Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert economic: „Dodon mizează, fie…

Expert economic: „Dodon mizează, fie pe cartea populistă, fie pe susținerea politică în Parlament”

Majoritatea măsurilor și promisiunilor pe care le-a anunțat Igor Dodon în cadrul campaniei electorale prezidențiale nu se încadrează în atribuțiile constituționale ale președintelui R. Moldova. Părerea aparține expertului IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov. Acesta afirmă că Igor Dodon mizează, fie pe „cartea populistă în aceste alegeri, fie pe susținerea politică în Parlament”.

Anterior, într-o apariție publică, Igor Dodon a menționat că programul său electoral de dezvoltare economică are la bază cinci puncte: anularea legilor care impun cetățenii să achite miliardul furat de cei de la guvernare; revenirea produselor moldovenești pe piața rusă, prin negocieri trilaterale – R. Moldova-Uniunea Europeană-Federația Rusă; stabilirea relației economice cu Uniunea Europeană în baza comerțului asimetric, nu de liber schimb; protejarea pieței interne, prin politică fiscală motivațională, condiții pentru producători, reforma regulatorie și reducerea controalelor; ieftinirea resurselor energetice și clarificarea modului de stabilire a prețurilor.

Tot Igor Dodon a anunțat că nu va admite majorarea vârstei de pensionare și reforma teritorial-administrativă prin care se va reveni la județe.

Expertul IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov, a remarcat faptul că majoritatea măsurilor pe care le-a anunțat Igor Dodon nu se încadrează în atribuțiile constituționale ale președintelui R. Moldova.

„Candidatul Igor Dodon a activat în mai multe instituții publice și trebuie să cunoască atribuțiile diferitor organe ale administrării de stat. Totuși, din cele cinci puncte pe care se bazează programul său de dezvoltare economică, doar unul are tangență cu atribuțiile constituționale ale președintelui și acela nu poate fi realizat fără susținerea Parlamentului și Guvernului, iar celelalte patru puncte țin exclusiv de competența altor instituții”, afirmă Victor Parlicov.

Expertul este de părere că fie Igor Dodon mizează pe cartea populistă în aceste alegeri, fie pe susținerea politică în Parlament.

„Fie prezidențiabilul Igor Dodon a înaintat un program de dezvoltare economică tipic populist, fie mizează pe susținere politică din partea Parlamentului, respectiv pe faptul că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, condus de el, ar putea face parte dintr-o eventuală nouă majoritate parlamentară”, comentează expertul de la IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov.