Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Minciuna de la marginea pădurii

Minciuna de la marginea pădurii

Pe lângă sărăcie, șomaj, boli incurabile, depresie sau singurătate, societatea e bântuită de un viciu greu de suportat, dar și mai greu de înfrânt. Într-un cuvânt, acest viciu se cheamă „minciună” și este îmbrățișat și promovat din ce în ce mai intens, de persoane și de instituții diferite.

Astfel, astăzi, mint nu doar politicienii, dar și unii comercianți, medici, profesori sau oameni de afaceri. Deși R. Moldova suferă din cauza depopulării, minciuna, simplă sau gogonată, parcă ar avea aripi, se răspândește extrem de repede, iar lumea, văzând că circulă atât de intens, o ia drept adevăr curat. Și nu ar fi o problemă, dacă aceste minciuni nu ne-ar costa bani, sănătate, speranță și timp.

Ne mint politicienii, inoculându-ne mereu că vom trăi mai bine, ei, în schimb, subînțelegând prin această promisiune doar propriile lor destine. Tot ei infiltrează minciuni în interiorul unor legi, astfel încât, s-ar putea ca nici urmașii urmașilor noștri să nu se poată debarasa de ele, de aceste minciuni oficializate acum. Mint și jurnaliștii, atunci când se hrănesc din palma unor patroni cu interese meschine. Ne mint vânzătorii la cântar, dar, și mai periculos, la calitatea produselor comercializate. Mint furnizorii de medicamente, atunci când ne vând, pentru vindecare, remedii diluate sau chiar falsificate. Ne mint demnitarii, când spun că ne majorează salariile și pensiile, în realitate, veniturile fiind reduse substanțial, din cauza majorării excesive și neconforme a prețurilor.

Deseori, minciuna este ambalată în acte de stat. Mă refer la licențe, autorizații sau la tot felul de decizii dubioase.

Chiar acum, o nouă tentativă de înșelăciune se profilează la Buiucani. La o margine de pădure, pe un loc frământat de alunecări de teren, a început construcția unui orășel de blocuri locative, 19 la număr, în 5 nivele… Vreo 450 de apartamente. Proiectul în imagini este afișat pe gardurile ce separă șantierul. Acestea arată atractiv, dar nicăieri nu veți găsi o remarcă simplă, chiar și cu litere mărunte, din care potențialii cumpărători de locuințe ar afla că aceste imobile sunt construite pe un teren afectat de riscul alunecărilor. Acum câțiva ani, anume din cauza alunecărilor de teren, a fost sistată activitatea unei grădinițe de copii, din imediata apropiere a actualului șantier. Grădinița a fost închisă, iar sediul a fost lăsat să se deterioreze, ajungând în starea în care nimic nu ar mai fi fost de făcut, decât să fie demolat. Dacă o grădiniță de copii a fost închisă, pe motiv că riscurile alunecărilor de teren sunt prea mari, cum de s-a ajuns să fie autorizată, exact pe acel loc, construcția unui impunător centru comercial și a unui „orășel” de blocuri de locuit?

Ieri, firma care construiește a recunoscut, la telefon, în discuția cu un potențial client, că terenul e afectat de alunecări, precizând, însă, că au fost efectuate expertize și că, în paralel, constructorii se vor ocupa și de drenarea acestui loc, astfel încât apele subterane, care sunt la suprafață în zona respectivă, să nu afecteze șantierul…

De ce ar trebui să ne îngrijoreze această minciună de la marginea pădurii, ambalată în autorizări și licențe? Pentru că, de dragul ei, a fost defrișată o zonă verde extinsă, au fost tăiați arțari, brazi, pini, mesteceni, plantați tocmai pentru a ține pământul, ca să nu fugă de sub picioare. Defrișările au avut loc în spatele acelui gard foarte înalt, astfel încât trecătorii nici să nu bănuiască ce se întâmplă după acea construcție metalică. Pe de altă parte, proiectul e promovat activ pe resurse on-line. Mă gândesc la migranții noștri, care, vara, vin acasă pentru câteva săptămâni. Unii caută să investească banii munciți printre străini în vreo locuință. Mă gândesc la ei, că ar putea ajunge captivii acestei firme care, sunt sigură, nu îi va informa în niciun fel despre riscul de a investi într-un apartament din cele 450, proiectate și prezentate în toată splendoarea. Le vor arăta adresele altor case, construite deja, le vor demonstra licențele, expertizele, dar nu le vor vorbi despre costul obținerii unor astfel de acte… Și, așa cum pozele arată bine, s-ar putea găsi și cumpărători de bună credință.