Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Asimptomatici pe patul de moarte

Asimptomatici pe patul de moarte

Nici chiar Vladimir Putin nu a ieșit deocamdată în fața rușilor să-i îndemne să nu se panicheze, să stea liniștiți, că cei aproape 500 de mii de oameni afectați de COVID-19 în Rusia nu ar trebui să înspăimânte societatea, deoarece, cei mai mulți dintre ei ar fi asimptomatici, adică nu ar simți nimic, dar, pur și simplu, ar recurge la efectuarea unui test, pentru a afla dacă au sau nu anticorpi la noul coronavirus.

Putin, dar și alți șefi de state din lume, nu au ieșit în fața cetățenilor să le vorbească despre anticorpi și despre faptul că statisticile crescânde ale îmbolnăvirilor ar constitui un tablou îndoielnic al seriozității pandemiei. Președintele Dodon este, probabil, singurul șef de stat care și-a permis divagații odioase despre situația pandemică.

Marți, 9 iunie, după ședința de lucru cu președinta Parlamentului Zinaida Greceanâi și cu prim-ministrul Ion Chicu, Igor Dodon a făcut câteva declarații de presă care nu pot fi comentate sau explicate. În condițiile în care, de la o zi la alta, numărul celor testați pozitiv cu COVID-19 crește, iar odată cu aceasta crește numărul celor aflați în stare critică și a celor decedați, șeful statului a povestit că „marea majoritate a cazurilor care în ultimul timp sunt depistate…sunt cazuri asimptomatice. Adică oamenii nu simt nimic, dar se duc să dea testul să vadă dacă au anticorpi. Și acolo se depistează că sunt cu COVID-19”. Dar morții de COVID-19, tot din categoria asimptomaticilor fac parte? Cine l-a consiliat pe Dodon? Cine l-a informat? Cine, din sfera Sănătății, e de aceeași părere? De ce, după declarațiile acestuia, nu a ieșit ministra Sănătății să spună că nu e adevărat, că cei care se îmbolnăvesc nu sunt neapărat asimptomatici? De ce, în condițiile unui an electoral prin care trece R. Moldova, șeful statului, care și-a anunțat deja participarea la prezidențiale, iese cu astfel de declarații, încercând să compromită orice intenție de a respecta normele sanitare obligatorii în combaterea pandemiei?

Tot marți, în cadrul acelorași declarații de presă, Dodon a spus că lumea vorbește mult despre majorarea numărului de îmbolnăviri, pe când, în raport cu alte state europene, noi ne-am poziționa bine, fiind pe locul 22…

Miercuri, Igor Dodon nu a mai ieșit cu declarații de presă despre COVID-19, pentru că, așa precum presupuneau experți independenți, numărul de îmbolnăviri a crescut în continuare, la fel ca și numărul celor extrem de gravi, dar și a celor decedați. Potrivit unor calcule simple, rata deceselor a crescut de două ori, ajungând la nivel de 5,2%. Deși situația e extrem de gravă, mai gravă ca oricând de la începutul pandemiei, în R. Moldova mai continuă discuțiile despre teste. Experți independenți afirmă că dacă zilnic ar fi efectuate mai multe teste, de 2-3 ori mai multe, s-ar descoperi de 2-3 ori mai mulți bolnavi. Dar teste se fac foarte puține, deși R. Moldova a primit cantități impunătoare de ajutoare umanitare, constituind, inclusiv, din teste pentru identificarea noului coronavirus. Dodon spune că oamenii se testează ca să afle dacă au sau nu anticorpi. De câte ori ați fost testat? Știți cât costă un test? Știți unde, în ce condiții sunt efectuate? Astăzi, în R. Moldova, poate beneficia de un test pe gratis doar persoana care a solicitat Urgența și a fost internată la spital sau în vreun Centru COVID. Ceilalți, care nu se simt bine, dar nu sunt în starea de a fi internați la spital, scot din buzunar 800 de lei și sunt testați în laboratoarele private. De ce statul nu asigură efectuarea testelor fără plată, în temeiul recomandării medicului de familie, pentru toți cei care au suspiciuni privind starea sănătății? Dacă infecția s-ar depista imediat, oamenii s-ar putea trata la domiciliu și nu ar suprasolicita spitalele. Dacă infecția ar fi combătută neîntârziat, șansele de supraviețuire ale pacienților ar fi mult mai mari. De ce omul trebuie să-și plătească testul? De ce trebuie să contribuie cu cel puțin 800 de lei la combaterea pandemiei?