Principală  —  Blog  —  Viața redacției   —   Matematica abonării: 1X42 =15000:60

Matematica abonării: 1X42 =15000:60

Istoria unei zile de naștere sărbătorită pe axa Londra-Bălceana

Azi e prima zi de joi din luna iunie a anului 2020 și ZdG va ajunge la 10609 abonați din toate raioanele R. Moldova. Printre ei sunt și 60 lucrători medicali din câteva sate, care au primit recent abonamentele în dar la ziua de naștere a Paulei Erizanu, sărbătorită la Londra. 

Cum au putut ajunge zecile de lucrători medicali de la Hâncești sau Anenii Noi la ziua Paulei Erizanu la Londra? Este ea unul dintre copiii milionarilor moldoveni care își țin banii prin marile capitale ale lumii și cheltuie cum le place? Și la ce i-ar trebui unui copil de milionari să invite niște asistente medicale de la Hâncești la ziua sa de naștere? Aceștia, de regulă, îl invită pe vreun Kirkorov sau Timati. 

Ca Guvernul să muncească, oamenii trebuie să citească

Dacă averile s-ar măsura în cărți, Paula Erizanu ar fi probabil milionară în cărți. Are 28 de ani, este scriitoare și jurnalistă și publică în presa britanică.

De prin cărți bune o fi aflat Paula că la ziua de naștere e bine să le servești oamenilor ceva de citit. Așa, la începutul lunii mai, Paula, fiind la Londra, a anunțat că își va sărbători ziua de naștere și a solicitat în mod public cadouri de la comunitatea sa: să doneze abonamente pentru ZdG.

„În Moldova, spitalele primesc echipamente de protecție doar după ce presa independentă descrie penuria din spitalul X sau Y. Dacă de asta e nevoie ca guvernul să-și facă treaba (…) strâng bani pentru a obține abonamente anuale la unul dintre cele mai bune ziare independente din Moldova, Ziarul de Gardă, care vor ajunge acolo unde adevărul nu este accesibil”, a scris Paula pe pagina sa de Facebook și a lansat astfel colectarea de fonduri. La ziua de naștere a Paulei „au venit” cu donații de abonamente 42 de persoane: o parte dintre colegii ei din organizația „Free Moldova”, prieteni din Italia, România, Irlanda, prieteni de-ai librăriilor „Cartier”, dar și niște britanici care știu despre Moldova pentru că știu de Paula. Unii au donat 4 lire, alții 50 de lire, fiecare cat a putut. În total, doar în câteva zile s-au acumulat 700 de lire, adică 15000 de lei. 

Da, Paula, o tânără de 28 de ani, putea să folosească acești bani în interes personal, să își cumpere (din nou) cărți, înghețată sau o mască cu paiete pentru plimbările cu bicicleta. Dar a promis de ziua ei să le dea oamenilor să citească și așa s-a ajuns, la sindrofia ei virtuală, să fie servite ziare proaspete și adevărate pentru câteva zeci de lucrători medicali din diferite localități ale R.Moldova.

Aici are loc prima întâlnire dintre Paula, donatori și noii cititori

Dar cum s-au cunoscut, totuși Paula și cei 42 de oameni ai săi cu medicii din Moldova? Ei nu s-au cunoscut niciodată și aici, printre aceste rânduri, se produce acum prima lor întâlnire: cei care primesc ziarul vor afla de la cine e, cei care au donat – vor afla pentru cine. În zilele în care Paula aduna donații pentru abonamente, Ziarul de Gardă a lansat o inițiativă paralelă: să abonăm angajații sistemului medical la ziar. Și ne-am referit nu doar la medici, ci la asistenți medicali, infirmieri, șoferi din sistemul medical. Așa, Paula, iar la îndemnul ei și Svetlana, Corina, Cristina, Iurie, Violeta, Doru, Vlada, Sorina, Greg și mulți alții au dăruit abonamente pentru oameni concreți, care îngrijesc pacienți în R.Moldova:  Aliona din Cârnățeni, Iurie din Peresecina, Aglaia din Costești, Maria din Ciocâlteni, Olesea din Mălăiești, Veaceslav din Bujor, Efrosinia din Bălceana, Vasilisa din Lucășeuca și multe alte persoane din alte localități.

Paula are un mesaj către cei 60 de abonați: ”Vreau sa le multumesc lucratorilor medicali – doctori, asistenți, dereticători – pentru riscurile pe care și le-au asumat și sper că abonamentul la ziar îi va ajuta sa obțină acces la informație veridică, vitală în această perioadă în care cunoașterea situației reale poate salva vieți. Când vedeți nereguli în instituția dvs, vă rog să le semnalați la Ziarul de Gardă, precum și la alte instituții media. Acum, mai mult decât oricând, contează să spunem lucrurilor pe nume și să ne unim pentru a supraviețui uneia dintre cele mai mari crize de sănătate cu care ne-am confruntat în ultimele decenii. Noi vă suntem alături – spuneți-ne cum va putem ajuta, cum putem depăși împreună aceasta criză, în pofida indiferenței și incompetenței celor de la putere”.

Aici vreau să explic titlul: Matematica abonării: 1X42=15000:60

Un om (Paula Erizanu) a mobilizat 42 de oameni să doneze, rezultatul fiind 15000 de lei pentru 56 de abonamente pentru un an întreg.

Echipamente de protecție pentru poștași – o nouă campanie

Azi (4 iunie 2020) cei 60 de lucrători medicali sper că au primit ziarul și în timpul lor liber vor reuși să citească și acest articol, trimițând un gând bun celor 42 de mici donatori care au făcut acest gest posibil. S-ar putea ca unii să nu primească azi ziarul, ci mâine sau în câteva zile. Pentru că ziarele sunt aduse oamenilor de către poștași, iar ei, ca și lucrătorii medicali sau pedagogii, au salarii mici, rămân tot mai puțini și mai demotivați iar sarcina care le revine e tot mai grea. Iar în perioada pandemiei, s-au pomenit expuși și nepregătiți să evite riscurile

Iată de ce azi anunțăm o altă campanie: un alt grup din diasporă și-a exprimat disponibilitatea și interesul de a contribui la dotarea poștașilor cu echipamente de protecție pentru munca lor în siguranță. Vom reveni în următorul număr cu detalii, iar până atunci, dacă cunoașteți poștași care au nevoie de echipamente de protecție, vă rugăm să ne comunicați unde anume și de ce fel de ajutor este nevoie.

Aceste două mici campanii ne arată nouă, celor de la ZdG, că avem o comunitate de milioane și nu e vorba (doar) de bani. Mulți dintre cei peste 10 mii de abonați primesc ziarul datorită efortului altor oameni din comunitatea noastră, pentru că poți să ai 200 de lei în plus ca să dăruiești un abonament dar e nevoie de empatie și interes de a face parte dintr-o comunitate căruia să îi oferi și timp. Datorită unei asemenea comunități ZdG există de peste 15 ani și știe ce are de făcut.

Cu acest număr începe vara, este o vară complicată pentru toți, dar și pentru jurnaliștii din presa independentă nu e simplu. Am vrea să rămânem împreună și poate să devenim și mai mulți. În luna iunie 2020 desfășurăm campania de abonare pentru ce-a de-a doua jumătate a anului. Dacă citiți acest articol și 

  • V-ați abonat pentru doar o jumătate de an, vă încurajăm să prelungiți abonamentul.
  • Vreți să abonați pe mama, pe nașul sau prima învățătoare, vă încurajăm să o faceți
  • Vreți să donați abonamente pentru medici, sau învățători sau biblioteci, vă încurajăm să o faceți
  • Vreți să vă sărbătoriți ziua de naștere ca și Paula Erizanu, vă încurajăm și vă urăm la Mulți Ani!

Abonamentele pot fi perfectate la orice oficiu poștal sau pe pagina web abonare.md