Rusia: de la Nistru în Bugeac

“Moscova a contat să ajungă la o înţelegere cu Bucureştiul în problema R. Moldova pentru summitul de la Vilnius, însă, după cum s-au aşezat lucrurile – urmare a vizitei lui Corlăţean la Moscova, mare înţelegere nu s-a produs…”

Vrem să recunoaştem sau nu, dar Rusia se pregăteşte serios de o nouă revenire în forţă la Nistru (şi, nu-i exclus, că şi în Bugeac), în cazul în care nu va reuşi, pe alte căi, să elimine R. Moldova din proiectul de integrare europeană Vilnius-2013, ori – şi mai rău, să “arunce în aer” acest proiect pentru toţi cei 6 candidaţi la aderare. Deocamdată ofensiva Rusiei, pe “frontul moldovenesc”, se limitează la acţiuni de natură mai mult politico-diplomatică – preocupări care, de fapt, au trecut demult dincolo de frontiera geografică a R. Moldova. Să ne amintim aici de interesul din ultimele luni ale Moscovei pentru România şi dezgheţarea relaţiilor cu România. Vizita din iunie la Bucureşti a generalului Al. Patruşev, şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, întâlnirile separate cu Băsescu şi Ponta, după care vizita la Moscova a ministrului român de Externe, Titus Corlăţean, invitaţia şi plecarea, ulterioară, tot la Moscova, a ministrului moldovean de Externe, N. Gherrman, iar, între aceste turnee oficiale, şi vizita la Chişinău a unuia dintre ideologii Kremlinului, Al. Dughin, etichetat de presa rusă drept unul din sfetnicii de palat ai lui Putin şi un “mare gânditor” ai “noilor” strategii de refacere a fostului imperiu sovietic. Ajuns la Chişinău, Dughin nu a făcut decât să reitereze ceea ce a spus până la el un alt emisar al lui Putin pentru R. Moldova, D. Rogozin: că Moldova este la frontiera de est a Rusiei şi că Rusia “va face orice scheme şi formule”, inlusiv “folosirea forţei” pentru a nu admite “venirea NATO în Moldova”. Curios de tot. R. Moldova – frontiera de est a Rusiei, la 1400 de kilometru distanţă de Rusia. şi dacă Kremlinul este gata să facă război în cazul în care R. Moldova va alege să adere la NATO, va face Rusia altceva, dacă Moldova va pleca în UE? Că, până la urmă, oricum, e o plecare spre Vest. Moscova a contat, probabil, foarte mult pe faptul că va ajunge la o înţelegere cu Bucureştiul în problema R. Moldova pentru summit-ul de la Vilnius, însă, după cum s-au aşezat lucrurile – urmare a vizitei lui Patruşev la Bucureşti şi a lui Corlăţean la Moscova, mare înţelegere nu s-a produs. În situaţia în care s-a pomenit, Kremlinul – foarte posibil, a decis să meargă să-şi facă interesele pe cont propriu şi pe căile bătătorite de ea de-a lungul istoriei, în care agresiunile militare au prevalat.

Semaforul, la “verde”

