Bilanţul unui BAC CORUPT

Două dosare penale pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă, 16 persoane bănuite, alte câteva zeci aflate în atenţia organelor de drept, 414 telefoane ridicate şi peste 300 de lucrări anulate. Acesta este bilanţul examenelor de bacalaureat din acest an, când, toată lumea recunoaşte, au avut loc cele mai ample acţiuni îndreptate împotriva stârpirii corupţiei.

Încă de la primul examen de bacalaureat din acest an, opinia publică era informată despre mai multe nereguli. Nu mai puţin de 15 profesori au fost nevoiţi să calce pragul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), instituţie care-şi pusese, probabil, în gând să depisteze toate infracţiunile care vor avea loc anul acesta la BAC.

Bac-ul cu două dosare

Monitorizarea examenelor de către CCCEC s-a lăsat într-un final însă cu intentarea doar a două dosare penale. Primul dintre ele, pentru corupere pasivă (art. 324 Cod Penal al R. Moldova). În cadrul acestui dosar, Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei Urmărire Penală a CCCEC, ne-a spus că au fost recunoscute în calitate de bănuiţi 16 persoane, majoritatea fiind profesori.

Celălalt dosar penal a fost deschis pentru trafic de influenţă (art. 326 Cod Penal al R. Moldova). “Esenţa dosarului este că s-au pretins bani de către o persoană, care susţinea că are influenţă asupra unei alte persoane responsabile, şi că în acest fel le va putea asigura elevilor trecerea în sala de examene cu telefoanele mobile, fapt ce îi va ajuta la rezolvarea testelor”, ne-a spus Zumbreanu. Acesta susţine că puteau fi deschise mai multe dosare penale, doar că, pentru că ele ar fi fost iniţiate în baza aceluiaşi articol, s-a decis ca, iniţial, toate investigaţiile să se facă în cadrul unui singur dosar penal, iar ulterior, în funcţie de stabilirea vinovaţilor, aceştia să fie cercetaţi într-un dosar penal separat.

În total, în cadrul investigaţiilor, CCCCEC a efectuat percheziţii în 8 centre de BAC, dintre care, în 4 centre, cercetările au avut loc la faţa locului. Zumbreanu a anunţat că, în total, angajaţii CCCEC au depistat şi ridicat 414 telefoane mobile, copiuţe, înscrieri în ciornă în care erau indicaţi elevii, adresele lor de e-mail, numerele de telefoane, clasele unde se susţineau examenele şi chiar locurile lor în sală.

“În 90% din cazuri lucrurile erau similare”

CCCEC ne-a mai informat că au mai fost efectuate 13 percheziţii private, la domiciliile şi la birourile de serviciu ale persoanelor care conform datelor operative au fost implicate în colectarea mijloacelor financiare şi transmiterea rezultatelor. “Ca urmare a efectuării percheziţiilor, au fost depistate persoanele care contribuiau la rezolvarea şi transmiterea testelor. Într-un seif al preşedintelui Asociaţiei Părinteşti au fost depistate 16 mii de lei”, ne-a comunicat Zumbreanu.

Cum se alegeau liceele care urmau să fie verificate de către CCCEC? “Am ales liceele după informaţiile care au venit la Centru. Noi nu am mers singuri, din capul nostru. Am fost informaţi prin linia fierbinte sau prin adresa electronică a Centrului”, afirmă Zumbreanu. “Am mers în licee doar cu autorizarea judecătorului de instrucţie. Înainte de a ne permite autorizarea percheziţiei, judecătorul studia materialele care stau la bază cererii noastre. Dacă veneam şi spuneam: noi credem că acolo este corupţie, el ne spunea: mai întâi verificaţi şi după asta veniţi după autorizaţie”, afirmă Zumbreanu, care admite că “dacă s-ar fi făcut cercetări în toate liceele din ţară, în 90% din cazuri lucrurile erau similare”.

BAC 2009 vs BAC 2012. Asemănari?

“Noi am mizat că, după prima descindere, lumea o să înţeleagă că situaţia este foarte încordată şi abordarea va fi una foarte seriosă. Dar, impertinenţa cu care s-au continuat acţiunile respective dă dovadă că e nevoie de o schimbare de sistem”, crede şeful de direcţie al CCCEC. Acesta admite că au fost încercări din partea celor cercetaţi de “a cădea la pace” cu angajaţii Centrului, dar neagă că aceste lucruri ar fi posibile. “Au fost făcute unele aluzii cu privire la coruperea angajaţilor CCCEC, dat ele au fost stopate din start”, este sigur Zumbreanu.

Evenimentele din acest an au amintit de cele din vara lui 2009, când CCCEC zguduia sistemul educaţional după ce reţinea mai mulţi funcţionari ai Ministerului Educaţiei, inclusiv pe Adrian Ghicov, directorul Agenţiei de Evaluare şi Examinare, instituţie abilitată cu  organizarea şi monitorizarea examenelor de BAC, pentru  luare de mită. Peste un an şi jumătate însă, toţi cei despre care CCCEC declara că sunt suficiente probe care să le demonstreze vina, erau declaraţi nevinovaţi de instanţele de judecată. Zumbreanu, care şi atunci era în vâltoarea evenimentelor, a evitat însă să se pronunţe vis-a-vis de cele întâmplate în 2009. “Nu a mai fost o aşa amploare. Este pentru prima dată”, s-a rezumat să declare acesta.

300 lucrări anulate

În aşteptarea rezultatelor, marţi, 26 iunie, Comisia Naţională de Examene a decis să anuleze 78 de lucrări, constatându-se că autorii acestora au încălcat regulamentul de desfăşurare a examenelor, pe motiv că asupra lor au fost găsite telefoane mobile.

Totodată, Comisia respectivă a decis anularea a 211 lucrări, la recomandarea comisiilor de evaluare, pe motiv că acestea sunt identice (de la două lucrări identice la unele discipline de examen, până la 28 de lucrări identice la altele), integral sau parţial. În unele dintre aceste lucrări, evaluatorii au găsit, insertate, copiuţe, în cazul altor lucrări, răspunsurile, la unii itemi, erau de la alt profil, sau din testul de la altă clasă (de la cl.IX), sau chiar din testul de anul trecut. Aceşti elevi vor putea susţine examenul în sesiunea de examene 2013.

Ministerul Educaţiei a mai anunţat că până acum, pentru încălcări grave ale metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenelor, au fost demişi din funcţie 9 Preşedinţi ai Centrelor de Bacalaureat; 2 preşedinţi ai Centrelor de Bacalaureat au primit mustrări aspre; 3 Preşedinţi ai Centrelor de Bacalaureat au primit mustrări aspre şi în calitatea lor de directori de liceu; circa 70 de asistenţi şi 2 secretari ai Centrelor de Bacalaureat au fost demişi. În total, au fost anulate 289 de lucrări de examen.

Liceul “Mihai Viteazul” şi Partidul Democrat

De departe, liceul căruia CCCEC i-a atras o atenţie sporită în acest an a fost “Mihai Viteazul” din Chişinău. Şi CCCEC, dar şi ME s-au pus de acord că acolo au fost depistate cele mai mari nereguli. Deşi CCCEC nu a făcut public numele liceului, ZdG a aflat că anume în seiful preşedintelui Asociaţiei Părinteşti de la “Mihai Viteazul” au fost găsite şi cele 16 mii de lei, destinate coruperii examenelor de BAC. Banii erau înveliţi într-o foaie A4, pe care erau indicate mai multe nume. Din înscrisuri (vezi foto 1), reiese că iniţial pentru examene, la 6 iunie 2012, de la clasa a XII-a D a Liceului “Mihai Viteazul” s-au strâns 19 mii de lei, dintre care au fost cheltuiţi doar 3 mii.

Din înscrisuri, mai desluşim două nume: Fachira şi Ciuxin. De la elevi ai Liceului “Mihai Viteazul” am aflat că este vorba de doi profesori care activează aici, Vera Ciuxin, profesoară de chimie, şi Ana Fachira, profesoară de matematică. Din câte se pare, acestea au fost implicate în colectarea banilor destinaţi coruperii BAC-ului.

Interesant însă este faptul că Nelea Berezovschi este membru PD şi face parte chiar din Consiliul Politic Naţional al PD, alături de alte 273 de persoane. La alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, Berezovschi a fost pe locul 12 în lista partidului condus la acea vreme  de Dumitru Diacov. Ea însă a fost exclusă din lista pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, odată ce partidul a fost preluat de Marian Lupu. Precizăm totodată că directorul CCCEC a fost numit în funcţie tot de către Partidul Democrat.

La Liceul “Mihai Viteazul” ni s-a spus că Nelly Berezovschi şi Ana Fachira sunt în concediu, iar Vera Ciuxin va reveni, doar că nimeni nu a putut să ne spună când.

“Nu e bine ce a făcut CCCEC”

“În incinta Liceului Teoretic “Vasile Alecsandri”, din Călăraşi, au fost depistate 264 de telefoane mobile”, anunţa CCCEC pe 19 iunie. “La noi nu a fost găsit niciun telefon la elevi. Toate telefoanele mobile au fost găsite pe masa din faţa clasei, acolo unde le-am pus înainte de începerea examenului”, ne-a spus Galina Untură, directoarea liceului. “Nu s-a făcut nici un proces-verbal şi nu a fost anulată nicio lucrare”, ne-a mai spus aceasta. “Eu nu cred că e bine ce au făcut cei de la CCCEC. Se puteau lua altfel de măsuri. Puteau accepta propunerile noastre, făcute de câţiva ani. Copiii să treacă înaintea examenelor prin detectorul de metale. Era cel mai bine. Noi am propus, dar nimeni nu ne aude”, a precizat directoarea.

Leonid Guţu, director al Liceului Teoretic Tabani din Briceni de 25 de ani, ne-a spus şi el că descinderile nu au fost binevenite. “Greşeala e însă de sus. Părerea mea e că elevului trebuie să i se dea o carte de teste şi el să se pregătească pe parcursul a 3 ani. Trebuie schimbată sistema de examene. Da, eu am fost pedepsit. Dar ce să fac? Eu, juridic, am fost pedepsit pe bună dreptate, pentru că au fost nişte nereguli, dar ca director, nu sunt vinovat. Totul s-a făcut pe la spatele meu. Eu nu am ştiut de nereguli. Le-au făcut cei din alte licee”, s-a apărat Leonid Guţu.

“Important este să se ţină tare”

Între timp, fie că sunt sau nu de acord cu cele făcute de CCCEC, elevi, părinţi, profesori sunt văzuţi zilnic în sala de aşteptare a CCCEC-ului. Acestora, fie le sunt returnate telefoanele, fie sunt audiaţi. Cert este că îţi dai seama din prima că cei de acolo au tangenţă cu BAC-ul. “Nu uita ce-am vorbit acasă. Fii calm”, îi spune o mamă unui băiat, care intra, probabil, pentru a fi audiat. Înainte de asta, un grup de 4 tineri vorbeau între ei, în timp ce-şi aşteptau colegul, care şi el, probabil, era audiat: “Important este să se ţină tare. Nu trebuie să cedeze şi totul va fi bine”, spune un tânăr. “Cum e anchetatoarea? E dură?”, o întreabă un alt tânăr pe o fată, care ieşise afară după discuţiile cu angajaţii CCCEC.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

18 comentarii

 1. Poposoi

  Totul s-a făcut la indicaţiile directorului cum şi în ceilanţi ani. ciuxin şi-a pewrmis 3000 personal iar Fachira deoarece directoarea tot timpul o “terorizează” puţin cum, că are probleme cu profesoarea dată a decis să-i dea toată suma. Berezovschii chiar şi asta a prevăzut ca pe foaie să fie semnat “corupţie” ca în caz de “ceva” să dea vina pe profesoarele Ciuxin şi Fachira că ea are “legături” şi va scăpa “basma curată” La Viteazu nimeni nu face un “pas” fără indicaţiile directorului, care le promite şi acoperire în caz de …..Dar în realitate se vede liober că derectoarea este în stare să predea pe oricine ca jertvă organelor de drept. scoateţi directoarea aşa cum o deresc mulţi profesori şi totul va deveni la normal la Viteazul.

 2. tera

  N.Berezovschi de vreo 30 ani se invarteste in invatamant,poate ii mai pica ceva,dar n-are nimic cu procesul de invatamant.
  Nici nu e straniu ca de fiecare data e basma curata si nici nu-i miroase gura a usturoi.
  Totdeauna a tintit la deputatie locala,raionala oras samd.Numai protejati de imunitate astfel de specimene se prolifica total.E o comunista rusofona convinsa ca Diacov,Lupu si toate lichelele care dupa ce au inteles siretlicul ca nu mai merge bine la popor,s-au facut democrati pe loc.
  Drama e cu mult mai profunda.E profanata conceptia de educatie,de instruire,de munca onesta,de eficienta procesului,de respect ptr ceilalti,ptr ca elevii stiu de mici cu bani se poate “rezolva” orice.Apoi astfel de podoabe reduse si semianalfabete nimeresc in varful piramidei tot pe aceeasi cale,banul.
  O tara de marginiti incep viata stramb,profesorii cotribuind,dar si parintii, ptr ca beizadelele sa nu cumva sa faca efort sa nu le pice ouale de atata sarguinta.Si apoi ne crucim cum de doctorul sau profesorul si-au neglijat talentul,dar de fapt nu-l au si nici nu raspund ptr niste vieti distruse la direct,de doctori,de exemplu.
  Nu vedeti ce atitudine au? Si ce daca ar copia? Niste camere de luat vederi ca in Romania,numai asa ne-am da seama ca dornici de a studia is vreo 5%,saracii studiaza,dar n-au bani dupa bac si postul il ocupa cei cu bani.Niste universitati mediocre,care se imbogatesc si care pun pe banda rulanta specialisti de 2 bani, odrasla a ajuns acolo numai ptr ca mamà si papà dau cu banul.Ziceam de 5%,restul la munca,la spalat,curatat,ranit,sacelat si via.
  Unde-s scolile profesionale? Inainte 40% se duceau la facultate,acum 100 la 100.De unde locusoare caldute de procurori sau directori ptr toata sleahta de “specialisti” cu banii in plic?
  Trebuie inchisi impreuna nu numai cei care iau mita,dar si cei care dau.Despre cei care dau mita,toti tac,dar de fapt legea e aceeasi si ptr ei.Si odata ce a dat,inseamna ca-i prost,deci nu ii e locul acolo.De ce sa platesc delincventilor,daca sunt in stare sa sustin un examen? Iar 19 mii de lei cred ca apartin unei clase de 25 de insi,toti Bulă.Pe Bulă il finantam la facultate,apoi tot Bulă ne presteaza niste servicii… Cine e responsabil? Ca Berezovschi asta va fi si la anul…

 3. ZINAIDA DIN PARIS

  SUNT CONVINSA DRAGA LIDIA CA,, LUCREZI ,,SI ASTAZI CU ACELEASI METODE MURDARE CONTRA DIRECTORULUI BEREZOVSCHI, CUM AI ORGANIZAT ATACUL CONTRA LUI MOROSANU (PRECEDENTUL DIRECTOR) SI AI OBTINUT ELIBERARE, APOI DECESUL LUI,CARE E PE SOVESTEA TA.,cE TI-A PROMIS mITREANU? SA TE RESTABILEASCA IN FUNCTIA DE DIRECTOR-ADJUNCT SI SA DISTRUGI DIN NOU TOT?STIU TE DOARE,CA BEREZOVSCHI TE-A ELIBERAT,DAR ,TE ROG ,AI MERITAT…AI INTRECUT MASURA…sI INCA UNA:FACHIRA N-A AVUT DIRIGINTIE IN CL.12 ANUL ACESTA…SI BEREZOVSCHI E SUSTINUTA IN COLECTIV-SA-U SCIMBAT MULTE…ASTIMPARA-TE!

 4. ABSOLVENT-2004

  CIT DE SIMPLU ASTAZI SE POATE DE PONEGRIT ORICARE PERSOANA!LIDIA HAIDRAGA A FOST INITIATORUL CORUPTIEI IN LICEU DIN AN.1996,SI CIND A FOST PREZENTATA BEREZOVSCI IN CALITATE DE NOU DIRECTOR: A DOUA ZI A ORGANIZAT IMPREUNA CU MITREANU CAREU -GREVA ,CU BEREZOVSCI S-A RESTABILIT PROCESUL DE INSTRUIRE,AM SIMTIT CA INVATAM IN SCOALA NU IN GRAJD;SI INCA UNA A FOST INLATURATA SI MITREANU ,DAR PESTE UN AN S-A RESTABILIT:TATAL FOST LUCRATOR DE PARTID COMUNIST,SORA EI SI AZI E LA PRESEDINTIE :A LUCRAT CU VORONIN SI-I FACEA PERI SURI DIRECTOAREI DIN CAUZA ACELEIASI DISCIPLINE-ISTORIA ROM.A LUCRAT CU GHIMPU, AZI CU LUPU.SA N-O RESTABILIT COMUNISTII PE MITREANU-NU ERAU ACESTE TIMPENII,CACI-CA PROFESOARA DE MATEMATICA MITREANU E SLABA-DAR DE INTRIGI-E BUNA-IATA SE GINDESTE MITREANU -DE CE SA NU FIU DIRECTOR ,O RABD EU PE HAIDRAGA ASTA VRE-O 2-3 ANI-PEURMA VEDEM.PRINCIPALUL SA MA AJUTE S-O INLATUR PE BEREZOVSCHI.UNA VREAU SA VA SPUN-BIRFE -S TOATE DESPRE BEREZOVSCHI!

 5. ABSOLVENT-2012

  BEREZOVSCHI NU A FOST IMPLICATA, POATE A FOST NITEL DURA CU DIRIGINTII, I-A PUS SA SEMNEZE ANGAJAMENTE PE FIECARE ,PE PARINTI,PE NOI ABSOLVENTII ,CA N-O SA COLECTAM BANI PENTRU EXAMENE .DEACEEA AU SI PEDEPSIT-O.IMI PARE RAU…SUNT,MAI BINE ZIS AM FOST IN CONSILIUL LICEAL SI NU POT SA TAC;STIU CA SUFERA DIN CAUZA NOASTRA,CA AU FOST ELEVI CU TELEFOANE…AICI PARINTII ERAU MAI MULT IN PANICA ,CA N-O SA REUSIM…M-AU SUNAT COLEGII ,MI-AU POVESTIT CE NEDREPTATI SE SCRIE DESPRE DIRECTOARE;URIT DE TOT PENTRU AUTORI.

 6. ELENA

  IN MAJORITATEA CAZURILOR DIRECTORII NU-S DE VINA.ASOCIATIILE PARINTILOR AJUTA SCOLII,DAR SI INCURC;AICI DIRIGINTELE TREBUIE SA FIE CU POZITII;PARINTII CAM O IAU RAZNA.CRED CA ASOCIATIILE TREBUIE LICHIDATE.

 7. cineva

  Elena,chiar sa nu-ti dai seama ca se vede de la o posta,ultimele 4 com-rii le-a scris una si aceeasi persoana? A propos,ca “absolvent”,tot de la o posta se vede ca esti semianalfabeta,asta-i toata cartea care se face cu Berezovschi (Brz.),habar n-ai de niste reguli elementare de gramatica.
  Te-ai inzestrat de curaj cu care hotul striga “prindeti hotul” si ai aruncat pisica moarta in gradina parintilor.Tu crezi ca toti sunt prosti si tu cu Brz.sunteti hatre,ca destepte nu sunteti? Nu se misca o frunza fara stirea lui Brz.
  Inainte de a halalai de pilele altora,ai “uitat” sa spui cine-i sotul lui Brz.
  Ileano,scurt,plange puscaria dupa Brz.Targoveata de Brz.,pic cu pic,distruge niste generatii.Asa ca nu mai imbrobodi tu lumea cu “merite” de smenara ale lui Brz.Ca sa inteleaga si creierul tau de gugustiuc,lui Brz.,in Germania de ex.,nu i s-ar incredinta nici o haita de caini,pt ca sunt prea inteligenti la dezvoltarea si activitatea unor crasmarite,ratacite prin invatamant numai datorita spagii si cumatrismului.
  Niciun cuvant despre copii,pe ei trebuie sa-i aperi,nu pe hahalere,care au facut din invatamant o crasma de familie si schilodesc niste suflete.
  Ai inteles mesajul? Am dubii,la inteligenta ta,iti mai dau eu 5 bani si cumpara-ti o creta si nu iesi inainte ca paduchele in frunte.
  “Succesuri!”

 8. andrei

  e firesc sa te ascunzi dupa GARDA,si tu nu esti mesagerul subiectului respectiv,tu -cineva -esti descoperita,…si rusine sa-ti fie!

 9. cineva

  Da,si ce faci,Ileano,ma impusti,ca-s “descoperita”? Nu m-as mira,pt ca mafia din invatamant si tonele de bani pe care le spala,nu s-ar da la o parte si de la asasinate,ca de infractiuni bubuie valea.
  Nu te chinui sa conspiri,ceea ce ai facut e numai sa treci la caractere mici,dar punctele de suspensie te tradeaza si,cum spuneam,esti analfabeta daca un prenume,’Andrei’il scrii cu litera mica,asta-i scoala paparudei inaintea careia te guduri.Dar osul,Ileano,pe care ti-l arunca sa faci scut penalilor,e mozolit si de multi alti marlani,care se vand pe gogosi,doar paparuda plateste bine,ea intoarce “eurii” cu furca.De aia nu-ti vorbesc de rusine,pt ca te-as ofensa,tu nu ai glanda care produce hormonii rusinii,te intreb numai atat:cand te asezi la masa talharilor,nu-ti vine un sentiment de greata? Si ultima,o vorba inteleapta populara:orice cal de curse ajunge gloaba de trasura.

