Nr. 7
9 septembrie 2004


Foto autor

Alina Radu

Proces international impotriva impostorilor de la Tiraspol

Regim criminal terorist – acesta este termenul juridic adecvat

Dorin Chirtoaca, jurist, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din R. Moldova
Initial, trebuie sa dam o calificare juridica adecvata regimului de la Tiraspol si actiunilor lui Igor Smirnov. Daca urmarim evolutia terminologiei privind acest fenomen pe parcursul ultimilor 12 ani, observam ca din "grupare criminala si terorista", administratia de la Tiraspol a devenit "parte la negocieri trilaterale", iar regimul separatist s–a transformat in "subiect al unei viitoare federatii". Trebuie sa revenim la sintagma de "regim criminal terorist, care pericliteaza ordinea si stabilitatea in R. Moldova". Aceasta poate fi o calificare juridica generala pentru cei care au comis crime de razboi si actiuni de genocid. Utilizand calificarea juridica corecta, urmeaza sa cautam mecanisme juridice si politice adecvate, solicitand participarea la negocieri a SUA, a UE si – de ce nu?! — a Romaniei, sa cerem indeplinirea hotararii CEDO, sa solicitam Natiunilor Unite crearea unui tribunal penal ad–hoc pentru R. Moldova.

Oalele trebuie sparte de capul lui Putin

Tudor Tabunscic, vicepresedinte, Asociatia de istorie si cultura "Transnistria"
Nu Igor Smirnov e principalul vinovat de criza transnistreana. Trebuie luati in ghiare regizorii principali, desigur, impreuna cu executorul. Or, la Haga trebuie denuntata Rusia, prin care subintelegem Gorbaciov, Eltin, Putin, Lukianov si altii. Acestia sunt cei care l–au "insurubat" pe Smirnov acolo. Oalele trebuie sparte atat de capul lui Putin, cat si de cele ale conducatorilor Moldovei. Pe parcursul a 12 ani, de cand exista aceasta tragedie separatista, oficialii moldoveni au semnat cu regimul criminal de la Tiraspol mai bine de o suta de acorduri bilaterale. Nici unul dintre acestea n–a stipulat si n–a solicitat masuri de aparare a scolilor din regiune. Si nu e vorba doar de cei 5000 de copii din scolile cu predare in grafia latina, care sunt asediati, in mijlocul Europei, in timp ce Voronin se afla la odihna. E vorba si de ceilalti circa 40 de mii de copii din familiile moldovenilor din Transnistria, care nu au deloc acces la scoli romanesti. Parintii acestora sunt fortati sa aleaga din doua rele raul mai mic — si ei, in loc de "clasele moldovenesti", cu manuale vechi in grafie chirilica, vechi de treizeci de ani, prezentand ideologia unui secol trecut, aleg scolile cu predare in limba rusa, care sunt an de an completate cu manuale noi din Federatia Rusa, cu programe de studiu actuale etc. Faptul ca acesti parinti sunt pusi in conditii acerbe de alegere se numeste genocid, caci acesti copii pur si simplu n–au nici o sansa reala sa studieze in limba lor materna, iar scoala nationala este eliminata din Transnistria zi de zi. Cu atat mai revoltator este faptul ca autoritatile de la Chisinau nu intreprind nimic. Tara arde, iar presedinta Parlamentului se piaptana; Legislativul nici macar nu pune in discutie situatia bietilor copii. Ce sa mai vorbim, daca timp de 12 ani, in fruntea Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului s–au aflat niste persoane care numai de drepturile populatiei autohtone nu se preocupau. Ce ar putea face pentru populatia romaneasca din stanga Nistrului un Solonari sau un Sidorov, unul dintre intemeietorii acestui regim separatist?

Smirnov a fost arestat de Ucraina si eliberat de Moldova

General Ion Costas, ex–ministru al Apararii
Daca e sa spunem adevarul despre ceea ce s–a intamplat in Transnistria, trebuie sa recunoastem: in 1992 a avut loc o lovitura de stat, pregatita minutios timp de cativa ani. Din 1990 au inceput atacurile asupra posturilor de politie, apoi au fost inlocuiti conducatorii executivelor din Grigoriopol, Rabnita, Tiraspol, Camenca, Slobozia, cu persoane loiale impostorilor, care au participat apoi cu totii la prigonirea cetatenilor bastinasi. Oamenii plecau, lasand casele la care au muncit o viata si in care se instalau cu mare usurinta cazacii veniti de pe aiurea. Abia dupa asta a urmat razboiul propriu–zis, insotit de transferul masiv de armament din arsenalul Armatei a 14–a catre fortele separatiste. Exista documente concrete care demonstreaza aceste transferuri, exista acte la Procuratura, Securitate, Interne care trebuie solicitate. Trebuie sa se spuna exact cum a fost arestat Smirnov la Kiev, si cum ulterior a aparut o dispozitie semnata de procurorul Dumitru Postovan, instrumentata de Berlinschi, si contrasemnata de Snegur, prin care impostorul a fost eliberat.