La Chişinău, opiniile în jurul posibelelor pericole de agresiune militară din partea Rusiei, s-au împărţit. Cei care zic “nu” pornesc de la premiza că: Unu – Rusia trebuie să aibe motive foarte serioase pentru a putea recurge la forţă. Doi: nu mai suntem în 1992. Chişinăul a învăţat şi el nişte “lecţii” de pe urma războiului de la Nistru, ca să nu se lase provocat. şi trei: R. Moldova are, comparativ cu 1992, un alt statut internaţional. Cu totul de altă părere sunt cei care nu exclud riscul unei intervenţii armate. Aceştia fac trimitere la pregătirile militare pe care le-a declanşat Rusia în zonă în ultima vreme: aplicaţiile cu tehnică blindată, dotarea, ceva mai devreme, a trupelor ruse de “pacificare” cu tehnică şi echipament de luptă, suplimentarea contingentuljui militar din cetatea Tighina, declaraţiile de intenţie (deocamdată) ale ministerului rus al apărării de a redeschide aerodromul de la Tiraspol şi asigurarea cu helicoptere militare a “pacificatorilor” ruşi, plus declaraţia de săptămâna trecută a şefului administraţiei de la Tiraspol, E. şevciuk, care anunţa, într-un interviu pentru presa rusă, că nu exclude eventualitatea implicării R. Moldova într-un nou conflict militar. Ce-i drept, şevciuk, a ţinut să precizeze că acest risc este de doar “un procent” dintr-o sută. Însă, ce contează – un procent sau mai multe. Numai faptul că emisarii Moscovei la Tiraspol admit posibilitatea unui nou război, deja e mult, dacă ţinem cont că până la urmă armata rusă va fi cea care va intra în luptă, nu şevciuk. S-ar putea, nu-i esclus să fie şi un exerciţiu de şantaj în adresa Chişinăului, pentru a-l descuraja, a-l pune, cumva, în derută, deşi R. Moldova nu mai poate da înapoi. Trenul, din gara Chişinău, a plecat o dată cu încheierea negocierilor privimd aderarea la UE. Semaforul e la “verde”, păcat ar fi să mai intrăm şi de data asta pe “roşu”. şi, totuşi, este foarte important ca Chişinăul să treacă cu vederea peste acest “un procent” de pericol armat din partea Rusiei. Nu pentru a da înapoi sau a intra în panică, ci pentru a nu se lăsa provocat şi antrenat într-un nou conflict militar, din care nu vom avea nimic de câştigat.

Ambasada Rusiei, în prima linie

În lupta pentru R. Moldova, Rusia a băgat în prima linie – de la cazul tragic din Pădurea Domnerască, tot genul de trupe “neregulate”: clientela politică de la Chişinău aservită Moscovei, Tiraspolul, Comratul, a fost zgândărită, periodic, dar fără mare succes, şi Taraclia bulgărească, după care, mai nou, au fost puse în mişcare escadroanele ONG-iste ruse la Chişinău, “ienicerimea” moldovenească de la curtea ţarului Putin şi oligarhimea rusă trimisă în misiune “caritabilă” în R. Moldova. Ce-i drept, stânga politică a eşuat în efortul ei, repetat, de a da jos de la putere Coaliţia pro-europeană de guvernare, chiar dacă PL-ul lui M. Ghimpu a fost scos (?!) în opoziţie. Comuniştii, după ce au promis o revoluţie populară iarna trecută, au plecat în vacanţă cu promisiunea că în toamnă se apucă de o revoluţie “de catifea”, ONG-urile ruse, gestionate de Igor Tulreanţev, s-au retras şi ele în umbră după ultimele tentativele nereuşite de a boicota vizitele la Chişinău a liderilor georgian şi român, Mihail Saakaşvili şi Traian Băsescu, oligarhimea rusă, adusă la Chişinău de F. Ghelici, prin “Moldova mea”, s-a deconspirat din prima conferinţă de presă că nu au nimic cu afacerile şi că sunt în misiune politică în R. Moldova, marii “milionari moldoveni” din Rusia, după ce s-au cheltuit cu câteva concerte “propagandistice” la Chişinău şi prin raioane, au intrat şi ei într-o pauză de gândire. Singura, care a rămas în prima linie la Chişinău este Ambasada Rusiei. Pentru Kremlin, Găgăuzia este acum ţinta şi preocuparea Nr.1. Rusia are nevoie de un cap de pod în dreapta Nistrului şi l-a găsit, prin Formuzal şi Burgudji, la Comrat. După ameninţările recente de separare a Găgăuziei de R. Moldova şi pretenţiile Comratului la propriul Serviciu de Informaţii şi Securitate, ieri, ambasadorul Rusiei în R. Moldova, Farid Muhametşin, a convocat în şedinţă comună la Comrat conducerea autonomiei. În comunicatul de presă s-a scris că s-au discutat probleme de ordin umanitar: ajutoare pentru veterani, foi la tratament, servicii consulare în deplasare. Asta este, de fapt, partea de la suprafaţa întervederii. În realitate, însă, Rusia îşi face los pentru chestii mult mai serioase în Sud. Găgăuzia riscă să fie atrasă, prin “edilii” săi, într-un nou joc politic, de genul celui din 1991 sau, poate, mult mai serios.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Deportatul

  Dle P. Grozavu, scriţi de : – “escadroanele ONG-iste ruse la Chişinău”. Oare nu, în primul rînd, sunt de vină “căţeii”, jurnaliştii “cumpăraţi şi răscumpăraţi”, comentatorii politici şi ONG-rile mass-media “independente” ale RM care manipulează, prostesc cetăţenii RM şi timp de 22 ani alegem conducerea RM care trădează interesile naţionale. Pentru ce au murit pe cîmpul de luptă cu cazacii rruşi şi soldaţii Armatei 14 a Rusiei voluntarii şi poliţiştii noştri?
  De ce neavînd graniţă comună cu Rusia, avem teritoriu ocupat de Armata Rusiei? Dar şi teritoriul RM unde nu conduc cazacii Rusiei apăraţi de Armata Rusiei, totdeana conduc Rusia.
  Ce oare cea mai mare vină o are Rusia? De ce atunci Rusia n-a ocupat o parte din teritoriul republicilor baltice?
  Oare nu prin trădarea conducerii RM Rusia se comportă ca la dînsa acasă? Dar conducerea RM a fost votată de cetăţenii RM manipulaţi de jurnalişti
  Era să se comporte Ştefan cel Mare şi Sfînt aşa cum Filat umbla cu Smirnov la meci de fotbal, cu Şevciuc la concerte, cu Formuzal la ferma de cai (unde este şi calul lui Voronin)?
  PCRM, PLDM, PD au fost împotriva Decretului Dlui Ghimpu de retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM şi în luna iulie fruntaşii PLDM, PD şi PCRM sînt în licta celor zece “cei mai iubiţi politicieni” din RM. Ghimpu nu este printre dînşii pentru că este măscărit de “căţeii”, jurnaliştii “cumpăraţi şi răscumpăraţi” de propaganda Rusiei şi politicienii slugilee Moscovei
  ZDG deseori publică revoltile ONG-rilor “independente ” împotriva lui Ghimpu.
  Dar oare nu sunt mai de vină jurnaliştii care lustruies imaginea PCRM, PLDM şi PD, care sunt pentru păstrarea pe teritoriul nostru a Armatei Rusiei de OCUPAŢIE, şi ponegresc pe Dl Ghimpu care luptă împotriva ocupaţiei ruseşti!?
  Nu cred că ZDG nu înţelege cine din jurnalişti, ONG-uri din RM sunt “cumpăraţi şi răscumpăraţi” şi că prin manipulările lor a cetăţenilor ce votează conducerea RM coruptă şi prorusă, se aduce şi mai mare rău ca procurorii şi judecătorii numiţi de guvernaţi

 2. =Frontul Re-Unirii=

  O Campanie a Demnitatii Nationale:

  VORBITI ROMANESTE, LIMBA MAMEI VOASTRE !
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  In legătură cu sărbătorile naționale din August din Rep. Moldova,
  se lansează o campanie sub genericul

  „O zi pe săptămână moldovenii NU vorbesc rusește,
  ci numai româneste !”
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Ne adresăm tuturor moldovenilor ca o dată pe săptămână,
  vinerea, de exemplu, să ne angajăm solidar să uităm limba rusă
  și, indiferent unde ne aflăm, la serviciu, în stradă, în transportul public, magazine, stadioane ș.a.m.d. să vorbim cu rușii numai românește! Haideți să demonstrăm prin acest gest că noi dorim sincer să-i ajutăm pe concetățenii noștri, vorbitori de limba rusă,
  să învețe limba oficială a țării în care trăiesc și muncesc.

  Incepând De Vineri, 9 august 2013.
  Rugăm cu această ocazie ca instituțiile de presă naționale,
  televiziuni, ziare, reviste, portaluri de știri ș.a.,
  precum și abonații rețelelor
  de socializare să popularizeze și să sprijine această campanie.

  Redacția TIMPUL.md
  ––––––––––––––––––—————————————-
  N.B.
  RE-VENIREA NOASTRA LA NORMALITATE:

  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA,
  CU TOATE PROVINCIILE ISTORICE RE-UNITE !

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 3. CAPUDOI

  Stranii lucruri, totusi, se intamplă. Când vine vorba despre porcăriiile care se fac dincolo de Nistru, oficialii noștri, de la Voronin incoace, toti o tin una si buna, că nu pot face nimic pentru că e o zona pe care nu o controleaza. Dar Comratul? O palma de gagauzie din 3 raionase si acelea adunate la grămadă de agrarieni (unele localitati au fost băgate pentru procentaj in componenta Gagauziei ca să îi dea greutate teritorială) și, deci, si aceasta gagauzie din 3 raioane in cruce și aceasta tot nu poate fi controlata de Chisinau? Cât poate dura șantajul din partea lui Formuzal sau alde Dermingi sau Dudoglo etc, de parca nu ar exista lege? Poate e timpul sa se faca o analiza si sa se vada la concret care=i rostul acestei autonomii pentru gagauzul simplu, pentru cine lucreaza aceasta administratie zis gagauza, dar de fapt kgb-ista ca si cea de la Tiraspol, pe cat de multa stabiliotate aduce ea R. Moldova (din moment ce a fost creata) si daca nu e cazul sa se puna problema reducerii unor prerogative si chiar a restrangerii teritoriale. La ce sp ne dădăcim cu ei, că găgăuzii nu ies in strada pentru alde Formuzal nici 5%. Lumea s-a saturat de ei si îi are de hoti

 4. Deportatul

  CAPUDOI, corect gîndeşti!
  Dar cine s-ă facă regulă în RM !?
  Oare nu vezi că ne-au condus şi ne conduc tot acei ce şi de pînă la 1991 de pe timpul urss,(Snegur, P.Lucinskii. Voronin) care au fost promovaţi de Moscova dupa consultaţie cu KGB. Acuma ne conduc “urmaşii de suflet şi prihvatizări” şi “urmaşii-urmaşilor de suflet şi prihvatizări” – Leancă -Filat-P.Lucinskii şi Corman-(Lupu, Plahotniuc)-Voronin.
  “Pleacă ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii” pentru că jurnaliştii, comentatorii politici, ONG-rile mass-media “CUMPĂRAŢI ŞI RĂSCUMPĂRAŢI” manipulează şi cetăţenii prostiţi votează tot pe aceştea fără Demnitate Naţională, slugile Moscovei.
  Vezi că nici ZDG nu arată faţa adevărată a politicienilor-slugilor Rusiei.
  Chiar nu are ZDG nimic reproşa guvernanţilor “noştri”? Oare nu se vede că sunt slugile Moscovei? De ce “ai noştri” au fost împotriva scoaterei Armatei Rusiei de pe teritoriul RM, dupa cum cerea Dl Ghimpu? De ce prelungesc rusificarea bulgarilor şi gagauzilor şi dupa 22 ani de independenţă; dar şi a vorbitorilor limbii române din s. Valea-Perjei r-l Taraclia (s-a scris un an întreg şi fără rezultate) licidînd unicul gimnaziu în rază de 60km cu predare în limba română?
  Se poate de numit aceasta ca trădare la nivel înalt?
  Ce era să facă Ştefan cel Mare şi Sfînt cu aşa “boieri”?
  De ce nici ZDG şi nici alte mass-media nu informează corect cetăţenii?
  ZDG are grijă să plaseze revoltile antiGhimpu a ONG-rile mass-media “independente (?)”. Pentru mass-media doar Ghimpu e vinovat
  De aici şi cetăţenii manipulaţi vor vota masiv şi mai departe PCRM, PLDM şi PD, dupa cum doreşte Rusia, pentru a nu fi eliberat teritoriul RM de OCUPAŢIA rusească şi 4,5% de gagauzi să ţină situaţia politică încordată, pentru a ţine şi mai departe în sărăcie cetăţenii RM
  CETĂŢENII ÎNSĂRĂCIŢI ŞI PROSTIŢI E MAI UŞOR DE CONDUS.
  СПОКОЙНОЙ НОЧИ БЕСАРАБИЯ

 5. CAPUDOI

  Pentru dl Deportat.
  Problema cea mare pentru R. Moldova sunt partidele politice. Ele manipuleaza si, mai ales, desdcurajaza lumea. Numiti macar un partid care sa fi rezistat tot mandatul fara deputati sau ministri-parașute. Ce trebuie sa faca alegatorul la următoarea alegere? De ce liderii de partide nu își asuma nici o vina pentru faptul că pe listele electorale nimeresc oameni alesi la intamplare sau putin controlati? Sau care iși cumpara mandatele si locurile in guvern, indiferent cum se cheama asta contributie electorala sau altfel, că lui nea Ionică ii tot una. El vrea să aibă un partid oglindă, cu un lider oglindă si cu membri de partid oglindă. Explicați…
  Cât priveste rusificarea găgăuzilor și bulgarilor, aveti perfectă dreptate. Dar problema nu e numai în Gagauzia sau Taraclia. Cazul Valea/Perjii e unul mult mai general, chiar in acelasi raion Cahul, să zicem. Si nu numai. In satele mixte, scolile au rămas rusesti, după cum era in perioada sovietică. Nici măcar mixte nu le-au făcut… Nu are cine face regulă, pentru că Ministerul are alte probleme, iar inspectoratele de invatamânt din teritoriu, de multe ori sunt controlate de aceeași lume care isi schimbă doar chipiul de la o campanie electorală la alta. Organizatiile teritoriale ale partidelor, care vor cu adevarat o alta situatie decat cea care este, trebuie sa bata alarma zi si noapte pana se rezolva, dar să nu astepte campaniile electorale si atât. Din pacate, asta se intamplă de cele mai multe ori

 6. Deportatul

  Partide politice sunt în toate statele.
  Nimeni nu este ideal, ca oglinda. “şi soarele are pete”; “În orce cîrd de oi este măcar o oaie cufurită”; “Nu-i pădure fără uscătură”, ..
  Problema cea mare suntem noi, cetăţenii RM. Majoritatea cetăţenilor. Şi-a lăsat aprenta aceşti 200 ani de ocupaţie ruseasă, vre-o 70 ani de teroare comunistă cu deportările intelectualilor şi famiilor de gospodari, foametea organizată, dar şi caracterul nostru mioritic. S-a mai schimbat ceva de pe timpul lui D. Cantemir. Interesant să citeşti despre năravurile moldovenilor de la pag.186 –
  http://ro.scribd.com/doc/43707/Dimitrie-Cantemir-Descrierea-Moldovei.
  Mă repet: – de ce balticii cu partide politice şi Rusia la graniţă nu au teritoriul ocupat de Rusia? Acolo a fi baltic şi prorus este o ruşine. Primarul or. Riga, Nil Uşacov, este rus dupa naţionalitate, dar este mai patriot acelei ţări în comparaţie ca majoritatea conducătorilor “noştri” din RM. Primarul or. Riga, rusul Nil Uşacov, luptă şi închide şcolile cu predare în limba rusă şi le face naţionale!
  În republicile baltice şi pe vremea urss mass-media era în limba naţională. Practic este exclus că cineva din jurnaliştii naţionali să susţină politica Rusiei.
  La noi toţi ştiu că PLDM cu Filat, Leancă, şi PD cu Lupu, Diacov, Plahotniuc, Corman au fost chiar împotriva scoaterei Armatei Rusiei de pe teritoriul RM; dar jurnaliştii “noştri” naţionali prelungesc a lustrui imaginea acestor politiceni şi dur atacă PL, Ghimpu, Chirtoacă.
  Mincinile spuse de jurnaliştii “cumpăraţi şi răscumpăraţi” de propaganda Rusiei şi politicienii “noştri” proruşi îşi ating scopul. Am găsit următoarile fraze: – http://www.citate.ro/citate-minciuna
  – Linin: – “O minciună spusă destul de des devine adevăr”;
  – Adolf Hitler: – “Spune o minciună suficient de tare şi suficient de mult şi lumea o va crede”
  Majoritatea jurnaliştilor lustruind imaginea PCRM, PLDM, PD; celor care făcîndu-şi averi de milioane de Euro şi însărăcind cetăţenii; au fost/sunt împotriva scoaterei Armatei Rusiei de pe teritoriul RM şi atăcîndu-l pe Ghimpu, care este împotriva şederei Armatei Rusiei de OCUPAŢIE pe teritoriul RM manipulează cu cetăţenii.
  Cetăţenii însărăciţi şi manipulaţi votează masiv PCRM, PLDM, PD.
  CETĂŢENII ÎNSĂRĂCIŢI ŞI PROSTIŢI E MAI UŞOR DE CONDUS.
  СПОКОЙНОЙ НОЧИ БЕСАРАБИЯ

 7. Anticapitalist(anti Filea)-Anticomunist(anti Vova)

  KGB-ul îşi face treaba noi votăm degeaba!Această ţară nu are nevoie de oligarhi şi de fufe bătrîne cu creierul neoxigenat-ci de tineri-de ce noi tinerii nu am face un partid doar din tineri-nu cu Chirtoşca-au nu se vede că şi acesta e mort-ba chiar mai mort ca mortul-este un jlob care a gustat din putere-cum nu e putere?-au nu cumva Chişinăul nu înseamnă ceva?~800000 populatie,malluri-huimalluri,benzinării,restaurante,baruri-huibaruri,magazine,markete,supermarkete-etc,etc-ale cui sunt?Ale tuturor oligarhilor fie proruşi fie pseudoromâni care folosesc voturile nenorociţilor de studenţi-ale căror viaţă tot mişeii de oligarhi le-o complică acţiuni concrete-majorarea contractelor de studii,examene stresante,mită exagerată,taxă majorată la cămine,scumpirea internetului,majorarea preturilor la transport-ex trenurile stationare-experimentale!,majorarea preţurilor la absolut ce doriţi depăşind inflaţia economică exagerat!-puterea de cumpărare a scăzut simţitor chiar palpabil-puneţi-vă mîina pe burtă şi-o să simţiţi-dacă desigur nu sunteţi oligarhi!Mie ca lucrător medical jumătate din salariu mi l-au tăiat din martie,controale-peste controale,banii 300lei de pe gazdă nu mii dau,deja 25 de luni din momentul angajării-cer contract de locatiune-oare nu e clar că locuiesc acolo unde si lucrez(rn.Calarasi)-bastina(Rn.Făleşti)!

 8. Anticapitalist(anti Filea)-Anticomunist(anti Vova)

  Da Ghimpu e sărac şi tot neamul lui-toti directori fie lucrători de televiziune fie bancheri-Drăguţanu,altul-primar,dînsul-petrolist a spălat bugetul ţării cu afaceri din petrol şi terenuri de miliarde!!!Bancherul face zi şi noapte bani cu camioanele-cine îl verifică,cine îl încurcă!Oamenii repet oamenii cu bun simţ omenesc-ieşind în faţa oamenilor la tele sau tet-a-tet-nu trebuie să viseze ci să realizeze-dacă ai bani dă şi la alţii,naţionalizează economia-deschide locuri de muncă,stimulează tinerii,ajută bătrînii,-ară,seamănă,irigă,introduce îngrăşăminte,iar irigă,culege-asta da economie cu totul la locul său privind dezvot economică!Dacă nu-ţi place cum e definită limba,dacă nu este respectată cultura,portul tradiţiile-naţionalul-fă totul în timpi cît mai scurţi ca totul să revie la normal!!!

 9. vlad

  După lectură, concluzia poate fi numai una: CONDUCEREA R.M.ÎNCALCĂ CONSTITUȚIA R.M.,ASTFEL NERECUNOSCÂND R.M.,PE CARE,chipurile,O CONDUC…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *