Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Voronin, Reşetnicov, Gurbulea şi Starâş…

Voronin, Reşetnicov, Gurbulea şi Starâş – chemaţi în judecată

judecata-007«Învinurile aduse mie, partidului pe care îl conduc şi vicepreşedintelui PL sunt grave, de aceea solicit să fie invitat la şedinţa de judecată Vladimir Voronin, ex-predeşintele R. Moldova. Am multe întrebări pe care trebuie să le clarific. De exemplu, vreau să îl intreb cum doarme după minciunile pe care le-a spus? Îl mustra sau nu conştiinţa?», a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unei noi şedinţei de examinare a dosarului Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă vs Vladimir Voronin, Artur Reşetnicov şi Valeriu Gurgulea.

Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte PL şi reprezentantul său, avocatul Ion Casian, consideră necesară prezenţa ex-preşedintelui R. Moldova deoarece repezentantul său nu poate răspunde la toate întrebările, pentru a ilucida anumite situaţii. «Legea prevede partea poate fi reprezentată de o altă persoană, dar au fost aduse învinuiri destul de grave care au prejudicat onoarea şi demninatea lui Ghimpu, Chirtoacă şi a PL. Consider necesară prezenţa principalul actor, Vladimir Vorninin», explică Casian.

Reacţia lui Serghei Sârbu, reprezentantul lui Vladimir Vorninin, nu a întârziat. Acesta e de părere că demersul liberalilor este ilegal şi neîntemeiat. «Instanţa nu poate obliga pârâtul să se prezinte personal, atât timp cât acesta are un reprezenant oficial. Voronin personal nu a adus nicio învinuire pârâţilor. Prezenta acestuia este inoportună», a opinat Sârbu.

În final, Ecaterina Palanciuc, judecătoarea, a respins cererea liberalilor. Şedinţa a fost amânată pentru 25 octombrie. Reclamanţii solicită prezenţa la proces şi a copârâţilor care au difuzat documentarul, Euro TV, N4 şi Prime TV, dar şi a lui Constantin Starâş, autorul filmului «Atac asupra Moldovei».

«Este necesară prezenţa personală a celoralaţi doi actori (Valeriu Gurbulea, ex-procuror general, şi Artur Reşetnicov, fost direct SIS) pentru a răspunde diect la întrebările care ţin de acuzaţiile nefondate aduse în acel material video», a menţionat vicepreşedintele PL.

Serghei Sârbu este pesimist vis-a-vis de acest dosar. «Astfel de procese cu 3 reclamanţi şi cel puţin 7 pârâţi, pot dura foarte mult. Rămâne la discreţia reclamanţilor şi depinde care este scopul dosarului», a adăugat acesta.

Cererea de acţionare în judecată a lui Vladimir Voronin, Artur Reşetnicov, Valeriu Gurbulea, Constantin Starâş, şi a reprezentanmţilor Euro TV, N4, Prime TV, a fost depusă de către Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă imediat după evenimentele din 7 aprilie 2009, invocând că le-a fost lezată onoarea şi demnitatea profesională prin intermediul filmului «Atac asupra Moldovei».

În documentarul „Atac asupra Moldovei”, sunt intervievați președintele pe atunci în exercițiu, Vladimir Voronin, Artur Resetnikov, șef SIS și Valeriu Gurbulea, procuror general. Filmul acreditează ideea că revolta din 7 aprilie 2009 ar fi opera partidelor de opoziție sau a unor organizații politice din România.

R.T.