 10. calul

  ai dreptate despre Cal,multumesc.dar…gingeste-te …ce concluzii faci…si referitor la cine …?

 11. cineva

  Referitor la cine,intrebi? Referitor la niste zdrente tavalite prin toate birourile bosorogilor.Altfel cum crezi ca te mentii pe val,cand esti demna de o celula 2×2?
  Principiul “Nu hotul e vinovat,dar cel care-l prinde” e rasuflat.Just e ca maimutoii,care emana bioxid de carbon,intoxicand tinerele generatii,sa fie bagati la zdup,iar amenintarea ta imi intareste “concluziile”.De aia nu tu,ci eu iti dau o tema de meditatie si anume “musca trage la r…t”,dar n-o confunda cu calul,nici tu nu te alinia bietului animal,e un animal de admirat,nu de r…t.

 12. cineva

  Asa,si? Altceva? Cu “descoperirea” e clar.Sau nechezi si tu sa fii in treaba.De parca KGB-istii se tavalesc pe Albisoara sa-i descoperi tu.Dupa 1945 e o alta “specie” de KGB? Iti simt prostia prin monitor.
  Tu pui mana pe coasa si la munca ca sa ai niste fan la iarna,asa salvezi si viitorul unor copii.Munca face omul,iar coțcăria il degradeaza.
  Un dicton nu stiu al cui zice:din pat in pat se ajunge la palat.Dar “meseria” de a face paturi si paturi dimineata,trebuie sa apartina femeii de serviciu.
  Nu ghici in bobi pe cine ai de cealalta parte a monitorului,asta demonstreaza ca nimeni nu-ti sta in cale si pe toti ii tratezi de Bulă.De aia acum te-ai pus pe ganduri.Daca 2 neuroni vestezi pot alcatui o gandire…
  Sper ca n-ai facut armata calare pe arma si cu calul la șold.

 13. cineva

  Serios? Ai vreo oglinda prin preajma? Sau ti-e frica de oglinda? Ii fi avand dreptate,pt ca Bulă o fi el Bulă,dar e mai inteligent decat un latrai analfabet.
  Mai pune ceva si de la tine,nu-i copia pe altii ca popa-prostu’.In afara de cateva randuri dictate de penalii pt care te dai de ceasul mortii,nu esti in stare de un dialog,”absolvent” de sters mesele.Profilul tau se pliaza pe cel al măturii.Te invartesti ca cainele in jurul cozii si atat.Asadar,dupa cum scrii,nu esti in masura sa-i judeci pe altii,pt ca Bulă nici in transportul public nu se urca cu tine.Si nici liftul nu porneste cu tine in semn de protest pt desteptaciunea,pe care o degajezi prin toate orificiile.Deci,esti mai putin decat spui si,decat sa taci si sa pari proasta,mai bine vorbesti ca sa inlaturi dubiul.
  Altceva? Nu lasa dubiile sa te macine,nu ramanea la poarta noua,da-i in gard cu alta mai bengoasa,doar maimuta cu cat se urca mai sus,cu atat mai bine i se vede ceva rosu.

 14. calator prin spatiu

  joc de cuvinte …reflexe mentalitare…incerc ca inteleg,fara succes,mentalitatea care te-a generat…,,Elementul esential ,sper eu,este constituit de capacitatea de a anula consecintele aparent iremidiabile ale evenimentului tragic incarcindu-le de valori pana azi necunoscute.Nu vom osteni niciodata spunind ca un asemenea proces ,departe de a trada o resemnare pasiva,ilustreaza dimpotriva forta inegalabila de creatie a geniului popular,,A fi chirurgi prin cuvint nu este putin lucru.Esentiala este ,a fost,abilitatea de a intelege noi insine si de a explica si celorlalti stereotipurile si prejudecatile existente.Deoarece intelegindu-le si explicindu-le ,ne vom putea si debarasa intrucitva de ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *