Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Dodon, vărsătorul de vânt

Dodon, vărsătorul de vânt

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propășirii R. Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”. Igor Dodon.

Șeful R. Moldova, Igor Dodon, este garantul unității și integrității. Așa scrie în Constituție și aceste atribuții au fost selectate și plasate oficial pe pagina web a Președinției. Ar fi atât de confortabil să trăiești, să muncești și să plătești taxe într-un stat în care știi că există un garant al drepturilor tuturor, ba chiar un garant al unității tuturor. Ar fi, dar deocamdată nu este, deoarece președintele actual al R. Moldova este (după zodie) vărsător. De cuvinte.

Au trecut 40 de zile din ziua alegerilor parlamentare, dar speranța unității naționale e demult gata de pomenire. În cele 40 de zile de după alegeri, când Moldova a fost împărțită categoric în 3 fracțiuni politice și o codiță, șeful statului putea face multe. Și a făcut multe, doar că pentru sine, pentru familia sa, pentru afacerile sale, pentru partidul său. Nimic pentru unitate.

După alegeri, Igor Dodon a cutreierat state importante, pentru a convinge comunitatea internațională că R. Moldova se va dezvolta în parametrii stabilității și respectului pentru drepturile omului. În ce state a fost? În nu prea multe. În unul singur. Se numește Rusia și are grave probleme la capitolul libertăți.

În continuare, Igor Dodon s-a întâlnit cu ambasadori ai statelor străine acreditate la Chișinău, ca să comunice mesaje importante din partea sa ca garant. Cu cine s-a întâlnit anume? Păi da, cu Ambasadorul Federației Ruse. Apoi – cu cel al Republicii Belarus, singura țară din Europa unde se mai aplică pedeapsa cu moartea. Ca prin minune, Dodon s-a întâlnit și cu reprezentanții Austriei la Chișinău, dar a fost așa, un strop de comunicare europeană într-o mare de comunicare cu lumea lui Putin, Lukașenko și a altor lideri compromiși.

Printre evenimentele pe care Dodon le prezintă cu mândrie pe pagina sa web este și felicitarea adresată Valentinei Matvienko, președinta Sovietului Federației Ruse. Nu, aceasta nu a luat un Premiu Nobel sau ceva de genul, a avut și ea o zi de naștere și Dodon, vărsătorul de felicitări, și-a făcut „datoria”.

După felicitare, a prezidat o ședință importantă. Nu, nu era despre unitate națională. Era pentru o oarecare parte a societății care sărbătorește „aniversarea a 75-a a eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă în Marele Război pentru Apărarea Patriei”. După ce a fost eliberată Moldova de fasciști, a fost ocupată de sovietici, care au omorât sute de mii de oameni în gulaguri. Dar despre asta Dodon nu va organiza manifestări.

Și la 7 aprilie Igor Dodon nu s-a preocupat de unitatea națională. După ce a fost pe la biserici unde „s-a rugat pentru Moldova”, a emis o postare plină de hulă în adresa celor care comemorează 7 aprilie 2009.

Apoi, a luat mașina de serviciu și, împreună cu soția, au mers la Centrul de plasament temporar pentru copii cu dizabilități de la Orhei. Le-a donat produse alimentare, din contul fundației obscure „Din suflet”, de parcă președintele ar trebui să meargă selectiv pe la casele de copii ca să doneze mâncare din fonduri nedeclarate.

De fapt, președintele trebuie să garanteze suficiente produse alimentare pentru toți copiii din Moldova, dacă s-ar gândi la unitatea tuturor copiilor. Dar lui îi este comod să dea cu bucățica.

Marți, garantul Dodon a vizitat „locul în care se va desfășura Campionatul Europei de Motocros, care va avea loc sub egida Președintelui R. Moldova, la 13-14 aprilie”. Era tare important locul cela. Probabil, la motocros, se va decide soarta R. Moldova, combaterea corupției și independența justiției.