Actiunea Ziarului de Grada este una foarte buna, dar destul de dificila, caci este greu de acumulat actele oficiale necesare. Trebuie sa fie spuse transant mai multe lucruri: Rusia nu e singurul vinovat de razboiul care a avut loc in Transnistria. Kremlinul a provocat in permanenta si Ucraina, pentru a actiona impotriva Moldovei. Exporturile din Transnistria se produc si azi prin Ucraina, in special prin portul de la Odesa, ceea ce probeaza aceasta sustinere tacita acordata regimului separatist de la Tiraspol.

Ori de cate ori luam Tighina, ni se spunea sa parasim pozitiile

Victor Chilinciuc, combatant:
A fost un razboi total necorect. Tin minte ce ordine incurcate ni se dadeau: Luati pozitia! – Cedati pozitia! — Luati pozitia! – Cedati pozitia! Asa am luat Tighina de trei ori si tot de trei ori am primit ordin s–o parasim. Au murit atunci atatia oameni, si atatia copii sufera astazi, dar nimic nu se schimba. Aceasta initiativa de tragere la raspundere a separatistilor e buna, doar ca trebuia sa fi lansata cu foarte multi ani inainte.

Decizia CEDO e o poarta spre Curtea de la Haga

Vitalia Pavlicenco, ex–deputat:
Problema transnistreana este o ecuatie cu atatea necunoscute, incat nu cred ca o vom epuiza vreo data. Nu stiu daca Occidentul este gata sa ne auda, dar decizia CEDO din iulie, cu privire la cazul Ilascu, este fenomenala. S–a spus lucrurilor pe nume: Rusia a fost numita tara agresoare.

Personal, am participat la acele lucrari ale grupului parlamentar NATO, care a avut loc cu doua zile inainte de summitul OSCE de la Istanbul, in cadrul caruia s–a decis retragerea trupelor ruse din R. Moldova. Atunci, in cadrul NATO, a rasunat declaratia ca regimul de la Tiraspol e unul violent si e sustinut de catre cercuri politice din Rusia.

Decizia CEDO si alte acte ce contin declaratii si adevaruri transante ne deschid o portita catre Curtea de la Haga. Astfel, chiar daca Procuratura este un instrument in mainile puterii de la Chisinau, o instanta internationala este in drept sa ceara de la aceasta procuratura si de la alte instante din Moldova actele si dovezile necesare.

Aceasta initiativa de a solicita judecarea criminalilor si impostorilor este foarte buna, caci este injust ca, in secolul XXI, sa avem trupe militare straine sub coasta. Trebuie sa fie informata cat mai multa lume despre aceasta initiativa, caci deseori nu stim unul despre actiunile altuia.

In Transnistria sunt calcate in picioare toate drepturile

Mihai Petrache, jurist, deputat:
Discutia initiata astazi de catre Ziarul de Garda este un inceput de investigatie pe acest caz. Cu atat mai mult ca, dupa decizia CEDO despre implicarea Rusiei in acest razboi, s–a creat o situatie juriduca noua. Azi, in Transnistria, se pare ca sunt incalcate toate drepturile, inclusiv cele stipulate in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, in Conventia Internationala a Drepturilor Copilului – acte ratificate de R. Moldova. In cazul in care acestea sunt incalcate flagrant, urmeaza aplicarea instrumentelor legale internationale. Trebuie sa actionam, sa solicitam sa se modifice formatul negocierilor, incluzand SUA si excluzand de la masa tratativelor Transnistria, poate chiar si Rusia, ca tara agresoare.

Probele le–am vazut cu ochii mei

Andrei Vartic, analist politic:
Urmarind ceea ce se intampla cu scolile din Transnistria, constatam cu stupoare: conducerea noastra nu s–a adresat oficial nicaieri, desi ar fi putut crea un tribunal ad–hoc. Arhitectura acestui dosar trebuie bine gandita. La pregatirea lui trebuie inclusi cei care detin informatie, care au participat la lupte, care in '91 i–au propus lui Snegur sa ia Armata a 14–a in subordine, dar acesta s–a speriatů Totodata, trebuie invitati si experti internationali. Dosarul trebuie pus pe rol de catre conducerea tarii, caci guvernantii dispun de multe probe. Am vazut cu ochii mei dosare foarte serioase la Procuratura, la Securitate. Probele exista, ele trebuie doar scoase la iveala si folosite. Daca nu va actiona statul, societatea civila nu va putea face nimic.


Proces international impotriva impostorilor de la Tiraspol
La 2 septembrie, Ziarul de Garda a organizat o noua sedinta a clubului de dezbateri "Spune adevarul". Cei prezenti au discutat despre posibilitatea condamnarii liderilor separatisti de catre Curtea Penala de la Haga. Continuare 

Un ombudsman impotriva drepturilor omului
M. Sidorov: Am lucrat in aparatul fostului soviet suprem al Republicii Socialiste Moldovenesti din 1987 pana in 1991. Am fost seful adjunct al directiei juridice al secretariatului sovietului suprem. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com