Bolile lui Nichifor îi amână sentinţa

426-nichiforUltimele şedinţe de judecată din dosarul Nichifor au fost amânate din cauza stării de sănătate a inculpatului. Avocatul lui Adrian Nichifor susţine că acesta se simte din ce în ce mai rău, în timp ce avocata familiei victimei nu exclude că la mijloc ar fi scenarii bine puse la punct, menite să-l scape pe Nichifor de închisoare.

Joi, 6 iunie, la Curtea de Apel (CA) Chişinău, urma să aibă loc o nouă şedinţă în dosarul în care Adrian Nichifor e judecat pentru omorul lui Iurie Pârlici. Şedinţa a fost amânată pe motiv că Nichifor ar fi bolnav.

“E un om care slăbeşte vădit”

“El a avut hepatită, probleme cu stomacul. În sistemul penitenciar astfel de maladii se agravează. Acum e nevoit să treacă un tratament dureros. În aceste condiţii, nu putea fi scos din penitenciar. În timpul şedinţei, era la pat, cu picurătoare”, ne-a declarat Veaceslav Ţurcan, unul dintre avocaţii lui Adrian Nichifor.

“A slăbit. L-am văzut cu vreo două săptămâni în urmă. A slăbit şi mai mult în comparaţie cu felul în care arăta ultima dată. Slăbeşte vădit. În acest caz, ar trebui să aşteptăm până când starea lui de sănătate îi va permite să fie adus în sala de judecată”, propune acesta.

Apărătorul nu poate uita hotărârea magistraţilor de la Curtea Supremă de Justiţie, care au anulat hotărârea CA Chişinău, prin care Nichifor fusese condamnat la cinci ani de închisoare. “Au anulat hotărârea CA Chişinău, dar, într-o formă mascată, au dat indicaţii, practic, ca Nichifor să fie condamnat”, crede Ţurcan, care susţine că martorii acuzării nu mai sunt credibili după ce au declarat că victima era trează, în timp ce expertiza medicală a demonstrat că “era într-o stare avansată de ebrietate. Toate declaraţiile lor ar trebui să fie nule, iar dosarul – judecat doar pe baza declaraţiilor martorilor apărării”, crede Ţurcan.

De ce Nichifor nu vine la şedinţe?

Ana Ursachi, avocata familiei Pârlici, admite că “Adrian Nichifor arată slăbit, acuză tot felul de maladii”, dar susţine că “ori de câte ori se plânge că este bolnav, nu aduce certificate medicale. Din martie, practic, nu am mai lucrat pe dosar. Vreo nouă şedinţe au fost amânate. După ce au fost audiaţi câţiva martori care au fost împotriva sa, Nichifor s-a îmbolnăvit”, afirmă avocata. “El, neavând certificate medicale, invocă în cerere şi securitatea personală, deoarece ştie că într-o zi se va pune problema lipsei certificatelor…”, relatează Ursachi.

Aceasta crede că un posibil temei pentru amânarea repetată a şedinţelor îl constituie faptul că la sfârşitul lunii iulie Vasile Grib, unul dintre judecători, va atinge vârsta de pensionare. “În colegiu va intra un alt judecător. Nu m-aş mira ca aceste amânări să se facă anume pentru a scăpa de dl Grib. Un alt judecător ar putea fi loial, sau s-ar putea ca, odată cu apariţia lui, avocaţii lui Nichifor să ceară reexaminarea probelor”, punctează Ursachi.

“Pregătim şi un demers prin care cerem expertizarea psihiatrico-legală a lui Nichifor. O asemenea expertiză se face doar în staţionar, la Spitalul de Psihiatrie. Cred că Nichifor de asta se teme cel mai tare. De când vorbim de o aşa expertiză, el nu mai vine la şedinţe. Ştie că dacă ar ajunge acolo, nu ar putea mânca creveţi sau frigărui şi nu ar avea facilităţile pe care le are acum”, crede Ana Ursachi.

