Principală  —  IMPORTANTE   —   GALERIE FOTO/ Cum ajung pensiile…

GALERIE FOTO Cum ajung pensiile la oamenii de la sate pe timp de pandemie și cum arată echipamentul unui poștaș

În timp ce în fiecare zi în R. Moldova sunt confirmate cazuri noi de infecție cu noul coronavirus (Covid-19), poștașii moldoveni au început să livreze pensiile, compensațiile și alocațiile la domiciliu, echipați cu măști, mănuși, dar și… frică. Ziarul de Gardă a discutat cu câțiva pensionari dintr-o localitate din raionul Briceni care ne-au comunicat că este pentru prima dată când poștașii merg din poartă în poartă, fără excepție, pentru a livra pensiile oamenilor în etate, iar poștărița din sat ne-a arătat cum arată echipamentul primit de la autorități pe care îl îmbracă când merge să ducă pensiile.

Reprezentanții oficiilor poștale din satele din R. Moldova susțin că au făcut demersurile necesare pentru ca începând cu 1 aprilie pensiile să ajungă în casele fiecărui beneficiar, astfel încât oamenii în etate să nu iasă din case pentru a merge la oficiile poștale.

Victoria, poștărița dintr-un sat din nordul țării ne-a comunicat că a primit de la Oficiul Poștal un echipament: halat, măști, mănuși și dezinfectant, pe care l-a îmbrăcat pentru a livra pensia fiecărui pensionar din localitate.

„Am primit totul de la Poștă”

„De la poștă ne-au dat costum, măști, mănuși, dezinfectant. Tot de la poștă ne dă. Noi ne echipăm. Avem și halat, de la poștă ne-au dat. Eu intru în ogradă la om, mă dezinfectez, ies din ogradă – tot mă dezinfectez. Când îi dau pixul să semneze, mai întâi îi dau omului dezinfectant ca să-și dezinfecteze mâinile”, ne-a comunicat poștărița dintr-o localitate din raionul Briceni.

Poștărița susține că începând cu 1 aprilie, niciun pensionar nu mai are voie să intre în oficiul poștal și că nu mai pot ridica niciun leu de acolo.

„Cu acest coronavirus, la poștă, nimeni nu mai primește niciun leu”

„Intrăm în ogradă în baza cererilor „livrare la domiciliu”. Oamenii care au primit până în timpul de față pensiile sau alt ceva la poștă, aveau posibilitatea să meargă să ia de la poștă, așa că mergeau și luau. Acum, niciun ban nu se dă la poștă. Acum totul se duce acasă, 3 lei ai să primești, 3 lei îi duc omului acasă. Toate datele le scriu, omul se inscălește că îi aduc acești bani acasă. Acum, de la poștă nu se dă un leu cu acest coronavirus. Dacă au de plătit ceva, se solicită sau vine altcineva mai tânăr să plătească în locul lor”, ne-a mai comunicat femeia.

Astfel, dacă până acum, oamenii primeau pensiile acasă, iar pentru compensații pensionarii trebuiau să meargă la oficiile poștale, de la 1 aprilie, atat pensiile, cât și compensațiile sunt aduse la domiciliul fiecărui pensionar.

„Până acum compensațiile le primeau la poștă, însă acum și compensațiile le ducem acasă. În genere, dacă omul are mai mult de 60 de ani nu se poate să vină deloc la poștă”, spune poștărița.

Tot acest lucru ni l-au comunicat și câțiva pensionari din sat. Unii dintre ei ne-au povestit că acum, pe timp de pandemie, odată cu pensia, acasă le sunt aduse și compensațiile și nu mai sunt nevoiți să meargă la poștă pentru a le primi.

„Mi-au dat banii și mi-au zis că nu am ce căuta la poștă”

„Mi-au adus pensia acasă. Era în halat, cu mănuși cu mască. De obicei, ne aducea doar pensia. Apoi, după aceasta noi mergem la oficiul poștal din sat să ne primim compensațiile. Luna aceasta, pe 1 aprilie, ne-au adus acasă și pensia, și compensația. Mi-au dat banii și mi-au zis că nu am ce căuta la poștă. Să stau acasă”, ne-a comunicat o pensionară în vârstă de 69 de ani.

Echipamentul unui poștaș pe timp de pandemie

Poștărița din localitate ne-a arătat cum se echipează atunci când merge să livreze pensiile și ne-a comunicat că există totuși acel sentiment de frică și teamă, atunci când merge din poartă în poartă și nu știe ce poate să găsească acolo.

„Sigur că ne este frică, mai ales când intram în ograda familiilor întoarse de peste hotare și care acum se află în autoizolare. Nu știi cum e, merg peste tot. Este această frică, e normal că nu știi ce se poate întâmpla, mai ales acum că mulți s-au întors din țări străine, sunt în carantină. Risc este, sigur că este”, ne-a mai comunicat poștărița.

Un halat, o mască și o pereche de mănuși, care ar trebui să fie, toate, de unică folosință, reprezentă „echipamentul de protecție” al unui poștaș. Cu acest echipament, poștărița merge de la un bătrân la altul pentru a le livra pensia.

„Am primit pensia pe card”

Pentru pensionarii care își primeau lunar pensia pe card, lucrurile practic nu s-au schimbat deloc. Exact ca și până la răspândirea pandemiei de Covid-19, Valentina, o pensionară în vârstă de 63 de ani, ne-a povestit că și în această lună și-a primit pensia pe card. Femeia spune că pe 2 aprilie pensia i-a fost transferată pe card.

„Mi-o pus pensia pe card. Eu mi-a facut card mai înainte și mi-o pune pe card, și pensia, și compensația. Eu mi-am facut cardul înainte de virus”, ne-a comunicat Valentina.

În unele sate, poștașii sunt însoțiți de echipaje de poliție

În timp ce în unele sate, cea care duce pensiile este doar poștărița îmbrăcată într-un halatcare ar trebui să fie de unică folosință, în câteva localități din raionul Ungheni, poștășii sunt însoțiți, din casă în casă, de câte un echipaj de poliție.

„A venit o mașină de poliție, s-au dat jos doi polițiști din mașină, apoi a coborat și poștașul. Era cu mănuși și mască. A intrat pe poartă, mi-a dat o mănușă, am îmbrăcat-o, m-am inscălit și mi-a dat banii. După poartă n-am ce căuta, mi-au zic clar. Ne aduc banii și tot, dar să nu ieșim. E năcaz mare acum cu virușii aceștia”, ne-a comunicat Natalia, o pensionară de 74 de ani dintr-o localitate din raionul Ungheni.

La sfârșitul lunii martie curent, membrii Comisiei Situații Excepționale au anunțat că în contextul prevenirii răspândirii infecției cu Covid-19, pensionerilor urmează să le fie aduse pensiile la domiciliu.

Până acum, pe teritoriul R. Moldova, au fost confirmate 1662 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 107 au fost declarate vindecate și externate, iar 34 au decedat fiind răpuse de virus.