“Fizrucii” din AIE

Aflu recent că într-un sat din R.Moldova fetele nu merg la orele de educaţie fizică. Adică, atunci când sunt ore de sport la şcoală toţi elevii intră în sală, dar fetele se aşază într-un colţ pe scăunele, în timp ce băieţii fac sport. Când băieţii joacă baschet sau volei, unele dintre fete sar de pe bancă, mai lovesc mingea, ar vrea să joace şi ele, dar mai bine să nu încerce. Neparticiparea fetelor la aceste lecţii este o decizie unanimă a fetelor, părinţilor şi conducerii şcolii, dar nimic nu e documentat oficial, e o decizie tacită şi toţi au acceptat-o ca pe o unică soluţie posibilă pentru moment.

Au fost şi ani frumoşi în care fetele făceau sport alături de băieţi în această şcoală. Până nu s-au înmulţit semnalele de alarmă. Profesorul de educaţie fizică, numit “fizrukul”, avea un comportament indecent faţă de unele eleve, mai ales faţă de adolescentele cu un corp “interesant”, sum zicea el. Copilele erau deprimate – cum să povesteşti părinţilor, dirigintei sau altcuiva despre modul în care pedagogul pensionar le atingea sânii, fesele, ba că le încuraja să facă rostogoliri, ba le ajuta să urce pe funie. Totuşi, câteva mame mai înţelepte s-au adresat conducerii şcolii şi a răbufnit un scandal. Situaţia a clocotit timp de câteva săptămâni, până s-a ajuns la compromis. Deşi totul era împotriva pensionarului “lipicios”, deşi chiar el ar fi recunoscut că s-a întâmplat pentru că “mucoasele îl provoacă”, s-a luat următoarea decizie: profesorul nu va fi concediat, dar fetele nu mai îmbracă haine sport, ci asistă la lecţiile de educaţie fizică pe banca de rezervă.

Această decizie pare să fie total împotriva drepturilor copiilor la educaţie, dar varianta legală ar fi avut urmări grave pentru întreaga comunitate. Normal ar fi ca acest caz să fie cercetat, poate chiar anchetat penal. Dar aşa, s-ar ajunge până la raion sau chiar până la minister şi singurul profesor de educaţie fizică ar fi eliberat. Acum în această şcoală şi aşa lipsesc 3 profesori şi nimeni nu mai vine să lucreze în acest sat, chiar dacă locurile sunt disponibile de câţiva ani. Dacă este eliberat şi acest profesor, s-ar putea să se concedieze şi soţia lui, care e singura profesoară de chimie şi e pensionară. La 5 profesori lipsă – unii părinţi ar putea să îşi transfere copiii în şcoala din satul vecin. Reducerea numărului de copii înseamnă reducerea finanţării şi apariţia riscului de comasare.

Mai grav e că şcoala a câştigat recent un grant pentru reparaţia capitală a sălii de sport şi dacă rămân fără profesor, vor pierde şi grantul. Şi toate aceste probleme – din cauza unor fete molestate. Aşa s-a ajuns la decizia ca toate fetele să stea pe banca de rezervă. Până când? Până vin banii din grant, se repară sala de sport, se procură echipamente noi şi poate va veni vreun profesor nou de educaţie fizică. Toţi înţeleg că asta mai poate dura câţiva ani, dar toţi acceptă că eliminarea unui rău ar cauza un rău şi mai mare.

Cazul nu e singular. Sunt multe şcoli în R.Moldova unde adolescentele stau pe banca de rezervă la orele de educaţie fizică. Şi sunt şcoli unde profesori de alte obiecte molestează fetele. Sau băieţii. Sau îi agresează. Şi mai sunt şcoli unde, dacă ar fi concediaţi toţi cei care molestează, agresează, cer bani – nu ar mai avea cine să lucreze. Este evident că acum nu e posibil să fie înclocuite aceste cadre, pentru că altele nu există. Şi să fie închise şcolile nu e posibil.

Situaţii antropologice similare se întâmplă şi în spitalele săteşti, în primării, în judecătorii raionale, în ONG-uri. În toate aceste instituţii există persoane valoroase, care ar putea lucra, ar putea contribui la dezvoltarea instituţiilor, dar există nişte campioni la încălcări care par de neclintit, şi atunci când sunt atinşi, se porneşte o avalanşă de scandaluri care perturbă toată buna funcţionalitate a acestor instituţii.

