Tratament gratuit pentru bolnavii de hepatită

Începând cu 1 martie, toți pacienții bolnavi de hepatită virală vor beneficia de asistență medicală la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Printr-un Ordin al Ministerului Sănătății, toate stocurile de medicamente necesare pentru asigurarea tratamentului antiviral al pacienților au fost transferate de la Spitalul Clinic Republican la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

În același timp, reprezentanții Spitalului Clinic Republicanau au transmis și listele pacienților care beneficiază de acest tratament, precum și listele pacienților care sunt în așteptare.

Această reglementare a fost introdusă cu scopul de a facilita accesul pacienților la tratament antiviral, având în vedere că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” este o instituție specializată în acest sens.

Menționăm că în R. Moldova indicele morbidității prin hepatită virală B acută s-a redus de la 25,46 la 100 de mii populație în anul 1997 până la 0,96 în anul 2015; prin hepatită virală C acută – de la 6,14 până la 1,23 și prin hepatită virală D (HVD) – de la 1,89 până la 0,1 în 2015.

În prezent, 155 de pacienți beneficiază de tratament împotriva hepatitei virale B, 180 de pacienți sunt tratați împotriva hepatitei virale C și 30 – împotriva a hepatitei virale D. Totodată, în total, pe lista de așteptare figurează 1362 de bolnavi.

Conform datelor statistice, urmare a acestei patologii, în Republica Moldova decedează anual circa 3000 de persoane, iar 200 devin invalizi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *