Motociclete şi lenjerie pentru procurori

Unii spun că e un caz stupid şi că ar semăna mai degrabă cu o banală tentativă de răzbunare din partea unor persoane înrăite pe comportamentul unui procuror onest, principial, corect, responsabil şi ireproşabil. Alţii spun că e o înscenare regizată de cei abilitaţi să combată corupţia din cadrul Procuraturii, o încercare de a demonstra opiniei publice şi instituţiilor internaţionale care finanţează campaniile anticorupţie că procurorii din R. Moldova combat acest flagel chiar şi atunci când acesta îi mistuie din interior. Alţii susţin că e un balon incolor de săpun, lansat pentru a mai distra publicul obosit de promisiuni că vom afla şi despre rezultate palpabile ale unor acţiuni anticorupţie. Ultimii, însă, susţin că procurorii au fost, sunt şi vor fi atraşi de venituri ilicite, la fel ca şi judecătorii, deoarece situaţia şi legile din R. Moldova le permit, inclusiv oamenilor legii, să practice escrocheria, şantajul şi tentativele de corupţie.

O “Honda Shadow”, un teren pentru construcţia unui imobil, un plic cu o sumă importantă de bani, o vilă, nişte bilete de odihnă în cele mai luxoase staţiuni, călătorii în ţări exotice, o bursă pentru fiul student, un set de lenjerie, dar şi multe alte obiecte şi forme de mituire sunt bine cunoscute în R. Moldova nu de azi şi nu de ieri. Cazul procurorului care s-ar fi pricopsit cu o motocicletă de vreo 3000 de euro (dacă era nouă), dintr-un doar penal, a devenit cunoscut doar pentru că, în urmă cu două zile, procurorul general, Corneliu Gurin, a iniţiat urmărirea penală pe faptul coruperii pasive, comise de către un procuror din cadrul Procuraturii municipiului Chişinău. Astfel, potrivit datelor de la Procuratura Generală, acest procuror ar fi bănuit de favorizarea unei părţi într-un dosar penal de escrocherie în sumă de 1,2 mil. lei. Cazul s-ar fi produs în 2010 şi iată că, peste 3 ani de la acea întâmplare, la Procuratura Anticorupţie este depusă o plângere în care un om de afaceri reclamă că acest procuror ar fi primit cu titlu de recompensă o motocicletă “Honda Shadow” de la una dintre părţile pe acel dosar de escrocherie.

Ieri, Procuratura Generală constata că cei de la Anticorupţie deţin dovezi potrivit cărora, până a intra în posesia procurorului, motocicleta într-adevăr a aparţinut persoanei în favoarea căreia a fost adoptată hotărârea de clasare a dosarului.

Vom rămâne cu ochiul pe această investigaţie a procurorilor de la Anticorupţie, fiind aproape siguri că cel cercetat penal va reuşi să demonstreze că, fiind un om de bună-credinţă, a cumpărat acea motocicletă, plătind pentru ea bani-gheaţă. De altfel, colegii săi de la Procuratura municipală ne-au şi spus că “Honda Shadow” a fost cumpărată legal de procurorul cercetat.

Ziceam că ar exista certitudinea că procurorul va reuşi să-şi demonstreze inocenţa, pentru că, pe parcursul ultimilor ani, acelaşi personaj a reuşit să iasă basma curată din mai multe situaţii complicate pentru el, la prima vedere.

Bunăoară, în 2009, numele său a figurat în presă, el fiind suspectat de implicarea în acţiuni ilegale, tendenţioase, în raport cu victimele evenimentelor din aprilie 2009. Credeţi că i s-a întâmplat ceva? Nimic. Mai nou, în august 2013, a devenit subiectul unei investigaţii a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), fiind suspectat că ar fi instrumentat o cauză penală aflându-se în situaţie de conflict de interese. Şi până astăzi CNI nu a prezentat public vreo informaţie referitoare la concluziile sale asupra acestui posibil caz de conflict de interese. În viaţa aceluiaşi procuror au fost şi altele, mai mult sau mai puţin importante, toate, însă, se pare, s-au soldat cu o distincţie, o Diplomă de onoare de categoria I, acordată pentru succese remarcabile în activitate cu prilejul aniversării a XX-a de la formarea Procuraturii R. Moldova.

Anunţând despre acest caz, Procuratura Generală le mai comunica cetăţenilor că faptele de corupţie pot fi semnalate la “telefonul de încredere”, lansat în toate raioanele. Procurorul Gurin le-a cerut procurorilor teritoriali să asigure examinarea strictă a apelurilor şi comunicatelor înregistrate şi să monitorizeze rezultatele investigaţiilor efectuate, având grijă să asigure confidenţialitatea reclamaţiilor.

Un singur lucru nu a promis, cu acest prilej, procurorul Gurin: că investigarea procurorilor suspectaţi de corupţie se va efectua cu acelaşi exces de zel manifestat în cazul unor furturi minore, comise mai degrabă din disperare decât din porniri criminale, de oameni răpuşi de foame şi sărăcie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Deportatul

  Jurnalitii ZDG, care scriu articole critice în privinţa judecătorilor, procurorilor trebuie să fie oameni curajoşi şi cinstiţi – să nu se teamă că justiţia “îi va anina cu careva nelegiuiri”. Aşa gîndesc eu. Bravo jurnaliştilor ZDG.
  De mai multe ori întreb : – ce este mai periculos: – judecători şi procurori din RM numiţi de guvernanţii (aleşi de cetăţeni)RM , sau jurnaliştii RM, plătiţi de către oligarhi pentru a manipula cetăţenii, ca cetăţenii să voteze tot pe cei ce au folosit justiţia în folosul propriu, adica să ne guverneze tot acei care au numit judecătorii şi procurorii criticaţi de ZDG.
  Are dreptate sau nu jurnalistul Vitalie Călugăreanu? – http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=21234 – ”Celor naivi, care cred că situația presei nu e chiar atât de gravă, vreau să le spun că în mediul nostru profesional se învârt oferte la plic de 3000 de euro/lună și peste în schimbul acordului de a te transforma benevol în buldog mediatic sau purtător de țucal al unor oligarhi politici”, ”Nu exagerez deloc. Ba din contra. Dacă simt că ai anumite ezitări, mai primești și o mașină sau foaie de odihnă cadou. Prea puțini pot rezista unor astfel de tentații. În consecință, ne-am pomenit cu niște slujitori de curte în loc de jurnaliști – oameni care distorsionează realitatea și manipulează opinia publică fără a conștientiza că sunt la fel de dăunători ca pseudo-medicii care efectuează transpalnturi ilegal”
  Au sau nu jurnaliştii ZDG curajul să scrie serie de articole critice despre jurnaliştii “cumpăraţi şi răscumpăraţi”, “buldogii mediatici”, sau poate că ZDG gîndeşte că nu avem aşa jurnalişti !?

 2. = Cântaretul Durlestean Unionist= =

  Cântecele Re-Unirii Noastre
  Apropiate Mult-Asteptate !
  –––––––––––––––––––
  UN RECITAL INEDIT:

  Cântareţul român Gabriel Dorobanţu la Chisinau –
  – Miercuri, 18 Septembrie, orele 7 seara,
  la Palatul National.
  Un Concert de Zile Mari cu alti cântareti moldoveni:
  Păvălache Parfenie, Alina Munteanca, Oana Ţâra, etc.
  Info:
  nascut la 3 ianuarie 1953,
  este stabilit actulamente in localitatea prahoveana Dornu,
  de lânga Câmpina.
  Șlagare de neuitat:
  – Hai vino iar in gara noastra mica (compozitor Dumitru Lupu),
  – Ma intorc la tine,
  – Niciodata,
  – In lumea romantica,
  – Sa nu vii iar sa ma cauti,
  – Mie dor de tine,
  – Tu esti speranta mea s.a.

  http://www.youtube.com/watch?v=yDqK0xDlqUs

  ” Nu voi trada nicidata slagarul !
  Voi oferi, ca si pana acum, cântece care sa faca placere,
  sa bucure cu tot dinadinsul, sa fie cât mai aproape de sufletul ascultatorilor, pentru ca nu trebuie sa ne fie frica de sentimente.
  Poti spune TE IUBESC in mai multe feluri,
  dar prin muzica eu am ales cea mai buna cale de exprimare”,
  spune Gabriel Dorobantu.
  ––––––––––––––––-
  N.B.
  “Dorobanț” –
  (din germană Trabant, prin intermediul termenului în maghiară darabant) a fost denumirea dată unui soldat de infanterie
  din armata națională, aparținând unui corp a cărui existență
  este atestată începând din sec. XVII, sub conducerea marelui agă,
  din 1657. Corpul a fost desființat în 1688
  și reînființat la jumătatea sec. XIX.
  – În Războiul de Independență al României (1877-1878),
  armata română își constituise o rezervă generală, compusă din două regimente de dorobanți, un regiment de roșiori și alte formațiuni,
  dispusă la București.
  – Datorită faptului că purtau la căciulă pene de curcan,
  dorobanții erau porecliți “curcani”, poreclă prefăcută în renume
  după războiul de la 1877, fapt fixat definitiv în memoria colectivă
  prin poezia Peneș Curcanul de Vasile Alecsandri,
  dedicată eroului dorobanț Constantin Țurcanu.
  – În al Doilea Război Mondial,
  mii de dorobanți și-ai pierdut viața pe câmpurile de luptă,
  mai ales in Ucraina.

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 3. cimaron

  Observ că în justiţie este ceva putred.Mai mereu s-a dezvăluit despre averile unor justiţiari şi alte legături neorenoase cu pesroane certate cu legea.Cînd o să vedem că au fost arestaţi ,procurori,judecători sau avocaţi ,care aduc mari prehudicii Moldovei?Dacă serviciile secrete şi cele desemnate să distrugă capetele balauurului,se unesc într-un tot unitar,vor apărea arestările şi condamnările.

 4. Deportatul

  Procurorii, judecătorii sunt nişte “piese”, care au asigurat şi asigură funcţionarea statului condus de comuniştii Snegur, P.Lucinskii, Voronin şi urmaşii acestora – Filat, Diacov, Lupu, Plahotniuc, Leancă, Corman cu partidele lor PCRM+PLDM+PD.
  Conducerea RM şi-a făcut averi de milioane de Euro cu Bănci Comerciale, zavoade şi fabrici, sute ha de terenuri însărăcind cetăţenii RM.
  Jurnaliştii, majoritatea lor, au manipulat cetăţenii RM pentru ca timp de peste 20 ani să fie votaţi tot acei care au condus şi pe vremea urss şi “urmaşii” acelora.
  E întrebare: – cine a adus mai mare prejudiciu cetăţenilor RM? “Piesile” în mînile guvernanţilor din organile de drept (procurorii, judecătorii, poliţiştii), sau majoritatea jurnaliştilor care manipulează, prostesc cetăţenii pentru a fi votaţi politicienii ce sunt pentru necondamnarea regimului comunist cu zecile de mii de jertve aduse de comunişti, pentru păstrarea Armatei Rusiei de ocupaţie pe teritoriul RM, pentru a fi votaţi masiv PCRM+PLDM+PD cu oligarhii lor Voronin+Filat+Plahotniuc.
  Adica majoritatea jurnaliştilor manipulează cetăţenii să rămînem şi mai departe cei mai săraci din Europa, cu teritoriul ocupat de Rusia şi cu procurori, judecători care asigură guvernarea oligarhilor.
  Oare chiar ZDG nu conştientizează din care cauză suntem cei mai săraci din Europa, cu teritoriul ocupat de Rusia, cu procurori şi judecători corupţi !?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *