Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Bani publici la poarta demnitarului

Bani publici la poarta demnitarului

Zilele trecute, Primăria Chișinău a remis un comunicat prin care locuitorii erau informați despre demararea ”lucrărilor de amenajare a scuarului din str. Bulgară, din preajma Preturii sectorului Centru. Potrivit unei dispoziţii a primarului general, Dorin Chirtoacă, serviciile municipale de profil vor efectua lucrări de amenajare pe str. Bulgară, în perimetrul bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt – str. 31 august 1989. Lucrările de amenajare presupun pavarea porţiunii de stradă pietonală, reconstrucţia bazinului şi renovarea panoului informativ al Preturii sectorului Centru. De asemenea, conform schiţei de proiect avizate, în zonă vor fi efectuate lucrări de reabilitare a iluminatului public şi amenajare a spaţiilor verzi”.

La comunicat au fost atașate și câteva imagini cu schițele arhitecturale, din care vedem în cele mai mici detalii rondurile, florile de trei culori, felinarele, totul aranjat în perfectă ordine și armonie. Din întâmplare (probabil din absolută întâmplare) în blocul alăturat Preturii Centru, vopsit în roz, locuiește Vlad Plahotniuc. Probabil că președintele Consiliului Coaliției de Guvernare este un norocos, căci, în contextul reconstrucției Bulevardului Ștefan cel Mare, doar acest scuar are tot: proiect, concept, o dispoziție a Primarului, și probabil și materialele necesare, deși în documentul remis nu se enumeră costurile implicate.

Am zis, probabil că Vlad Plahotniuc e norocos, pentru că nu există cetățean în Moldova care nu ar vrea să îi facă primăria ordine și drum pavat cu flori până la scară. Dar, poate nu e norocos, poate că Vlad Plahotniuc o fi vrut alt proiect, unul discutat public, unul ales prin concurs. Adevărul istoric este că pentru acest scuar s-a anunțat un concurs cu 4 ani în urmă.
La 4 decembrie 2012, Primăria Chișinău a făcut public următorul text cu titlul ”Concurs deschis privind elaborarea compoziţiei sculpturale şi amenajarea spaţiului de agrement în scuarul „NOROC”.

Concursul prevedea anume ”crearea unui spaţiu de agrement într-o zonă pietonală a străzii Bulgară, prin restabilirea havuzului, cu amplasarea mobilierului urban şi edificarea unei compoziţii sculpturale dedicate creaţiei muzicale”, desfășurându-se ”sub patronajul Primăriei municipiului Chişinău şi al Formaţiei „NOROC”.

Se vede că ”Norocul” n-a mai avut noroc de un scuar care să-i poarte numele, deși nu există cetățean al R. Moldova care să conteste frumusețea patrimoniului pe care l-a lăsat această trupă tuturor. Ieri, Vadim Brânzaniuc, șeful Direcției relații cu publicul de la Primăria Chișinău, a confirmat că acel concurs pentru scuarul ”Noroc” a fost abandonat, iar noul proiect de amenajare a acestui scuar va demara cât de curând.

În timp ce scuarul din preajma Preturii Centru și a blocului lui Vlad Plahotniuc a fost elaborat pe furiș, ignorându-se concursurile anterioare, procedurile publice și alte discuții la vedere, la câțiva pași, Scuarul ,,Eminescu” este într-o incertitudine totală.

Mai întâi, la 4 martie 2016, Dorin Chirtoacă a semnat o dispoziție prin care dispune ” evacuarea, în termen de 60 de zile, și strămutarea în alt loc a comercianților care vând obiecte de artizanat de pe teritoriul Scuarului ,,Mihai Eminescu”. Au trecut 90 de zile, dar vânzătorii de artizanat de acolo nu știu nimic despre noile lor locuri de muncă.

Cu câteva zile în urmă, Primăria a anunțat ”Consultarea proiectului de amenajare a Scuarului „Mihai Eminescu” din centrul capitalei”. Astfel, ”reprezentanţii societăţii civile, mass-media, specialiştii în domeniu şi toate persoanele interesate să se expună asupra schiţei de proiect”.

Deci, în cazul unui scuar, sunt invitate TOATE persoanele interesate să se pronunțe asupra schiței, în cazul altui scuar nu este invitat NIMENI să se pronunțe. Ambele scuaruri sunt spații publice, adiacente Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, aflat în reconstrucție.

Îmi amintesc de bariera instalată de Plahotniuc lângă blocul său și de faptul că bariera e păzită de paznicul Preturii Centru. Îmi mai amintesc de barierele instalate pe strada Ciocârliei, pe lângă palatele familiei Voronin. Apoi îmi amintesc de dispozițiile oficiale care declarau aceste bariere ilegale. Până azi, ilegalitatea a învins.