Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Lista supăraţilor pe Ziarul de…

Lista supăraţilor pe Ziarul de Gardă

Săptămâna trecută, l-am abordat pe Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), pentru a discuta cu el despre magistraţii judecaţi. A urmat un răspuns nu tocmai în spiritul jurisprudenţei CEDO. Şeful CSJ a refuzat, anunţându-ne că este supărat pe ZdG. E supărat pentru că am fi anunţat, în unul din zecile de articole pe care le-am scris anul acesta despre averile judecătorilor, că deţine trei maşini, fără a preciza că, anterior, el a fost judecător la CtEDO şi, respectiv, ar avea bani pentru a şi le cumpăra fără a recurge la ilegalităţi.

Poalelungi a fost nemulţumit şi de un alt articol din ZdG, reflectat şi în cadrul emisiunii Reporter de Gardă, în care am scos în evidenţă problema (ne)repartizării aleatorii a dosarelor în instanţe. În final, şeful judecătorilor ne-a spus că va vorbi cu noi atunci când vom deveni un ziar corect. Ce-o fi avut în vedere, putem doar deduce. Cert este că ZdG nu se va transforma peste noapte într-un ziar care să fie pe placul celor care conduc justiţia, mai ales atâta timp cât, zilnic, pragul redacţiei este ros de oameni care se plâng de calitatea actului de justiţie din R. Moldova, chiar cu riscul ca, în curând, nici un justiţiabil să nu accepte să discute cu noi.

Supărarea lui Poalelungi din acest sfârşit de an, deşi este o surpriză, ţinând cont de faptul că acesta are trecut în CV faimoasa CtEDO, o instituţie care nu o dată a decis că limitele criticii acceptabile pentru funcţionarii publici, politicieni sunt mai largi decât în privinţa persoanelor private, nu este nici pe departe singura. În anul care trece, ZdG a supărat multă lume. Unii au reacţionat violent la adresa noastră, uneori cu ameninţări, alteori cu declaraţii publice sau cu procese judiciare. Alţii doar au arătat că sunt supăraţi, în discuţii mai private, sau atunci când i-am contactat cu alte subiecte.

În 2013, şi-a menţinut supărarea pe ZdG şeful Comisiei Naţionale de Integritate, Anatolie Donciu, despre casa căruia am scris la finalul anului trecut. Odată cu el, supărarea şi-a menţinut-o şi protectorul său de atunci, liderul PL, Mihai Ghimpu, care refuză să discute cu jurnaliştii de la ZdG atunci când este solicitat. S-a supărat pe ZdG şi Ion Pleşca, preşedintele de la CA Chişinău. Nu pentru că am scris că a vânat în Pădurea Domnească, ci pentru că am scris despre restaurantul din Sângera. S-a supărat mult şi Eugeniu Nazaria, şef Moldsilva, care ne-a acţionat în judecată.

Anul acesta, am reuşit să provocăm şi supărarea directorului Centrului Naţional Anticorupţie, după ce, în februarie, am scris cum acesta şi-a cumpărat casa de milioane de la … soacră. De fapt, pe aceleaşi motive s-au supărat, mai mult sau mai puţin, cel puţin vreo 30 de justiţiabili, despre averile cărora, în special despre casele lor de milioane, am scris anul acesta. Unii ne-au ameninţat, cum ar fi Tudor Micu, judecător la Curtea de Apel Chişinău:„Amuşi iau o „chiatră” şi arunc în tine. Îţi sparg aparatul…”, iar alţii, cum ar fi Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, neavând altă armă de apărare, ne-a acuzat de partizanat politic.

Din păcate însă, majoritatea supăraţilor, în afară de faptul că s-au supărat, nu au făcut altceva nimic. Doar şi-au prelungit nestingherit activitatea, s-au protejat reciproc atunci când a fost cazul şi au continuat să-şi mărească averile şi să-şi îmbogăţească conturile. Vizibil, puţini supăraţi pe ZdG au avut de suferit. Unii supăraţi au suferit doar pentru că încurcau şefilor, iar informaţiile din ZdG au constituit motive pentru a scăpa de ei. Din păcate!