• Polițiști cu măști la redacție

  Polițiști cu măști la redacție
  vizualizări
  10 septembrie 2020 | 13:32

  Vara aceasta a apărut o tradiție nouă la ZdG. O dată la câteva săptămâni ne vizitează la redacție un polițist în uniformă și ne înaintează câte o scrisoare prin care ne obligă să divulgam sursele. 

  Da, e pandemie, e bine să limităm cât mai mult interacțiunea directă, mai e și torid de cald, dar polițistul e la datorie, el vine o dată la câteva săptămâni și ne aduce o hârtie. Nu, nu se încrede Ministerul de Interne în internet sau măcar Poșta Moldovei sau telefon, sau tehnologii. Ministerul crede în polițistul care vizitează redacția. Da, polițistul îmbrăcat în negru, cu mască, care vine pe o temperatură de peste 30 de grade să îți aducă o scrisoare ca să divulgi sursa.

  De fiecare dată le spun că nu vom divulga sursele nici morți, chiar dacă sursa ar fi ministrul lor. Pentru că ZdG își cunoaște meseria, drepturile și puterea cuvântului respectat. Dar ei revin. 

  Ultima scrisoare a fost plină de neclarități. Inspectoratul de poliție Centru al mun.Chișinău ne-a cerut ”următoarea informație: Care a fost materialul probatoriu și sursa de informare care a stat la baza publicației redacției ZdG despre directorul Teatrului Dramatic Rus de Stat A.P.Cehov. Vă rugăm eliberarea copiilor actelor care confirmă cele menționate și posibilitatea audierii persoanelor implicate în cazul dat”, scrie în scrisoare semnată de Dorin Bînțu. 

  Citind scrisoarea m-am gândit că probabil ZdG a publicat vre-un text în care cineva declară că directorul acestui teatru prepară la domiciliu bombe atomice, sau jupoaie oameni de vii, sau ascunde miliardul. Da, în asemenea cazuri am fi oferit poliției mai multe informații, dar oricum – probabil, nu și sursa. 

  Deschid pagina web a ZdG să văd ce s-a scris despre acest director, încât a trebuit să vină polițistul. Dar care text anume? Au fost mai multe în ultimele luni. La 6 iunie 2020 ZdG a publicat un text în care toate sursele sunt deschise, iar un document ANI confirmă că directorul ar fi admis un conflict de interese. Ar trebui oare să divulgăm celor de la MAI că ANI și teatrul sunt instituții publice și se pot informa reciproc?  La 16 iulie 2020 ZdG a scris că Parlamentul s-a sesizat în privința unui conflict la acest teatru. Ar trebui oare să le divulgăm polițiștilor faptul că Parlamentul e o instituție publică și se pot adresa direct la ei? La 4 august 2020 ZdG a scris că directorul a fost suspendat din funcție, citând Ministerul Educației și Culturii. Să divulgăm polițiștilor că MECC e o instituție publică și pot afla la ei despre acest ordin așa cum am aflat și noi? Deci au fost multe texte, toate cu surse și date deschise și cu toată rânza noastră de reporteri care dezleagă enigme – nu ne-a fost clar la ce s-a referit Dorin Bînțu și instituția sa. 

  Anterior, polițiștii ne-au vizitat în mod repetat somându-ne să divulgăm sursele în cazul unui text cu surse deschise despre o problemă la CSM. Deși am încercat să le explicăm pe degete că nu avem ce divulga, că e totul scris în știre, polițiștii insistă să le oferim ”răspuns oficial, în scris, pe foaie, cu antet, cu ștampilă, semnătură, nu prin internet dar așa pe foaie, să o aduceți la poliție”. 

  Ultimului deja i-am promis. Că îmi voi face timp, cu o echipă de filmare, să vizitez sectoarele de poliție, să văd cum se nasc aceste idei în birourile lor. La modul ideal, aștept demult o comunicare profesională cu Internele, cu  CSM, cu Guvernul și Președinția. 

  Dar realitatea e alta. Miercuri, în timp ce scriam aceste rânduri, SPPS-iștii au îngrădit accesul reporterilor la CEC, unde intrase președintele Dodon, ca acesta să nu fie deranjat cu întrebări.  În câteva zile urmează ședința judiciară după ce Igor Dodon ne-a acționat în judecată pentru un articol despre o vacanță a sa, despre care el însuși spune că nu mai ține minte cine i-a plătit-o. Straniu e că polițiștii în negru cu măști nu merg la el să-i ceară divulgarea surselor de finanțare. Nici la redacție nu vin să spună că vor să știe mai mult despre istoria cu kuliok-ul despre care s-a scris atât de mult. 

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Mai mulți politicieni s-au întâlnit cu Plahotniuc în Istanbul; Fostul lider PDM își ține banii în Emirate Arabe Unite și vrea să obțină azil acolo – JurnalTV

  Mai mulți politicieni de la Chișinău s-ar fi întâlnit cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, la Istanbul, Turcia, acolo unde, potrivit autorităților, se află acum fostul democrat. Informațiile au fost fur…
  Mai mulți politicieni s-au întâlnit cu Plahotniuc în Istanbul; Fostul lider PDM își ține banii în Emirate Arabe Unite și vrea să obțină azil acolo – JurnalTV

  Ce spune Dodon despre extrădarea lui Plahotniuc din Turcia

  Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat că procurorii de la Chișinău cunoșteau despre faptul că la începutul lunii septembrie, fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, s-a aflat câteva zile în România,…
  Ce spune Dodon despre extrădarea lui Plahotniuc din Turcia

  Ucraina: Poliţia anchetează moartea unei angajate a ambasadei SUA

  Poliţia ucraineană a anunţat miercuri că o angajată a ambasadei SUA în Ucraina a murit după un atac la Kiev şi că se află în căutarea unui bărbat suspect în acest caz, relatează Reuters, citat de Agerpres. „Fem…
  Ucraina: Poliţia anchetează moartea unei angajate a ambasadei SUA

  Dodon, despre acțiunea MAI privind evacuarea automobilelor parcate neregulamentar pe străzile capitalei: „Ideea este un pic negândită…”

  „Ideea este bună, dar un pic… negândită”. Asta spune președintele R. Moldova, Igor Dodon, despre acțiunea inițiată de către responsabilii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu privire la eva…
  Dodon, despre acțiunea MAI privind evacuarea automobilelor parcate neregulamentar pe străzile capitalei: „Ideea este un pic negândită…”

  Citiți joi în ZdG

  În ediția de joi a Ziarului de Gardă citiți un articol despre culisele și legăturile din afacerea evacuării forțate a automobilelor din capitală. Familia care gestionează firma care a câștigat licitația organiz…
  Citiți joi în ZdG

  FOTO/ Imagini de poveste în munții Bucegi: Vârful Omu a fost acoperit de zăpadă

  Imagini de poveste în munții Bucegi din România. Vârful Omu, cel mai înalt punct din Masivul Bucegi și al șaselea cel mai înalt vârf din Munții Carpați, a fost acoperit de un strat gros de zăpadă. Temperatura a…
  FOTO/ Imagini de poveste în munții Bucegi: Vârful Omu a fost acoperit de zăpadă