Cazul Domnişor, muşamalizat de procurori?

La 6 ani de la tentativa de asasinat a maiorului de poliţie Constantin Domnişor, procurorii nu au reuşit să stabilească cel puţin un vinovat. Domnişor crede că aceştia au muşamalizat dosarul şi nu fac nimic pentru stabilirea adevăraţilor infractori.

La 9 octombrie 2006, în jurul orei 22.30, maiorul de poliţie Constantin Domnişor, care pe atunci era director al Centrului chinologic al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), şi familia acestuia au devenit ţinta unei tentative de asasinat printr–o explozie cu grenadă.

Când Papuc era ministru de Interne…

Potrivit lui Domnişor, tentativa fusese organizată în urma deconspirării de către el a mai multor ilegalităţi comise de MAI la repartizarea spaţiului locativ. Maiorul Domnişor activa de 22 de ani în organele de poliţie. El declarase atunci că, în timp ce insista să obţină un apartament, a descoperit că pe numele său fusese deja repartizată o locuinţă. El a constatat că, de jure, deţinea un apartament în blocul nr. 73/3 de pe bd. Dacia din Chişinău. În realitate, însă, în acel apartament locuia altă persoană. Domnişor afirma că, după ce descoperise aceste informaţii, a fost ameninţat cu răzbunarea de către ministrul de Interne de atunci, Gheorghe Papuc, pe care l-a şi acuzat de organizarea atentatului.

După o serie de plângeri adresate de Domnişor, procurorii au găsit un vinovat. În ultima zi a anului 2007, procurorul Valeriu Bodean, care pe atunci activa la Procuratura municipală, a anunţat concluzia pe “cazul Domnişor”: “Ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, nu are nicio legătură cu tentativa de asasinare a maiorului  Domnişor şi a familiei sale. Atentatul a fost comis de un tânăr, care a găsit grenada în stradă”. Procurorii l-au făcut vinovat pe Vitalie Gaidău, un tânăr originar din Bălţi. În cadrul audierilor, tânărul afirma însă că este nevinovat şi că a fost torturat timp de o lună în izolatorul de pe str. Tighina, fiind forţat să declare că a găsit în subsolul unei case de pe bd. Dacia explozibilul şi dispozitivul de aruncare a grenadelor şi că, dorind să le încerce, a plecat în seara zilei de 9 octombrie 2006 în zona aeroportului şi le-a îndreptat întâmplător spre apartamentul maiorului Domnişor. Această versiune, însă, nu o credea nici măcar victima, Constantin Domnişor, care l-a şi susţinut pe Vitalie Gaidău în mai multe rânduri. Domnişor a declarat mereu că a fost victima răzbunării lui Gheorghe Papuc. În ianuarie 2008, Vitalie Gaidău a reuşit să părăsească R. Moldova. Un timp a stat în Ucraina. Ulterior, solicitat de ZdG, procurorul Cornel Popescu, care cerceta cazul, menţiona că urmărirea penală continuă în lipsa lui Vitalie Gaidău.

Procurorii spun că “se mai lucrează”

La mai bine de 4 ani de la acele evenimente, în acest dosar încă nu a fost pus punctul pe „i”. Ba mai mult, Constantin Domnişor susţine că nu a mai fost chemat de către procurori pentru audieri încă din 2007. Acesta a aflat zilele trecute că dosarul a fost transferat de la Procuratura Municipală la cea Generală, în secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale, după ce o rudă de-a sa a cerut organelor de drept să i se returneze mai multe acte care au fost luate în timpul percheziţiilor din 2006. Contactat de ZdG, Corneliu Bratunov, şeful secţiei, ne-a spus că la acest dosar “se mai lucrează”. Bratunov a precizat că nu ar fi nevoie ca şi Constantin Domnişor să fie chemat la audieri, pentru că acesta deja s-a pronunţat asupra tuturor circumstanţelor şi nu ar putea declara nimic nou. L-am întrebat pe Bratunov care este statutul lui Vitalie Gaidău în acest dosar. Procurorul, însă, a evitat să continue discuţia şi ne-a spus că va vorbi doar cu acceptul Serviciului de Presă al PG. Ulterior, deşi am revenit la Serviciul de Presă, ni s-a spus că “la moment, nu ni se pot oferi mai multe informaţii”.

Am luat legătura cu familia lui Vitalie Gaidău, cea care a avut doar neplăceri după acuzaţiile care i s-au adus lui Vitalie. Tatăl, Vladimir Gaidău, a fost demis de la locul de muncă, credea el, pentru că s-ar fi implicat în apărarea fiului. Probabil de asta şi familia Gaidău nu a dorit să ne ofere prea multe detalii despre situaţia lui Vitalie. Am aflat doar că acesta este plecat din Moldova “de vreo 3-4 ani”. Familia acestuia nu a dorit să ne spună nici unde se află acum Vitalie sau dacă mai este căutat de organele de drept.

Am mai aflat că, în 2009, Vitalie Gaidău a acţionat în judecată un post de televiziune, la care fusese prezentat drept principalul suspect al atentatului cu grenadă. Familia Gaidău a cerut de la acea televiziune dezminţirea informaţiei şi repararea prejudiciului moral, catalogat de ei la 100 mii lei. Instanţa de judecată însă nu le-a acceptat cererile.

Domnişor: “Procurorii au muşamalizat acest dosar”

“Nu mai ştiu nimic despre dosar din 2007. De atunci, nu am fost chemat la Procuratură. Procurorii au muşamalizat dosarul. Iniţial, ei au lucrat la comanda lui Papuc”, crede Constantin Domnişor, la 6 ani de la tentativa de asasinat asupra sa. “Dosarul se prăfuieşte pe rafturile procuraturii. Ştiu că Valeriu Gurbulea, fostul procuror general, a vrut să-l “aşeze” pe Papuc, dar nu i-a dat Voronin undă verde şi astfel nu s-a făcut nimic pe dosar. Teoretic, încă se caută persoanele vinovate, dar practic, procurorii nu mai fac nimic”, afirmă Domnişor.

Maiorul de poliţie este şi astăzi sigur că Vitalie Gaidău, cel care pentru procurori este vinovat de incidentul din octombrie 2006, nu este decât un ţap ispăşitor. „Ce ţine de băiatul de la Bălţi, el nici măcar nu ştia unde-i aeroportul atunci. L-au torturat, l-au făcut invalid. Nu mai ştiu unde-i acum. Atunci a fost ascuns de părinţi prin Ucraina”, spune Constantin Domnişor.

Între timp, Domnişor continuă să locuiască în apartamentul de pe bd. Dacia. După acel incident din 2006, Domnişor şi-a pierdut postul de lucru din MAI, iar în momentul de faţă nu este angajat oficial în câmpul muncii.

Cazul Domnişor a revenit în actualitate în această lună, după ce Dumitru Sarancii, verişorul lui Constantin Domnişor, cel la care oamenii legii efectuaseră o percheziţie după incident, a cerut procurorilor să i se restituie “mai multe acte de strictă evidenţă”, care au fost ridicate de către colaboratorii Comisariatului General de Poliţie(CGP) Chişinău în timpul percheziţiei, dar care nu aveau nicio legătură cu această cauză penală. Sarancii a cerut procurorilor să i se returneze 4 paşapoarte, un set de acte, o ştampilă şi 5 seturi de bilete de strictă evidenţă. “Toate cele indicate erau ale Agenţiei de Turism “Zefir-Tur”, care aparţine soţiei mele”, afirmă Sarancii. Procurorii însă nu i-au îndeplinit doleanţa pe motiv că “în materialele cauzei lipseşte vreun act de transmitere a obiectelor indicate. Acum se întreprind măsuri de stabilire a obiectelor ridicate în cadrul percheziţiei”, se spune în răspunsul procurorilor. Faptul că nu se găsesc acele acte de strictă evidenţă luate în timpul percheziţiei ar demonstra, spune Constantin Domnişor, superficialitatea de care au dat dovadă oamenii legii atunci când au lucrat la dosarul Domnişor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Andru-4