DIP: Nichifor poate să se prezinte în instanţă

Ion Pleşca, Vasile Grib şi Alexandru Şpac sunt judecătorii care examinează dosarul Nichifor. În instanţă participă şi doi procurori: Artur Lupaşco şi Vitalie Gavriliţă. “Nu ştiu dacă e bolnav. El scrie cerere precum că e bolnav, dar şi că se teme pentru securitatea sa. Nu se poate de examinat în lipsa lui, dacă zice că e bolnav. Cred că, prin aceste acţiuni, Nichifor încearcă să tergiverseze examinarea dosarului”, afirmă procurorul Lupaşco.

Am încercat să vedem care este starea de sănătate a lui Adrian Nichifor de la reprezentanţii penitenciarului în care e încarcerat. “Nu sunt competent să vă răspund la această întrebare”, ne-a spus Veaceslav Trohin, şeful Penitenciarului nr. 16, Pruncul. “Datele despre starea sănătăţii deţinuţilor sunt confidenţiale”, au punctat şi medicii instituţiei.

Reprezentanţii Departamentului Instituţii Penitenciare (DIP) ne-au informat că “starea de sănătate a deţinutului este relativ satisfăcătoare, dânsul se află sub supravegherea permanentă a medicilor, fiindu-i asigurat tratamentul necesar conform diagnosticului stabilit. Starea de sănătate a deţinutului îi permite să se prezinte în instanţa de judecată, dânsul neavând contraindicaţii majore”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. lilica

  papà mamei,cà ai intrat in anorezie deja
  e ràu chint te simti vinovat nici carnea nu se tine pe tine 🙂

 2. VALERA

  OAMENI BUNI NICHIFOR ESTE SANATOS TUN EL SPECIAL NU MANINCA EL ACUM UMBLA SI CAUTA CUM SA FACA SA FIE BOLNAV DE TUBERCULOZA DAR EL NU TREBUIE SA UITE CA DUMNEZEU NU BATE CU BATUL.

 3. Mery,-adevrul pur si nimic mai mult!

  Ehe, dapu fara ” șaslaci și coniac ” o duce rău de tot, Nichifor.
  Mai oameni buni , fie-va mila, v-a ajunge ca EXPONAT ( schelet ), in cabinetele de biologie a institutului de medicina.

 4. vera

  Da ce,la penitenciar se afla ca sa se ingrase?
  Daca slabeste la trup,credca s-a ingrasa la minte!

 5. Elena

  Am citit mai multe materiale despre d. Andrian Nichifor!! Nu-l cunosc personal, dar mă doare mult să citesc ura noastră, a moldovenilor, pe care o purtăm în suflet ca neam,,invidia şi nepăsarea, toate aceste calităţi ne caracterizează!! Cine ştie de fapt cum s-a petrecut această crimă , ce simţea în momentul acela fiecare// Aceasta e o tragedie, dar noi nu obosim să ne expunem care mai decare!! Eu consider să ne rugăm fiecare să nu trecem prin aşa întîmplări şi să nu fim atît de cruzi , atît de răi pentru că , cu părere de rău, nimic nu mai poţi întoarce înapoi , dar în urmă rămîn copii, soţii, pîrinţi, care trebue să trăiască şi să poarte durerea aceasta în suflet!! Numai Dumnezeu are dreptul să ne judece , dar noi ce facem ,,ne judecăm singuri şi ne distrăm pe durerea cuiva!! Eu personal socot că cu ochiul liber se vede din imajine, că acest bărbat este întradevăr bolnav şi slăbit!! Un lucru îl cunosc,,,nu săpa groapa cuiva, că poţi s-o sapi chir pentru tine însăţi!! D.Adrian ţine-te tare şi însănătoşează-te pentru că după cîte am înţeles ai soţie bună ca o pîne caldă şi copii foarte buni!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *