Nr. 111 (21 decembrie 2006)


 Politic

In pragul revolutiei alegerilor
La Conferinta nationala "Progrese si perspective in reprimarea coruptiei", desfasurata la 9 decembrie la Chisinau, despre coruptie s–a vorbit ca despre un fenomen care, "parca este, parca nu e". Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Comunismul a tratat un popor intreg
ca pe un grup de porci pentru un experiment
Romania condamna trecutul sau comunist Continuare 

Traficantii din
"Transnistria si alte tari"

La depistarea unor cazuri de contrabanda cu bunuri, armament, droguri, de migratie ilegala sau trafic de fiinte umane la hotarul moldo–ucrainean, SIS al R. Moldova si Serviciul de Securitate din Ucraina trebuie sa se informeze reciproc si neintarziat. Continuare 

In pragul revolutiei alegerilor

(Cronica scrisa de o echipa de jurnalisti in anul 2006 in statul "european" R.Moldova)

15 Decembrie

Consiliul Municipal Chisinau a demis fara nici o motivatie directorii "Antena C" si "Euro TV".

Angajatii celor doua posturi au anuntat greva pasiva impotriva acestei decizii.

16 Decembrie

Directorul interimar, Sandu Satnic (desemnat noaptea de primarul interimar de Chisinau) a intervenit in cadrul talk–show–ului realizat de Lucia Culev.

La 14 :50 emisia postului de radio "Antenei C" a fost oprita pe toate frecventele. Asa ceva nu s–a intamplat niciodata in 8 ani de lucru. Responsabili de la "Radiocomnicatii" nu au putut explica motivele.

Sandu Satnic a anuntat ca datorita defectiunii sediul "Antena C" ar trebui sigilat iar colectivul evacuat.

15.00 — postul de radio "Vocea Basarabiei" a preluat mesajele ascultatorilor "Antena C", oferind spatiu de emisie angajatilor postului de radio suspendat ilegal.

21:20 — politia a blocat accesul rutier si pietonal in raza de 300 de metri de la sediul "Antena C

23:00 — circa 20 de politisti au descins in sediul postului de radio fara sa explice cauza. Au intrat in toate birourile. Ion Enachi, directorul adjunct, a fost invitat intr–un birou separat unde i s–a comunicat ca in sediu ar putea fi plasata o bomba, si ca personalul urmeaza a fi evacuat.

Personalul a fost evacuat. Trei politisti au inceput cautarea bombei. Politia a cerut "o persoana din colectiv, responsabila de partea material ( directorul adjunct Ecaterina Stratan) sa intre in sediu si sa asiste la cautarea bombei".

Politia nu avea echipament pentru detectarea explozivelor. Ambulanta si pompierii nu au fost solicitati.

Angajatii "Antena C" a ramas in fata sediului postului de radio. Politia a intimidat constant jurnalistii.

Jurnalistii au cerut sa fie anuntati locatarii din casa vecina despre riscul de explozie. Politia nu a reactionat.

Politia a impiedicat prin violenta reprezentantii autoritatilor locale si ai ong–urilor sa se apropie de jurnalisti pentru monitorizarea situatiei.

17 Decembrie

Pe la 2:30 noaptea politia a incheiat cercetarea. Nu a fost gasita bomba. Colectivul nu a fost lasat insa sa mai intre. Politia a sigilat usa declarand ca sigiliul este aplicat pentru 24 de ore.

Un scenariu similar a fost folosit in 2004 cand au fost evacuati jurnalistii protestatari de la Radio Moldova.

11:00 Colectivul s–a reunit in fata sediului postului de radio. Aproximativ 200 de persoane au venit sa sustina colectivul. S–au declansat actiuni spontane de protest.

15:00 — directorul interimar a venit la radio insotit de 3 persoane, angajati ai "Teleradio Moldova", au intrat in sediu, nerespectand termenul de 24 de ore anuntat de politie. Politia, prezenta, nu a intervenit. Persoanele care–l insoteau pe Sandu Satnic s–au recomandat ca fiind noi angajati ai "Antena C".

Jurnalistii de afara au incercat sa intre la locurile de munca. Zeci de politisti au blocat intrarea. Trupe de politie au incercuit zona.

Directorul interimar a declarat ca va discuta cu jurnalistii a doua zi, cu fiecare separat.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com