  ANUL 2012: RE-UNIREA CU ROMANIA:
  DOSARELE REVENIRII LA NORMALITATE( IV / 4 )
  ————————————————————————————–
  Declaraţia
  Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova
  cu privire la împlinirea a 200 de ani de la raptul din 1812 a Basarabiei:
  Chişinău, 31 martie 2012
  http://www.literaturasiarta.md/pressview.php?l=ro&idc=213&id=3512&zidc=1
  —————————————————————————————————————–
  1.
  Ziua de 16 mai 2012 să fie declarată Zi de Doliu Naţional
  pe întreg teritoriul Republicii Moldova;
  2.
  Să fie coborâte în bernă drapelele la Chişinău şi Bucureşti (unde a fost semnat odiosul Tratat),
  precum şi în alte localităţi ale Republicii Moldova şi României;
  3.
  În ziua de 16 mai 2012 bisericile celor două mitropolii – Mitropolia Basarabiei
  şi Mitropolia Moldovei – la ora 17.00 să bată clopotele în semn de doliu;
  4.
  Să fie organizată o adunare naţională la Teatrul de Vară din Chişinău
  în ziua de 13 mai 2012, începând cu ora 13.00;
  5.
  Să se desfăşoare manifestări ştiinţifico-artistice în localităţile Republicii Moldova,
  în mod special în instituţiile preuniversitare şi universitare;
  6.
  Să se organizeze în seara zilei de 16 mai 2012 un marş al tinerilor, cu torţe,
  care ar porni de la sediul Sfatului Ţării (de pe strada Mateevici) din Chişinău pe itinerarul:
  str. Mateevici – Ambasada Turciei, str. Puşkin, str. Bucureşti, str. Toma Ciorbă –
  Ambasada Rusiei, str. Ştefan cel Mare şi până în Piaţa Marii Adunări Naţionale;
  7.
  Să se oficieze în zilele de 13 şi 16 mai 2012 în cadrul celor două mitropolii,
  ale Moldovei şi Basarabiei, slujbe de pomenire a eroilor neamului
  şi a marilor personalităţi care au contribuit la propăşirea limbii şi culturii româneşti.
  8.
  Să fie dezvelite plăci comemorative „Anul 1812 – raptul Basarabiei” la Chişinău
  pe o clădire de epocă pe care urmează s-o desemnăm împreună cu Primăria municipiului,
  – la Hânceşti, pe „Hanul lui Manuc”,
  – la Bucureşti, pe clădirea „Hanului Manuc”, în care s-a semnat tratatul din anul 1812;
  9.
  Membrii FDRM să participe cu comunicări despre raptul Basarabiei din 1812 în presă,
  la radio şi TV, la diverse întâlniri cu cetăţenii Republicii Moldova;
  10.
  Consiliul FDRM să expedieze mesaje în limbile rusă, franceză şi engleză la organizaţiile internaţionale
  din Europa, la ambasadele din Chişinău prin intermediul cărora
  să se facă cunoscută esenţa raptului de la 16 mai 1812;
  11.
  Împreună cu Consiliul Naţional al Unirii, cu alte organizaţii neguvernamentale
  şi cu partidele politice de orientare naţională şi europeană, să organizeze acţiuni
  privind comemorarea acestei date tragice din istoria poporului român.
  ———————————————————————————————
  Românii din Basarabia, fiind parte componentă a poporului român,
  au dreptul, conform jurisprudenţei internaţionale, să se afle împreună cu întreaga naţiune
  de la care au fost smulşi cu forţa armelor acum două secole.
  Vrem un viitor demn pentru urmaşii noştri, viitor care poate fi realizat
  doar în contextul familiei noastre româneşti şi europene.
  Aşa să ne ajute Dumnezeu!

 2. Maisa

  Gheorghe UNGUREANU / SĂ NE UNIM !Cred că prea mult am vorbit de unire (vorba lui Druc), dar nu am razeilat nimic. Propun ca een fiecare județ/respectiv raion, een Republica Moldova/ și een fiecare localitate să apară ceete un colaborator pentru eentocmirea listelor de SEMNĂTURI PENTRU UNIRE. reprezentanții localităților să se unească een Comitete Județene, cei ai județelor/raioanelor/ een Comitete Regionale (Romeenia și Republica Moldova), cei ai regiunilor een Comitetul Unirii Naționale; eu mă ofer pentru Curtea de Argeș (și județul Argeș).Toți unioniștii să cerem:1. Unirea tuturor partidelor din cele două țări (apoi și din Ucraina) een structuri unice și unitare; fiecare să renunțe la pălăvrăgeli și să-și declare clasa socială pe care o reprezintă;2. Liberalizarea complectă a trecerii frontierei (numai de către cetățenii celor două țări); dacă imperiul european și NATO meereeie, să abandonăm imediat aceste forme de asuprire și de ocupație, căci PRIMEAZĂ ABSOLUT UNIREA !3. Toate mijloacele de comunicare een masă din ambele țări să preia și să transmită aceste idei, să militeze, respectuos, een cadrul constituțional, pentru refacerea DACIEI și să afișeze een frontispiciu textul: ”DEZIDERATUL NAȚIONAL AL POPORULUI DAC ESTE UNIREA !”Să fim credincioși Vatrei străbune, Limbii naționale și Unirii, astfel vom eenvinge !Prof. Gheorghe UNGUREANU, Curtea de Argeș, 28 august 2011. Tel 0745.056752

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *