cea mai uşoară de a distruge nişte probe din dosar. “Orice parte are dreptul să ia cunoştinţă de materialele dosarului. Te duci la grefieră, laşi pur şi simplu buletinul şi îţi iei dosarul. Poţi să ieşi din judecătorie, scoţi foile care îţi trebuie din dosar şi apoi îl aduci înapoi. Niciodată, nicio grefieră nu a numărat foile din dosar, la predare şi la primire. Aceste lucruri se întâmplă din cauza că nu este o evidenţă strictă. Trebuie să se facă evidenţa persoanelor care au luat cunostinţă de dosar: data, ora, numele, numărul de foi. Poate aşa reglementări sunt, dar ele nu se respectă. Cu siguranţă se pierd procese din cauza asta”, susţine avocatul.

Acesta ne-a oferit şi un exemplu, valabil în R. Moldova cu puţin timp în urmă. “Să zicem că o persoană a împrumutat altei persoane 1000 de euro şi nu i-a întors la timp. Cel care i-a împrumutat îl acţionează în judecată. Ca să facă dovada împrumutului, cel care i-a dat banii trebuie să prezinte o recipisă, care să confirme datoria. Dacă această recipisă dispărea cumva din dosar, persoana nu putea proba că a dat bani cu împrumut. În asemenea cazuri proba cu martori este exclusă. Ca rezultat, persoana care a dat bani cu împrumut pierdea dosarul 100%”, ne-a spus avocatul.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. vlad

  nu-i nici o descoperire in asta…de cate ori declaratiile facute de parti in sedinte,sunt interpretate pe placul magistratilor in hotarari…vai si amar de justitia din moldova

 2. vera

  In RM se joaca de-a “judecata”, dar nu se pune logica in miscare cu legea in vigoare, deoarece ea zi-de-zi “moare”,aducindu-le onora milioane in buzunare si averi nedeclarate la stat…
  In privinta la dosare nu prea i-si bate cineva capul tare..!

 3. vera

  Uniforma si-au schimbat,
  Salariile le-au majorat,
  Mintea nu s-a cultivat,
  Tot mai are buruiene,
  Doar coruptia le vede!

 4. Andrei Buzău

  Ce tot atîta… cum dispar dosarele, cum dispar dosarele…La comandă (nu știați?).

 5. nadejda miron

  toti fac interesele lor.poate si dosarul meu de la curtea de apel Causeni a disparut,ca de pe 16.10.2012 nu putem lua hotarirea,cui de jeluit,este vre-o instanta care sa faca ordine?

 6. niku

  Spunetimi Va rog! ce sa facem daca am pierdut probele din dosar, au fost extrase din cauza !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *