Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Deputații îmbogățiți ilicit. Cine…

EDITORIAL Deputații îmbogățiți ilicit. Cine i-a învățat să se vândă?

Zilele trecute, numele a 14 foști parlamentari transfugi au răsunat din nou într-o anchetă privind îmbogățirea ilicită, iar 5 dintre ei au fost plasați în arest preventiv. Este vorba de foștii membri ai Partidului Comuniștilor care, în luna decembrie 2015, au părăsit in corpore fracțiunea parlamentară cu același nume.

La 3 februarie 2022, Voronin a ieșit într-o conferință de presă și a oferit detalii despre modul în care cu 6 ani în urmă ar fi fost cumpărați 13 deputați comuniști.

„Stau eu la margine, lângă mine stă Ina Șupac, lângă ea stă Lena Bodnarenco, iar în timpul ședinței se apropie Eugen Nichiforciuc de Bodnarenco și vorbește de 300 de mii de euro, ca să treacă la democrați”, a declarat Voronin. Și ce a făcut în acel moment, el, fost ministru de Interne, fost președinte de stat, deputat cu experiență? În 2015 l-a îmbrâncit pe deputatul Nichiforciuc, iar în 2022 a povestit această întâmplare, luând în zeflemea numele lui Țuțu.

Tovarășe Vladimir Voronin, Țuțu e o victimă, deși are vina lui și are dosarele lui. Dar dosarele dvs. unde sunt? În calitate de parlamentar, unde sunt declarațiile de la tribuna Parlamentului despre cumpărarea de deputați, sesizările la Procuratură, la CNA, unde sunt protestele, sesizările instituțiilor internaționale? Unde sunt proiectele de legi create atunci ca să fie stopat comerțul cu deputați? Tăcerea dvs. de atunci (și a colegilor dvs. care au văzut și au tăcut mâlc) nu e o acțiune penală?

Susțineți că deputatul Nichiforciuc propunea câte 300 de mii de euro per deputat? Dar cum a ajuns Nichiforciuc în Parlament? Printre primele lui joburi, după absolvirea facultății, a fost activitatea de referent al aparatului Comitetului Central al PCRM. Oare ce o fi învățat Nichiforciuc-medicul, activând în acest aparat al partidului pe care l-ați condus veșnic? Ceea ce ați și văzut – să cumpere în prezența dvs. deputați.

Admit, un președinte de partid, de fracțiune, de stat, nu poate fi considerat vinovat pentru comportamentul imoral al unui coleg. Dar atunci când e vorba nu de unul, ci de zeci și sute de membri ai partidului comunist care au admis acte de mare corupție și înaltă trădare pe toată perioada unui lider politic, e timpul să ne punem întrebări. Nu doar etice, ci și penale.

Să-i luăm pe rând. Violeta Ivanov. În anul 2008 a fost numită prin decretul președintelui Voronin în funcția de ministră a Ecologiei. Iar în 2009 a intrat în Parlament, pe listele PCRM, devenind chiar președintă a fracțiunii parlamentare a comuniștilor. O președintă a fracțiunii partidului, care se declară susținător al săracilor, a ajuns anchetată pentru îmbogățire ilicită și autovânzare.

Dar cine a stat în preajma acestei parlamentare la vestita conferință de părăsire a PCRM? Deputatul Zagorodnîi, ajuns în Parlament în 2005 pe listele PCRM, ulterior – președinte al Comisiei juridice. Dacă un președinte al comisiei juridice comite astfel de acte de corupție, oare ce valoare și sens are fracțiunea pe care o reprezintă, dar și întreg partidul care l-a adus în Parlament?

Artur Reșetnicov stătea în dreapta Violetei Ivanov la acea conferință de presă de tristă faimă. Oare și acesta o fi un produs al lui Voronin? Da. În anul 2001, atunci când Voronin a devenit președinte al R. Moldova, Reșetnicov a fost angajat ca șef de direcție la Președinție. Avea doar 26 de ani și ulterior a făcut o carieră fulminantă, fiind protejat de liderul comunist: șef al SIS, membru al Parlamentului, transfug, judecător la Curtea Constituțională. Tot Vladimir Voronin l-a și decorat cu ordinul „Credință Patriei”

Tot la Președinția lui Voronin și-a început cariera politică Serghei Sîrbu. La doar 21 de ani a devenit consultant la Președinție, avansând ca șef adjunct al Direcției de Drept. Ulterior a reprezentat PCRM la CEC, apoi a devenit deputat pe listele PCRM, apoi – transfug, apoi – anchetat penal. Între timp, a fost decorat, tot de Voronin, cu „Meritul Civic”.

Nu mai avem spațiu aici, dar remarcăm că și ceilalți deputați anchetați acum pentru îmbogățire ilicită au fost botezați politic de Vladimir Voronin: Vitiuc, Bannicov, Stati, Gorila, Porcescu, Mândru, Vremea, Mihalache și mulți alții.

Cu ajutorul lor, Republica Moldova a devenit un stat capturat. Cu ajutorul lor, oamenii au sărăcit, au fugit din Moldova, iar Moldova a devenit tot mai vulnerabilă pe plan intern, dar și în fața provocărilor externe: energetice, militare, hibride.

„Asta nu-i politică, asta-i banditism, asta-i ceva mai strașnic” a declarat Voronin la 3 februarie 2022. Totalmente de acord. Așteptăm autodenunțul. Așteptăm și procurorii.