Alina Radu: Saachian are dreptate

Pozele cu Ruslan Saachian în costumul său de blugi, înşfăcând oameni de pe stradă şi încărcându-i în maşini “civile”, au fost afişate pe un perete al ZdG încă în aprilie 2009, dar nu au mai fost coborâte, pentru că episodul Saachian nu s-a terminat.

Zilele trecute aflăm că ministrul Recean trebuie să îi plătească subalternului său Ruslan Saachian 4 mii de lei. Pentru că (de câteva ori) fostul şef al Poliţiei Criminale (eu cred ca aceasta e cea mai adecvată denumire a unităţii pe care o conducea Ruslan Saachian) a fost nemulţumit că i s-a făcut o inspecţie în birou, că a fost întrebat de ce o fi dezordine în dosarele penale şi în activitatea sa, şi tot aşa.

Saachian are dreptate. Nu pentru că e just şi legal ceea ce vrea, cere şi obţine el. Saachian are dreptate pentru că aşa funcţionează justiţia din R. Moldova – dă dreptate saachienilor, papucilor, gumeniţilor, zubicilor.

În epoca internetului, ştirile circulă rapid, şi săptămână de săptămână aflăm că în statele europene se produc acte reale de justiţie: demnitari publici anchetaţi, judecaţi, condamnaţi şi chiar întemniţaţi. În Spania, Italia, Belgia, România – actele de justiţie se întâmplă cu adevărat. Şi cetăţenii de rând înţeleg că sistemul punitiv funcţionează chiar şi pentru mai marii zilei.

În R. Moldova oamenii de asemenea cred că sistemul punitiv funcţionează. Însă nu pentru toţi. Închisorile din Moldova sunt pline de oameni care sunt condamnaţi pentru 1 sac de cartofi, 2 saci de ciment, 3 metri cubi de lemn, 4 găini şi 5 curci. Iată însă că poliţiştii care au maltratat 200 de tineri în comisariatele de poliţie în doar câteva zile din aprilie 2009 nu au fost măcar identificaţi până astăzi.

Poliţiştii torţionari, corupţi, criminali nici nu trebuie identificaţi în continuare. Mai bine nu trebuie. Pentru că odată identificaţi, vom şti cum îi cheamă şi vom şti cui plătim salarii. În momentul de faţă, Ministerul de Interne este chemat în judecată de câteva zeci de poliţişti disponibilizaţi. Cele câteva zeci nu sunt poliţişti micuţi, de rând, ci oameni cu epoleţi “de mare calibru”. Dintre ei, aproape jumătate au obţinut deja câştig de cauză şi s-au reaşezat în fotoliile de la MAI.

Dorin Recean nu a pierdut doar 4000 de lei pe care urmează să-i ofere lui Saachian. Dorin Recean pierde în fiecare lună mii şi mii de lei din bugetul ministerului, pentru că foştii poliţişti “de calibru” nu doar că sunt restabiliţi în funcţie, ci trebuie să îşi ridice şi salariul pentru toată perioada cât au lipsit din funcţie convingând judecătorii că merită să lucreze în continuare la MAI.

Recent, 7 poliţişti reţinuţi în flagrant pentru luare de mită au fost restabiliţi. Şi în acest caz, MAI nu a pierdut doar nişte mii de lei sub formă de salarii restante achitate poliţiştilor (ne)corupţi. A pierdut întreaga societate încrederea că în R. Moldova vreun poliţist corupt, torţionar, escroc, violent, manipulator, abuziv – poate fi pedepsit în rând cu oamenii de rând.

Mă uit la peretele ZdG plin cu fotografii cu poliţişti torţionari – prinşi de aparatele foto la locul crimei în aprilie 2009. Toţi în civil. Toţi lucrează până astăzi. Toţi ştiu că pentru ei pedeapsă nu există. Toţi ştiu că dacă se va face vreo încercare să fie disponibilizaţi – vor fi repuşi în funcţie de judecători. Toţi ştiu că li se vor plăti salariile pentru absenţe. Toţi ştiu că fac ce vor.

Ei au dreptate. Pentru că dreptatea le-o dau judecătorii. Şi pentru că în R. Moldova nu a ajuns încă niciun poliţist să îşi dea demisia de ruşine, din cauza propriei conştiinţe, demisia de onoare.

Saachienii vor avea dreptate atâta timp cât societatea va accepta să plătească salarii oricui fără să întrebe pentru ce. Cu atât mai mult, societatea va fi “stoarsă” de bani de către poliţişti dezonoraţi, dar “cu epoleţi de calibru”. Eu cred că e timpul să solicităm azi să se facă publică lista poliţiştilor demişi, lista poliţiştilor restabiliţi, lista judecătorilor care restabilesc poliţişti, lista de plată a salariilor restante şi lista poliţiştilor care şi-au dat demisia de onoare. Cred că o listă din acestea va fi goală. Dar în celelalte vom avea ce citi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. vlad

  Pleava șaachiană,spre uimirea oropsiților de noi,tot mai intens pătrunde în vârfurile așa zisei puteri

 2. Curierul Re-Unirii

  O Campanie a Demnitatii Nationale:
  ––––––––––––––––––––––––––––––
  In legătură cu sărbătorile naționale din August,
  se lansează o campanie sub genericul

  „O zi pe săptămână moldovenii nu vorbesc rusește,
  ci numai româneste !”
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Ne adresăm tuturor moldovenilor ca o dată pe săptămână,
  vinerea, de exemplu, să ne angajăm solidar să uităm limba rusă
  și, indiferent unde ne aflăm, la serviciu, în stradă, în transportul public,
  magazine, stadioane ș.a.m.d. să vorbim cu rușii numai românește!

  Haideți să demonstrăm prin acest gest că noi dorim sincer să-i ajutăm pe concetățenii noștri, vorbitori de limba rusă, să învețe limba oficială a țării în care trăiesc și muncesc.

  Incepând De Vineri, 9 august 2013.
  Rugăm cu această ocazie ca instituțiile de presă naționale, televiziuni, ziare, reviste,
  portaluri de știri ș.a., precum și abonații rețelelor
  de socializare să popularizeze și să sprijine această campanie.
  Redacția TIMPUL.md
  ———————————————————————————–
  N.B.
  RE-VENIREA NOASTRA LA NORMALITATE:

  TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
  DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA
  CU TOATE PROVINCIILE ISTORICE RE-UNITE !
  ==============================================

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *