Danemarca la cârmă: securitate, tranziție verde și competitivitate pentru UE

Danemarca deține, pentru a opta oară, Președinția Consiliului Uniunii Europene în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2025. Sloganul președinției este „O Europă puternică într-o lume în schimbare”. În acest context, Ambasadorul Regatului Danemarcei în R. Moldova, Søren Jensen, a scris pentru ZdG un editorial despre prioritățile țării în domeniile securității, economiei și ecologiei în momentul preluării mandatului în cadrul instituției europene.
Anterior, în 2002, extinderea a fost o prioritate principală a Președinției Danemarcei. Astăzi, continuăm să lucrăm pentru atingerea acestui obiectiv, colaborând cu țări precum Moldova pentru realizarea aspirațiilor sale europene. Însă provocările unei lumi în schimbare au transformat sarcina Uniunii Europene și Președinției în una mai complexă și solicitantă. Ne confruntăm cu ceea ce unii numesc schimbări tectonice în ordinea mondială la nivel global. Avem un război de agresiune pe propriul nostru continent, atacurile Rusiei asupra Ucrainei provocând victime civile în fiecare zi. Sunt noi abordări privind comerțul internațional, care pun la încercare sistemele pe care le-am creat și în baza cărora am construit prosperitatea și bunăstarea. Și amenințări cunoscute, cum ar fi efectele schimbărilor climatice, rămân și trebuie să fie abordate.
Într-o situație marcată de incertitudine economică și politică, concurență și număr în creștere a conflictelor, Europa trebuie să își consolideze puterea în domenii-cheie precum securitatea, competitivitatea, inovarea și sustenabilitatea. În acest context, Președinția daneză are două priorități generale, axate pe o Europă sigură și o Europă competitivă și verde.
Europa sigură: apărare, extindere și reziliență la interferențele maligne
„O Europă sigură” înseamnă, în primul rând, o Europă care se poate apăra pe cont propriu. Aici, UE poate juca un rol important în atragerea sprijinului pentru industria europeană de apărare, asigurând un pilon european mai puternic în alianța transatlantică. O Europă sigură implică, de asemenea, un sprijin continuu pentru Ucraina, atât pentru apărarea acesteia, cât și pentru dreptul său de a exista ca țară liberă și suverană în cadrul unei păci juste și durabile.
O Europă mai sigură înseamnă și o Europă mai extinsă, și un continent bazat pe valori comune. Un continent care acționează în beneficiul cetățenilor săi. Un continent care le garantează libertatea și drepturile fundamentale.
Extinderea UE cu țări precum Ucraina, Moldova și statele din Balcanii de Vest va contribui la o securitate mai stabilă și previzibilă. Danemarca susține extinderea bazată pe merit, sprijinind țările candidate precum Moldova să îndeplinească criteriile de aderare pentru a deveni stat membru.
Este ceea ce facem prin intermediul suportului din partea UE lansat în ultimii ani, axat pe consolidarea capacităților, reformele democratice și creșterea economică, inclusiv Planul de creștere al UE pentru Moldova, precum și prin propriul sprijin bilateral al Danemarcei pentru consolidarea capacităților, reforma justiției și sustenabilitatea energetică.
În Moldova, la fel ca în UE, democrația noastră este sub atacul dezinformării și interferenței străine maligne. Păstrarea și consolidarea rezilienței noastre democratice este un alt element-cheie pentru menținerea Europei sigure, motiv pentru care continuăm să promovăm alfabetizarea digitală și mediatică, să asigurăm un cadru solid pentru o mass-media liberă și de încredere și să reglementăm giganții din domeniul tehnologiei astfel încât aceștia să își asume responsabilitatea, inclusiv pentru a proteja online copiii și tinerii.
Securitatea înseamnă și stabilitate la frontierele externe ale UE, și abordarea provocărilor reprezentate de migrația neregulamentară. În cadrul Președinției, Danemarca va depune eforturi de identificare a unor soluții noi și inovatoare pentru controlul fluxului de persoane care intră în UE.
Europa competitivă și verde: simplificarea legislației, locuri de muncă, circulație liberă
Într-o lume marcată de rivalitate globală acutizată, sunt necesare acțiuni colective pentru a stimula competitivitatea UE. În același timp, schimbările climatice rămân o amenințare existențială pentru cetățenii și societățile noastre. În acest context, a doua noastră prioritate este „O Europă competitivă și verde”.
Fundamental, este vorba despre menținerea competitivității Europei prin îmbunătățirea condițiilor de extindere a afacerilor. Avem scopul să reducem povara reglementărilor, să simplificăm legislația și să creăm reguli mai clare și mai transparente în viitor.
Dorim să creăm locuri de muncă pentru viitor în Europa, identificând modalități și mijloace de a avansa cu tehnologiile noi și inovația. Acest lucru este valabil și pentru sectorul energetic, în care accesul la energie curată și accesibilă este un mijloc de a asigura securitatea aprovizionării și independența față de energia rusă, dar și o necesitate dacă vrem să ne realizăm ambiția de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.
În același timp, vom depune eforturi pentru a asigura circulația liberă și echitabilă, condiții decente de muncă și un mediu de lucru sigur și sănătos.
Danemarca – un partener de încredere pentru R. Moldova
Abordarea noastră față de Președinție și prioritățile menționate se bazează pe experiența noastră de mulți ani ca țară mică care lucrează cu partenerii într-o Uniune bazată pe valori: pragmatism, consens și conștientizare ecologică.
Credem cu tărie că Moldova își are locul în această comunitate și se află pe o cale pozitivă pentru a deveni stat membru al UE. Suntem alături de Moldova în a oferi ceea ce moldovenii așteaptă și merită: o justiție mai bună, mai multă transparență, respect pentru drepturile și libertățile omului, creștere economică. Acest lucru va permite cetățenilor să simtă pe deplin beneficiile integrării europene.
Danemarca, în calitate de partener de încredere, va lucra pentru a vă susține în acest parcurs și a vă ajuta să atingeți aspirațiile europene. Dar, moldovenii sunt cei care trebuie să decidă dacă doresc să se realizeze acest lucru.
Ambasadorul Regatului Danemarcei în R. Moldova, Søren Jensen