Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Eurofobii cu vacanţe în UE

Eurofobii cu vacanţe în UE

Azi la Bruxelles este semnat regulamentul cu privire la eliminarea vizelor pentru cetăţenii R. Moldova pentru călătorii în statele Uniunii Europene. Marţea viitoare acest regulament va fi publicat în Monitorul Oficial al UE, iar peste 3 săptămâni, luni, 28 aprilie, toţi cetăţenii R. Moldova vor avea posibilitatea, la dorinţă sau la necesitate, să călătorească fără vize în 26 de state ale UE.

Vreau să mă refer aici la expresia TOŢI CETĂŢENII R. Moldova. În categoria TOŢI sunt incluşi oamenii care au crezut sincer că R. Moldova are nevoie de acest parteneriat european şi au militat pentru acest parteneriat chiar şi sub scuipăturile celor mai sceptici. Din categoria cetăţenilor care vor călători fără vize în Europa fac parte şi euroscepticii. Din categoria TOŢI fac parte şi simpatizanţii Uniunii Vamale, ai URSS, ai Armatei a 14-a, ai separării regiunii transnistrene sau găgăuze, cei care îl idolatrizează pe Putin, cei care nu au învăţat niciodată limba statului R. Moldova, cei care au numit drapelul R. Moldova tricolor fascist.

Totuşi, în UE nu vor merge toţi şi fiecare. Unii dintre cetăţenii R. Moldova probabil nu vor merge încolo niciodată, poate din cauza vârstei, poate din cauza sărăciei, unii nu vor merge cu siguranţă din cauza urii faţă de UE care le-a fost educată.

Dar cine va merge, totuşi, începând cu 28 aprilie în UE? Cei care au interes, necesitate şi posibilităţi: o droaie de bunicuţe din Moldova vor merge în UE să-şi vadă nepoţeii născuţi sau transferaţi acolo de părinţi, la fel fraţi, surori, copii vor merge mai simplu în UE cu acelaşi scop – să-şi viziteze rudele. De asemenea, cei care au un loc de muncă în UE sau sunt ajutaţi de rudele şi prietenii de acolo să îl găsească – pot merge liber, obţinând ulterior şi un permis de muncă. Şi studenţii, şi jurnaliştii, şi persoanele din domeniul artelor vor călători mai simplu, pentru evenimente culturale sau de presă. O parte dintre cetăţenii R. Moldova vor pleca în UE doar pentru turism, pentru a se desfăta şi a explora.

Cine sunt turiştii care pleacă să vadă Europa? Conform Biroului Naţional de Statistică (BNS), în anul 2012 prin intermediul firmelor de turism moldoveneşti au călătorit în străinătate 147000 de cetăţeni cu paşaport albastru. E mult sau e puţin? Dacă raportăm această cifră la numărul populaţiei – e foarte puţin. Dacă o raportăm la numărul de turişti ai statelor europene – tot la coadă suntem. Dar dacă comparăm cifra de 30000 de turişti moldoveni din anul 2001 cu cei care au călătorit în anul 2012, avem o creştere a numărului de moldoveni care călătoresc oficial de vreo 500 de ori.

Foarte mulţi dintre concetăţenii noştri merg în turism în Bulgaria şi Turcia – câte 50000 anual. Destul de mulţi călătoresc în România şi în Ucraina, dar şi în Grecia, Italia, Franţa, Austria. Câţi dintre cetăţenii R. Moldova merg să viziteze zonele turistice ale Federaţiei Ruse? Mai puţin de 350 de persoane pe an, chiar dacă pentru a face turism în Rusia nu e nevoie de vize. De ce? Pentru că atâţia cetăţeni moldoveni au dorit să viziteze Rusia ca turişti.

În fond, problema e simplă – cine are interes, dar şi bani pentru turism, să călătorească, cine nu – să se simtă bine acasă. Dar există şi o complicaţie: pentru această libertate a tuturor cetăţenilor R. Moldova de a călători fără vize în statele UE au luptat vehement câteva formaţiuni politice, cu liderii lor eurofobi şi românofobi în frunte.

Mihail Formuzal, liderul de la Comrat, cel care cere acum paşapoarte ruseşti în regim preferenţial pentru locuitorii din Găgăuzia, a călătorit şi va călători nestingherit în UE, pentru că, nu se ştie de ce, nu a ales să plătească universităţi sau să accepte chiar facultăţi pe gratis pentru copiii săi în F. Rusă. Copiii săi au ales să trăiască şi să înveţe în cele mai bogate şi mai stabile state europene, şi el îi vizitează cu mândrie paternă.

Vladimir Voronin, cel care îşi exprimă acum fobia faţă de asocierea R. Moldova cu UE, şi-a petrecut an de an vacanţele în statele UE, preferata lui fiind staţiunea Karlovy Vary din Cehia, la fel şi copiii lui sunt turişti frecvenţi în statele UE, în timp ce îndrăgiţii lui nepoţi nu s-au bulucit la universităţi din Rusia, ci au ales să studieze în Marea Britanie sau SUA.

Ieri în presa europeană a fost publicat un articol despre emigranţii străini care încearcă să intre ilegal în statele Uniunii Europene, în special pe căi maritime, şi care îşi pierd viaţa din cauza condiţiilor inadecvate de transportare. Într-un singur deceniu au murit 23 de mii de cetăţeni străini în drum spre visul lor de a ajunge în UE, printre aceştia fiind, probabil, şi cetăţeni ai R. Moldova. Peste trei săptămâni, TOŢI cetăţenii R. Moldova vor avea posibilitatea să călătorească în UE fără vize. Bine ar fi ca eurofobii să cedeze biletele turistice celor care au militat decenii în şir pentru asocierea europeană a R. Moldova şi nu au avut timp să câştige bani de turism.

P.S. Rusia este în top 5 în lume la capitolul emigrare a cetăţenilor săi spre alte state.