Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Frica de anticipate, mai mare…

Frica de anticipate, mai mare decât frica de Plahotniuc

Cel mai probabil, noul candidat la șefia guvernului va fi Andrian Candu, actualul șef al Parlamentului și finul de cununie al lui Plahotniuc… În această situație, înlocuirea lui Plahotniuc cu Candu puțin ce va schimba. S-ar putea  că șef de guverm va fi Candu, iar guvernul va fi condus (din umbră) de Plahotniuc

Parlamentul în panică. Chișinăul, din nou în proteste, iar șeful statului – presat de PD să accepte candidatura lui V. Plahotniuc la șefia guvernului ori să abdice. Un alt caz, în care o guvernare să treacă prin atât de multă turbulență politică, cu șantaj, intrigi, amenințări, reglări de conturi, nu am mai avut la Chișinău de la 1991 încoace. Ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână în R. Moldova, la nivelul puterii centrale, miroase a lovitură de palat. În doar o săptămână de la boicotarea, în plenul Parlamentului, a guvernului Sturza, PD (V. Plahotniuc) reușește să adune în jurul său o majoritate de 56 de deputați, să se asigure de tot sprijinul juridico-politic prin decizii expres ale Curții Constituționale și să pună ultimatum șefului statului: una din două – Plahotniuc prim-ministru sau Timofti demis. 56 de mandate la activ, din care PD-ului nu-i revin decât 19. Doar într-o săptămână. Record. Voronin, în 2009, a pierdut președinția din cauza unui singur vot, după care a pierdut și parlamentul, și guvernul, și toată puterea oficială în stat. Din cauza unui singur vot, pe când Plahotniuc a reușit să-și facă și o „rezervă” de 5 mandate. Vedeți ce face frica? Frica de anticipate, de propriul electorat, pe care l-au trădat. Ea, frica, i-a adunat grămăjoară pe toţi: şi democraţi, şi liberali, și comunişti, şi „independenți”, și liberal-democraţi, mâine-poimâine (dacă va fi nevoie) şi Dodon va intra în aceeași „horă” a noii majorităţi de guvernare. De ce nu? Cu ce este mai altul Dodon decât Plahotniuc, ori Plahotniuc decât Dodon? Vin din aceeași „mamă politică”, PCRM.

Singura deosebire e că Dodon și-a făcut averile până în 2009, iar Plahotniuc și până, și după 2009. Și ceilalți, care au făcut tocmeala cu PD, pentru a „salva viitorul european al R. Moldova”, sunt la fel sau aproape la fel. Citeam explicațiile celor 7 liberal-democrați care au consimțit asocierea la majoritatea parlamentară a PD și susținerea unui candidat din partea acestuia la conducerea cabinetului de miniștri. Patos mult. „Momentul politic actual impune politicienii mai mult ca niciodată să plaseze cu adevărat interesele şi bunăstarea oamenilor deasupra interesului politic şi de partid”. Este o declarație colectivă făcută pentru presă. Da, e important. Dar parcă până acum nu a fost la fel de important? A fost. De ce dar atât de târziu acest semnal de alarmă? De ce abia acum, când lumea este în stradă, când s-a aflat de furtul miliardului, când este atât de proastă cotația partidelor de la guvernare în sondajele de opinii și când este atât de iminent riscul unor alegeri anticipate? Declarațiile celor 56 de deputati, gen „mergem cu PD, votăm candidatul PD, inclusiv candidatura lui V. Plahotniuc, numai nu anticipate, pentru că altfel vine Dodon, vine Usatîi, vin rușii și pierdem vectorul proeuropean” – da, au o doză de adevăr și există anumite riscuri în acest sens, dar dezastrul în care suntem nu este, cumva, rodul ne-guvernării voastre? Nu voi, prin hoțiile și banditismul la rang de stat, i-ați scos în prim-planul sondajelor pe Usatîi și pe Dodon? Și apoi, cine ne poate garanta că Plahotniuc nu este și el al rușilor, așa precum sunt cotați în opinia publică Dodon și Usatîî? Cu ce este mai bun și mai prețios pentru R. Moldova V. Plahotniuc, deasupra căruia planează tot genul de suspeciciuni de corupție, care are probleme vechi cu Interpolul și al cărui anti-rating este de peste 95%? Să fie Plahotniuc tot ce are R. Moldova mai performant, mai inteligent și mai integru pentru prima funcție din guvern? Admit că nici Sturza, poate, nu a fost varianta ideală pentru funcția de prim-ministru. Admit că nici componența cabinetului, pe care o anunțase, nu era în totalitate pe potriva așteptărilor și rigorilor de experiență, profesionism și integritate, admit că a fost un joc de imagine și chestia cu declarația pe propria răspundere a membrilor guvernului (cenzurată în raport cu cea a guvernului Cioloș și din care a fost exclusă colaborarea cu fosta securitate (kgb), știu că Sturza are în spate și niște păcate din perioada primului mandat, așa precum are și niște lucruri bune, dar, din momentul în care Sturza a fost „rebutat”, de ce nu s-a căutat o variantă care l-ar fi eclipsat pe Sturza și nu invers?

Faptul că PD a insistat, în 3 rânduri, consecutiv, să impună președintelui Timofti aceeași candidatură – V. Plahotniuc (pe 21 decembrie 2015, 11 și 14 ianuarie 2016) – ridică mai multe semne de întrebare vizavi de statutul moral al PD-ului, dar și al celor 56 de „deputați asociați”. Faptul că PD nu vrea să înțeleagă că a sărit bățul, e clar, dar de ce au procedat la fel și ceilalți 37? Nu poți intra în aceeași „scăldătoare” de 3 ori, or aici asta s-a făcut. Parcă nu era clar din prima că varianta cu Plahotniuc nu va trece, din momentul în care președintele Timofti respingea candidatura acestuia încă pe 20 decembrie, motivând că „nu vreau să fiu blestemat de popor”? Rezultatul a fost același și pe 11 ianuarie, când PD a căutat, în mod „colegial”, să-l convingă pe Timofti să accepte candidatura lui Plahotniuc la șefia guvernului. Peste alte două zile, pe 13 ianuarie, situația s-a repetat. O nouă încercare și un nou refuz. Chiar dacă candidatul întrunește condiția unei majorități parlamentare, care l-ar vota și ar vota guvernul, șeful statului nu și-a schimbat decizia. Potrivit unui comunicat oficial, difuzat de Președinție, ieri seara, N. Timofti „a respins candidatura lui V. Plahotniuc la funcția de prim-ministru”, pe motiv că aceasta nu întrunește „standardele în materie de integritate într-un stat democartic”. Parlamentul și, nemijlocit, PD mai au la dispoziție o zi pentru a veni cu o nouă candidatură. Va fi, de data asta, alta? Posibil. Cel mai probabil, noul candidat la șefia guvernului va fi Andrian Candu, actualul șef al Parlamentului și finul de cununie al lui Plahotniuc, care a figurat inițial pe lista PD, alături de Plahotniuc și Lupu. În această situație, înlocuirea lui Plahotniuc cu Candu puțin ce va schimba. S-ar putea că șef de guverm va fi Candu, iar guvernul să fie condus (din umbră) de același Plahotniuc.