Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Conflictul de peste un an…

Conflictul de peste un an de la Teatrul „A. P. Cehov”: Motivul pentru care directorul, Constantin Haret, a fost suspendat din funcție

Directorul Teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, Constantin Haret, a fost suspendat din funcție pentru perioada 3-14 august, când atribuțiile acestuia vor fi exercitate de către șefa Secției resurse umane, Tatiana Cataranciuc.

Mai mulți reprezentanți ai teatrului, care îl susțin pe Haret, se arată nemulțumiți de această decizie, dar conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), sesizată de câțiva actori care au rămas fără contracte de muncă, menționează că aceasta era necesară în contextul în care au loc verificări în actele emise de către Haret.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, zeci de reprezentanți ai teatrului îl acuză pe ministrul Igor Șarov că este de partea grupului care urmărește demisia lui Haret din fruntea instituției, iar pe Tatiana Cataranciuc a numit-o pentru ca aceasta să semneze contracte de muncă pe perioadă nedeterminată cu „angajații cu care colectivul refuză să lucreze”.

Aceștia îl întreabă pe șeful MECC ce comandă politică îndeplinește, dacă nu cumva urmărește scopul ca teatrul să nu se deschidă în noua stagiune și cu ce îl „încurcă” teatrul rus în R. Moldova.

Contactat de ZdG, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a declarat că „ministerul nu face altceva decât să aducă liniștea în Teatrul Cehov”.

În același timp, secretarul de stat din domeniul culturii din cadrul MECC, Andrei Chistol, a explicat că administrația a admis anumite carențe „pe partea de management al personalului”. Mai exact, persoanele care insistă asupra demisiei lui Haret și au cerut de la mai multe instituții de stat verificări ale activității acestuia s-au pomenit în iulie că le-au expirat contractele de muncă, iar altele nu au fost semnate.

Chistol ne-a comunicat că, în ultimele două săptămâni, împreună cu Șarov, a avut întâlniri cu mai mulți reprezentanți ai teatrului – și cu cei nemulțumiți de administrația teatrului, și cu susținătorii directorului. Din partea primilor au venit vreo cinci petiții, în care aceștia și-au exprimat dezacordul „față de modul cum au fost eliberați din funcție sau au fost încetate contractele de muncă.

„După mai multe discuții, inclusiv cu administrația teatrului, am solicitat să intervină și să stopeze escaladarea conflictelor. Având în vedere că majoritatea plângerilor înaintate către MECC în ultimele două săptămâni s-au referit la procesul de încetare a contractelor de muncă cu anumiți actori ai acestei instituții, am expediat în adresa teatrului un demers prin care am cerut anularea ordinelor care au fost emise, având în vedere că s-au făcut anumite abateri de la procedurile legale și au dus la anumite interpretări eronate și dintr-o parte, și din alta.

Pentru a avea o claritate în ceea ce privește tot procesul de neangajare a acestor persoane, alte momente care țin de aspectele de personal, a și fost luată decizia de a-l suspenda pe domnul director pe perioada cât va fi examinat fiecare document în parte, având în vedere că nu toate actele erau la Secția personal, așa cum trebuie să fie.

Nu este nicio decizie cu privire la suspendarea raporturilor de muncă cu actualul director al teatrului, este doar un moment de verificare normală”, a relatat secretarul de stat pentru ZdG.

El a spus că „interesul ministerului este de a păstra calmul și asta a fost și solicitarea noastră către administrație – de a-și exercita funcția în a păstra calmul în această instituție”. Potrivit acestuia, interpretările privind închiderea unui teatru, suspendarea contractului sau activității unui director sunt „total eronate și nu conduc la o ieșire normală din această situație”.

„Noi, paralel cu întâlnirile pe care le-am avut, am discutat și cu colegii de la Uniunea teatrală și am agreat de comun acord să intervenim pentru a stopa acest conflict care există deja de un an. Au fost anumite discuții și înțelegeri ca procesul de contractare a persoanelor care activează în cadrul teatrului să fie elaborat având la bază principii echitabile și de profesionalism. Din păcate, situația nu s-a soluționat, de aceea și s-a recurs la momentul respectiv, care este unul tehnic, prin care noi vom verifica și, dacă se constată că procesul de suspendare a raportului de muncă cu aceste persoane a fost efectuat legal, vom anula ordinul respectiv și îi vom da drepturi depline domnului director, dar nu este niciun atentat la adresa teatrului sau a actorilor care lucrează acolo. Noi avem o atitudine foarte pozitivă față de acest teatru”, a menționat secretarul de stat.

Întrebat dacă Haret ar putea fi demis în următoarea perioadă, Andrei Chistol a precizat că „totul va depinde de gravitatea lucrurilor care au fost făcute, pentru că MECC examinează acum doar momentul încetării raporturilor de muncă a persoanelor care nu mai activează în acest teatru – vreo șapte”.

„Cu alte persoane din teatru contractele au fost prelungite pe o perioadă determinată sau nedeterminată, cu aceste persoane nu s-au prelungit contractele semnate pe un an, au fost mai multe neclarități privind actele emise de administrație. Nu doar simplu verificăm că a fost sau nu oportun, în partea de oportunitate și rolul fiecărui actor în cadrul teatrului este responsabilitatea consiliului artistic al teatrului, noi nu intervenim”, a afirmat el.

Cât despre faptul că Tatiana Cataranciuc ar încheia semna contracte pe o perioadă nedeterminată cu acele persoane, Andrei Chistol a spus că „nu este obiectivul ministerului de a semna sau nu”.

„Avem trei scenarii: fie se constată că ordinele au fost emise legal și atunci sigur că revenim la situația normală, fie se constată că au fost emise ilegal și atunci urmează a fi anulate și semnate contracte cu persoanele menționate, fie parțial se depistează că pentru unele au fost făcute corect, pentru alții – incorect. Dar trebuie să vedem toate documentele. Din păcate, nu ne-au fost furnizate toate”, a conchis reprezentantul MECC.

În luna iunie, ZdG a relatat că opt persoane, printre care cinci actori, insistă asupra demisiei lui Constantin Haret din funcția de director al Teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, acuzându-l de mai multe încălcări, atitudine subiectivă și incompetență. 

Organele abilitate au efectuat mai multe controale la teatru, iar ANI a depistat prezența conflictelor de interese. Ședința de judecată la care urma să fie examinată chestiunea privind actul de constatare emis de ANI în privința lui Haret, programată pentru miercuri, 15 iulie, a fost amânată pentru data de 13 octombrie.

La mijlocul lunii iulie, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media din Parlament a decis să creeze o comisie specială, care, în termen de o lună, va verifica informațiile invocate în petiția unui grup de angajați ai Teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov” și va efectua o analiză detaliată și obiectivă a situației create în instituție și va identifica soluții de remediere a acesteia.