E un deja vu. Am văzut aşa ceva şi în Alianţa pentru Integrare Europeană. În toate formaţiunile alianţei există multe persoane bine intenţionate, inteligente şi pregătite să muncească corect şi în interes public. Dar există câteva persoane care au ajuns în aceste partide cu “dosare neelucidate”, continuând practicile “de molestare”. Şi acum eliminarea lor e echivalentă cu eliminarea profesorului de educaţie fizică care pipăie fetele. Adică nu că se închide şcoala, ci se închide R. Moldova. De asta, mulţi stau pe banca de rezervă şi aşteaptă pe când va fi eliminat “fizrukul”?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Deportatul

  Cine va elimena “fizrucii” din jurnalism?
  Eu chiar mă mir, cum Dstră Dna A.Radu, Dna A. Grosu şi Dl P.Grozavu puteţi rezista moral atîta vreme (Vă citesc demult), încercînd a aduce la normalitate situaţia din RM?
  V-aţi gîndit, de ce 20 ani rămînem tot cei mai săraci din Europa şi cu teritoriul RM ocupat de Rusia?
  Cetăţenii votează masiv politicenii a aceluiaş SISTEM condus din Moscova. Altfel nu se poate lămuri, pentru că PCRM+PLDM+PD (Voronin+Filat+Lupu) cu 88 deputaţi au fost împotriva Decretului Dlui Ghimpu de retragerea Armatei Rusiei de pe teritoriul RM
  Conducerea PCRM+PLDM+PD, Voronin+Filat+Plahotniuc sunt multmilionari în Euro cu mass-media personală, care apără “patronul” lor şi toţi împreună atacă pe Ghimpu (n-are milioanele de a “cumpăra” jurnaliştii)
  Nici pe viitor nu vor rămînea săraci oligarhii-politicienii, pentru că tot ei masiv vor fi votaţi. Dar vor rămâne săraci “fizrucii”- jurnalişti împreună cu toţi cetăţenii RM, fiind manipulaţi de “fizruci” pentru a vota oligarhii.
  Cine va elimena “fizrucii” din jurnalism ca să nu fie MANIPULAŢI cetăţenii, să nu mai avem oligarhi-politicieni; pentru ca nivelul de trai a cetăţenilor RM să crească şi să nu avem teritoriul RM ocupat de Rusia?
  Nu văd aşa forţă şi nu cred că “fizrucii”-jurnaliştii singuri vor pleca. Paremi-se că o bună parte din conducerile breslei de jurnalism sunt tot “fizruci”
  Rămînem cei mai săraci din Europa şi cu teritoriul ocupat de Rusia!?

 2. Turc

  Inchipuiti-va acum ca intr-o oarecare scoala din SUA lucreaza un asa profesor cu inclinatii de PEDOFIL?????? !!!!!!!!!!!!! Motivul e ca nu sunt profesori si scoala a castigat un grant. Ori in Afganistan de exemplu, acest invatator era rupt in bucati de parintii fetelor. ………… Cat de jos am cazut noi ,acest popor care zic ca se numesc moldoveni. citez “Această decizie pare să fie total împotriva drepturilor copiilor la educaţie, dar varianta legală ar fi avut urmări grave pentru întreaga comunitate.” Tarisoara mea tarisoara,….. nimeni nu intelege ca mai grav decat faptul ca un eventual pedofil preda in scoala, NU EXISTA.. citez “Mai grav e că şcoala a câştigat recent un grant pentru reparaţia capitală a sălii de sport şi dacă rămân fără profesor, vor pierde şi grantul. ” Ma intreb oare care este pretul adevarat al acestui grant ???? Eleve ale unei scoli dintr-o tara cu aspiratie europeana care se tem sa se imbrace in uniforma sportiva ca nu cumva sa-l provoace pe bosorogul de invatator pedofil ??? HA-HA-HA. Si care trebuie sa stea in grup pe scaun ca nu cumva invatatorul sa o ia pe vre-o una in “razdevalca” sa-i zica “Hai pune mana, pune mana, la fel cum a facut acel din scara blocului de la Ciocana . Un elev din Canada sa atinga,sa pipaie o fata la fund fara voia ei ,va fi imediat exmatriculat .Un profesor facea puscarie . In moldova e ceva normal sa distrugi psihica unui copil. Fetele au inteles ca invatatorul nu poate fi pedepsit, adica ce a facut el nu e amoral si ilegal. Si daca nu-ti place sa te “lapaiasca” invatatorul atunci stai pe scaun.Of lume,lume,lume………………….

 3. vlad

  FIZRUK-ul poate fi eliminat doar de “FIZRUC”,dar întrucât “FIZRUC”-ul e spriginit de “principii şi valori”, TEMA PENTRU ACASĂ se amână pentrucă “NU VOM DOVEDI CU TRADUCEREA”…

 4. Salutare tuturor. Cautam altceva pe net si cand am ajuns sa citesc discutiile de-aici m-am oprit sa va dau un indemn la a continua caci faceti bine ceea ce faceti, informatiile vostre sunt utile oricui. Multa bafta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *