Conflictul de peste un an de la Teatrul „A. P. Cehov”: Motivul pentru care directorul, Constantin Haret, a fost suspendat din funcție – Ziarul de Gardă
 • Conflictul de peste un an de la Teatrul „A. P. Cehov”: Motivul pentru care directorul, Constantin Haret, a fost suspendat din funcție

  Conflictul de peste un an de la Teatrul „A. P. Cehov”: Motivul pentru care directorul, Constantin Haret, a fost suspendat din funcție
  04 august 2020 | 21:43

  Directorul Teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, Constantin Haret, a fost suspendat din funcție pentru perioada 3-14 august, când atribuțiile acestuia vor fi exercitate de către șefa Secției resurse umane, Tatiana Cataranciuc.

  Mai mulți reprezentanți ai teatrului, care îl susțin pe Haret, se arată nemulțumiți de această decizie, dar conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), sesizată de câțiva actori care au rămas fără contracte de muncă, menționează că aceasta era necesară în contextul în care au loc verificări în actele emise de către Haret.

  Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, zeci de reprezentanți ai teatrului îl acuză pe ministrul Igor Șarov că este de partea grupului care urmărește demisia lui Haret din fruntea instituției, iar pe Tatiana Cataranciuc a numit-o pentru ca aceasta să semneze contracte de muncă pe perioadă nedeterminată cu „angajații cu care colectivul refuză să lucreze”.

  Aceștia îl întreabă pe șeful MECC ce comandă politică îndeplinește, dacă nu cumva urmărește scopul ca teatrul să nu se deschidă în noua stagiune și cu ce îl „încurcă” teatrul rus în R. Moldova.

  Contactat de ZdG, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a declarat că „ministerul nu face altceva decât să aducă liniștea în Teatrul Cehov”.

  Publicitate

  În același timp, secretarul de stat din domeniul culturii din cadrul MECC, Andrei Chistol, a explicat că administrația a admis anumite carențe „pe partea de management al personalului”. Mai exact, persoanele care insistă asupra demisiei lui Haret și au cerut de la mai multe instituții de stat verificări ale activității acestuia s-au pomenit în iulie că le-au expirat contractele de muncă, iar altele nu au fost semnate.

  Chistol ne-a comunicat că, în ultimele două săptămâni, împreună cu Șarov, a avut întâlniri cu mai mulți reprezentanți ai teatrului – și cu cei nemulțumiți de administrația teatrului, și cu susținătorii directorului. Din partea primilor au venit vreo cinci petiții, în care aceștia și-au exprimat dezacordul „față de modul cum au fost eliberați din funcție sau au fost încetate contractele de muncă.

  „După mai multe discuții, inclusiv cu administrația teatrului, am solicitat să intervină și să stopeze escaladarea conflictelor. Având în vedere că majoritatea plângerilor înaintate către MECC în ultimele două săptămâni s-au referit la procesul de încetare a contractelor de muncă cu anumiți actori ai acestei instituții, am expediat în adresa teatrului un demers prin care am cerut anularea ordinelor care au fost emise, având în vedere că s-au făcut anumite abateri de la procedurile legale și au dus la anumite interpretări eronate și dintr-o parte, și din alta.

  Pentru a avea o claritate în ceea ce privește tot procesul de neangajare a acestor persoane, alte momente care țin de aspectele de personal, a și fost luată decizia de a-l suspenda pe domnul director pe perioada cât va fi examinat fiecare document în parte, având în vedere că nu toate actele erau la Secția personal, așa cum trebuie să fie.

  Nu este nicio decizie cu privire la suspendarea raporturilor de muncă cu actualul director al teatrului, este doar un moment de verificare normală”, a relatat secretarul de stat pentru ZdG.

  El a spus că „interesul ministerului este de a păstra calmul și asta a fost și solicitarea noastră către administrație – de a-și exercita funcția în a păstra calmul în această instituție”. Potrivit acestuia, interpretările privind închiderea unui teatru, suspendarea contractului sau activității unui director sunt „total eronate și nu conduc la o ieșire normală din această situație”.

  „Noi, paralel cu întâlnirile pe care le-am avut, am discutat și cu colegii de la Uniunea teatrală și am agreat de comun acord să intervenim pentru a stopa acest conflict care există deja de un an. Au fost anumite discuții și înțelegeri ca procesul de contractare a persoanelor care activează în cadrul teatrului să fie elaborat având la bază principii echitabile și de profesionalism. Din păcate, situația nu s-a soluționat, de aceea și s-a recurs la momentul respectiv, care este unul tehnic, prin care noi vom verifica și, dacă se constată că procesul de suspendare a raportului de muncă cu aceste persoane a fost efectuat legal, vom anula ordinul respectiv și îi vom da drepturi depline domnului director, dar nu este niciun atentat la adresa teatrului sau a actorilor care lucrează acolo. Noi avem o atitudine foarte pozitivă față de acest teatru”, a menționat secretarul de stat.

  Întrebat dacă Haret ar putea fi demis în următoarea perioadă, Andrei Chistol a precizat că „totul va depinde de gravitatea lucrurilor care au fost făcute, pentru că MECC examinează acum doar momentul încetării raporturilor de muncă a persoanelor care nu mai activează în acest teatru – vreo șapte”.

  „Cu alte persoane din teatru contractele au fost prelungite pe o perioadă determinată sau nedeterminată, cu aceste persoane nu s-au prelungit contractele semnate pe un an, au fost mai multe neclarități privind actele emise de administrație. Nu doar simplu verificăm că a fost sau nu oportun, în partea de oportunitate și rolul fiecărui actor în cadrul teatrului este responsabilitatea consiliului artistic al teatrului, noi nu intervenim”, a afirmat el.

  Cât despre faptul că Tatiana Cataranciuc ar încheia semna contracte pe o perioadă nedeterminată cu acele persoane, Andrei Chistol a spus că „nu este obiectivul ministerului de a semna sau nu”.

  „Avem trei scenarii: fie se constată că ordinele au fost emise legal și atunci sigur că revenim la situația normală, fie se constată că au fost emise ilegal și atunci urmează a fi anulate și semnate contracte cu persoanele menționate, fie parțial se depistează că pentru unele au fost făcute corect, pentru alții – incorect. Dar trebuie să vedem toate documentele. Din păcate, nu ne-au fost furnizate toate”, a conchis reprezentantul MECC.

  În luna iunie, ZdG a relatat că opt persoane, printre care cinci actori, insistă asupra demisiei lui Constantin Haret din funcția de director al Teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, acuzându-l de mai multe încălcări, atitudine subiectivă și incompetență. 

  Publicitate

  Organele abilitate au efectuat mai multe controale la teatru, iar ANI a depistat prezența conflictelor de interese. Ședința de judecată la care urma să fie examinată chestiunea privind actul de constatare emis de ANI în privința lui Haret, programată pentru miercuri, 15 iulie, a fost amânată pentru data de 13 octombrie.

  La mijlocul lunii iulie, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media din Parlament a decis să creeze o comisie specială, care, în termen de o lună, va verifica informațiile invocate în petiția unui grup de angajați ai Teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov” și va efectua o analiză detaliată și obiectivă a situației create în instituție și va identifica soluții de remediere a acesteia.   

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  FOTO/ Dosarele angajaților Teleradio-Moldova, ținute în mape moștenite de la KGB-ul sovietic

  Dosarele angajaților companiei publice de radio și televiziune, Teleradio-Moldova, se păstrau, până nu demult, la Resurse Umane în mape moștenite de la KGB-ul sovietic. Asta spune Vlad Țurcanu, directorul gener…
  FOTO/ Dosarele angajaților Teleradio-Moldova, ținute în mape moștenite de la KGB-ul sovietic

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler