Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Scrisori din închisori pentru Stoianoglo…

Scrisori din închisori pentru Stoianoglo și alți procurori

Reținerea unui procuror general e un eveniment traumatizant pentru el, pentru alți procurori, iar dacă nu se respectă buchea legii în procesul de demitere și reținere – e traumatizat însuși actul justiției, încrederea în lege și dreptate, precum și încrederea în partidul de la putere. Încălcarea legii în raport cu un procuror general e un act trist și îngrijorător. Dar azi îmi voi permite să atrag atenția asupra celor mai triști decât procurorul general, asupra celor ajunși enorm de triști din cauza procurorului general. Despre ei când ne îngrijorăm?

Săptămâna curentă, am cunoscut un mecanism criminal de fabricare a dosarelor penale. La fabrica aia de dosare se făcea uz de substanțe și de metode interzise. La fabrica de dosare penale stau polițiști, procurori, agenți ai instituțiilor statului și organizează violuri, prin instrucțiuni despre cum să i se toarne persoanei X sau Y substanțe periculoase în băuturi, ca să fie apoi acuzată de un viol care nu a avut loc. Dezvăluirile în cazul lui Gheorghe Petic sunt poate mai grave decât furtul miliardului. Vă imaginați că sistemul de drept, cel care trebuie să îl apere pe fiecare cetățean, este gata să-i toarne fiecărui om incomod ceva în ceai, în vin sau coniac, ca să ne facă vinovați de crime? Vă dați seama cât de teribil a fost lovită prin acest caz orice victimă a unui viol real? Vă dați seama că de acum încolo fiecărei victime a violului i se va spune că a înscenat totul, căci, iată, s-a întâmplat așa și în cazul lui Petic? Și câți oameni oare mai sunt cărora li s-au turnat picături criminale în cafea, în borș, în viață și pe care nu i-a auzit nimeni?

Una dintre acuzațiile legate de injustiția cauzată lui Stoianoglo prin operațiunea din seara zilei de 5 octombrie este că ar fi fost reținut tocmai înainte de conferința sa de presă. Da, e dezgustător, e strigător la cer, și-a permis toată vara să tot țină briefinguri în care a spus doar ce a vrut și doar cât a vrut, dar acum, când poate era să spună despre ceea ce așteaptă societatea să afle – nu i s-a mai permis! Arată a obstrucționare a justiției, nu?

Personal, vreau tare să particip la o conferință de presă a lui Alexandr Stoianoglo, una bună, lungă, în care jurnaliștii să adreseze întrebări și el chiar să răspundă. Dar, înainte de asta, ar fi echitabil să le oferim dreptul la o primă conferință de presă miilor de persoane reținute, arestate, condamnate abuziv, despre care noi nu știm nimic.

Câte conferințe de presă au avut posibilitatea să organizeze femeile condamnate care stau departe de familii și copii la penitenciarul de la Rusca? Dacă ar fi avut o astfel de oportunitate, cele condamnate pentru crime economice și financiare ar fi povestit cum șefii lor au rămas la libertate, iar ele, în calitate de contabile, au fost găsite vinovate de furturi, alții fiind beneficiarii. Poate chiar ar fi povestit cum cei care au furat miliardul se distrează pe acei bani prin capitale europene, pe când ele, pentru fraude de câteva mii de lei sau euro, fac ani grei de pușcărie. Dar câte ar povesti în conferințe femeile condamnate, pentru că, apărându-se de soți alcoolici și abuzivi, nefiind apărate de polițiști și procurori locali, s-au apărat cu ultima lor armă – violența împotriva abuzatorului. Ar fi spus cum agresorii au rămas liberi, la fel și cei din organele de drept, care nu au făcut nimic pentru ele și nici pentru alte mii de victime.

O conferință frumoasă de presă ar ieși la penitenciarul minorilor de la Goian, unde adolescenții ar povesti cum au fost neglijați de familii și de sistem timp de ani de zile, astfel încât ultima sursă de supraviețuire în această lume au devenit furturile, violența, jafurile.

Și la celelalte închisori ar ieși conferințe de presă de toată frumusețea: bărbați arestați și condamnați pentru vreo găină sau un sac de grâu. Câți dintre ei ar vrea să iasă în conferință să spună cum nu au avut avocați, cum nu au avut bani să se apere, cum li s-a cerut mită ca să scape de pușcărie, dar nu au avut, cum au fost supuși torturii, cum ar fi vrut să spună adevărul, dar nu au fost auziți…

Cred că ar ieși o conferință de presă interesantă și la poliție, cu persoane mutilate de tortură fizică și psihică. Și procuratura e plină de subiecte demne de conferințe de presă, acolo chiar ar fi posibil un fel de maraton. Nu, nu doar Stoianoglo să se expună, dar și mulțimea de oameni investigați cu încălcarea normelor.

Dacă în cazul lui Stoianoglo se aplică greșit legea, e o pată pe actuala guvernare care a promis transparență, justiție și corectitudine pentru toți. Dar, dacă în relație cu Stoianoglo și alți procurori, polițiști sau judecători se aplică greșit legea, e pentru că ei au adus sistemul la un punct din care se pare că nu se mai poate ieși corect, respectând normele legale.

E crucial și obligatoriu să se aplice corect legea. Pentru fiecare. Dacă e imposibil pentru fiecare, atunci ar fi să aplicăm corect legea pornind de la cei mai dezavantajați: copii, gravide, persoane cu dizabilități, persoane care nu au bani de avocați, etc. Așa vom ajunge la procurori, judecători, miniștri, oligarhi. Aceștia din urmă au avantajul de a cunoaște legea, de a-și procura cei mai buni avocați, de a-și procura deseori libertatea și, mai ales, de a o aplica, fiind responsabili de asta. E un top dezonorabil. Dar e onorabil să ne preocupăm cu aceeași ardoare de cei mai triști ca procurorul general.