Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Puterea în grevă

Puterea în grevă

„Să nu faceţi greşeala Bulgariei. Să nu concediaţi în masă poliţiştii, chiar dacă se ştie că majoritatea au încălcat legea şi au acţionat împotriva cetăţenilor”, mi-a declarat zilele trecute Petar, un reputat jurnalist bulgar, în timpul unui dialog despre cum mai merg treburile în politica moldovenească. Petar mi-a spus că, înainte de accederea Bulgariei în UE, s-a lansat şi la Sofia o reformă a poliţiei. S-ar fi decis atunci o curăţenie generală în rândurile responsabililor de ordine şi securitate, şi au fost concediaţi pe un cap toţi cei care au avut contacte „nestatutare” cu mita, şantajul, tortura şi alte fenomene similare. Efectul, însă, a fost unul contrar aşteptărilor. „Hoarda de poliţişti disponibilizaţi şi-a găsit imediat de lucru – în clanurile mafiote. Ei se cunoşteau de mult cu lumea interlopă şi la momentul dat doar şi-au „oficializat” relaţia. Mafia bulgară a devenit atunci mai puternică decât oricând”, spune Petar.

Zilele acestea se aud zvonuri că diverse grupuri de protestatari organizează greve în diferite domenii. Poliţiştii sunt primii care au anunţat despre acest fapt. Motivul – nu demisia, căci încă nu au fost demişi în masă, ci probabilitatea tragerii la răspundere pentru faptele comise i-a făcut pe cei cu conştiinţa încărcată să recurgă la metode de prevenire a aplicării legii. Acum, autorităţile Moldovei şi conducerea MAI ar fi ca într-o capcană: dacă îi concediezi – se alătură lumii interlope, şi aşa ghidate de unele forţe politice, dacă îi ţii în statele de salariu şi le impui standarde – ameninţă cu greva, ceea ce ar veni iar la îndemâna clanurilor interesate de dezordine publică. Greve se anunţă şi în alte câteva domenii importante, pe aceleaşi cauze. Dezgustaţi de posibila anchetare a cazurilor de abuzuri şi luare de mită, se aşteaptă proteste la judecătorii, mai aleş în instanţele superioare, pe la procuraturi, avocaturi. Maia Laguta s-ar putea pomeni constrânsă, cu puţinii pensionari pe care îi adună în faţa Primăriei sau Guvernului. Oamenii în mantii sau cu epoleţi ar putea ajunge în curând să organizeze o mare adunare a hoţilor de ţară. Vor veni şi copiii acestora, şi soţii, soţiile. În fruntea greviştilor se vor afla, probabil, foştii guvernanţi. Se aude că unii dintre ei deja s-au unit cu clanurile mafiote.

Instituţiile internaţionale au anunţat că sunt gata să pună umărul la reeducarea celor greşiţi şi la îmbunătăţirea standardelor de activitate pentru poliţişti şi judecători. Deci banii pe care urmează să îi primească Moldova nu pot fi investiţi în susţinerea şcolilor, universităţilor, spitalelor. Oamenii oneşti vor trebui să rămână oneşti şi săraci, căci banii se vor investi acum în bogaţi, ca să fie trataţi de viciile corupţiei şi estorcării de mită.

De fapt, au dreptate bulgarii, ca şi europenii donatori de granturi. Nu poţi umple închisorile acum cu poliţişti şi judecători, căci acolo nu se corectează nimeni. Cititorii noştri ne sugerează că poliţiştii ar trebui reeducaţi din banii demnitarilor care i-au „stricat”. Parcă poţi pune papucul pe prag de reforme?

Alina Radu 
alinaradu.zdg@gmail.com